Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamYabani Otları Tuzla Öldürmek

Yabani Otları Tuzla Öldürmek

Bahçedeki yabani otlarla uğraşmak, çoğu kişinin korktuğu bir görevdir. Bunları elle çekmek zaman alıcı ve tekrarlayıcıdır. Doğal olarak hem çevresel hem de sağlık açısından risk oluşturdukları için ticari olarak satılan kimyasal ilaçları kullanmaktan da kaçınmak isteriz. Bu yazımızda yabani otları tuzla öldürebilmenin detaylarını ele alacağız.

Bahçedeki yabani otları etkili bir şekilde kontrol etmek için kullanılabilecek bazı toksik olmayan ilaçlardan biri de sofra tuzudur. Yabani otlar için kullanılan hiçbir zirai ilaç zararsız değildir. Tuz ise (veya sodyum klorür) sinir bozucu yabani otlarda iyi sonuç veren doğal bir çözümdür.

Tuz, yabani otları öldürmek için kullanılabilir mi?

Kısaca tuz, toksik olmayan etkili bir herbisittir. Bununla birlikte, yabancı ot kontrolü söz konusu olduğunda tüm tuzlar kullanılmaz. İyotlu veya iyotsuz sofra tuzu kullanılmalıdır. Magnezyum sülfat (epsom tuzları), kaya tuzu veya deniz tuzu değil, sodyum klorür kullandığınızdan emin olmak için paketi kontrol etmelisiniz.

Herbisit (ilaçlama) olarak tuz kullanıldığında dikkatli uygulanmalıdır. Çevreleyen bitkileri kolayca öldürebilir veya toprağa sızabilir ve uzun vadeli sağlığını etkileyebilir. Çok fazla tuz toprağı zamanla sterilize edebilir. Bu nedenle, bahçede önem verdiğiniz bitkilerle çevrili olmayan, asfalt veya kaldırımdaki çatlaklardan geçen veya avlu taşları arasında büyüyen yabani otları en etkili şekilde yok etmek için kullanılabilir.

yabani otları

Yabani otları kurutmak için tuz kullanımı

Tuz (sodyum klorür), bitkileri kurutarak ve bitki hücrelerinin iç su dengesini bozarak yabani otları öldürmeye çalışır. Tuz suda çözünür olduğundan, su ile karıştırıldığında uygulanır, çünkü yabani otların emilmesini kolaylaştırır. Sodyum klorür tüm bitkiler için oldukça zehirlidir, bu nedenle uygulamasında dikkatli olunmalıdır. Genel olarak, tuz en iyi şekilde küçük ölçekli olarak kullanılmalıdır.

Zirai ilaç olarak tuz nasıl kullanılır?

Tuz, su ile karıştırıldığında herbisit olarak etkilidir. Tuzlu su karışımının önerilen gücü, ilaçlamayı nereye uygulamayı planladığınıza bağlıdır. Bir bahçe yüzeyindeki yabani otlara öldürmek istediğinizde diğer bitkilere zarar vermemek için tuz uyguluyorsanız, 1/2 oranında tuz ve su karışımı yapmalısınız.

Alternatif olarak, tuzu toprağın uzun vadeli sağlığının sorun olmadığı bir alana uyguluyorsanız (taş arasında, garaj yollarındaki çatlaklar vb.) 2/1 gibi çok daha güçlü bir karışım yapılabilir. Bu miktardaki tuz, zamanla toprağın pH seviyelerini kesinlikle etkileyecektir.

Tuzlu su çözeltileri doğrudan yabani otların yapraklarına uygulanmalıdır. Çevresindeki toprağı ve bitkileri korumak için, bu bitkilerin köklerini karışımla ıslatmaktan kaçının. Tuzlu su, bir sprey şişesi kullanılarak uygulanabilir veya bir kaptan dökülebilir. Yakınlarda başka bitkiler varsa, onları çevreleyen toprağa karışan tuzlu suyu temizlemek için bolca sulayın. 

Tuz ve diğer toksik olmayan ilaçlar

Tuzdan başka zararlı olmayan herbisitler de vardır. Her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Mesela beyaz sirke, kendi başına etkisizdir ancak, tuz ve suyla karıştırıldığında yabani otları yok eder. Tuz ve su karışımında olduğu gibi, sirke toprağın pH dengesini zamanla değiştirebileceğinden ve gelecekteki bitkilerin büyümesini etkileyebileceğinden dikkatlice uygulanmalıdır.

Kaynar su da bir dereceye kadar etkililik için kullanılabilir. Ancak diğer ilaçların çoğunda olduğu gibi öldürmek istemediğiniz bitkilere zarar vermemek için kaynar suyun bahçeye çok dikkatli uygulanması gerekir. 

Yabani otları yok etmek için tuz, diğer zirai ilaçlardan oldukça zararsızdır. Ayrıca maliyeti düşük olduğu için her zaman temin edilebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et