Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuğun El Becerisi Nasıl Gelişir?

Çocuğun El Becerisi Nasıl Gelişir?

Çocuğun el becerisi küçük yaşlarda yapılacak etkinliklerle rahatlıkla geliştirilebilir. Çok basit gibi algılanmasına rağmen dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Nasıl ki çocukların zekâ gelişimi için aktiviteler yapılabiliyorsa el becerilerinin gelişmesi için de çeşitli etkinlikler yapılabilir. Küçük yaşta kazandırılan bu yetenekler gelecekte yetenekli bir birey olmasına zemin hazırlar. Yaşına bağlı olarak yapabileceği fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmek ebeveynlerin görevleri arasındadır. Ancak bu çalışmaları yaparken çocuğun fiziksel ve bilişsel gelişimi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yazımızda anne ve babaların çocuklarının el becerilerini geliştirmesi için nasıl bir yol izleyeceği konusunda önerilerde bulunacağız.

Çocuğun el becerisi hangi aktivitelerle geliştirilebilir?

Uzmanların önerisi doğrultusunda yaşamın ilk 6 yılı oldukça önemlidir. Bu yaşlar arasında seviyesine uygun olarak bazı etkinlikler yaptırılması kas gelişimi için oldukça faydalıdır. Çocuğun el becerisi aşağıdaki aktivitelerle geliştirilebilir:

  • Oyun hamuru

Oyun hamuru küçük yaştaki çocukların el becerisini geliştirme konusunda oldukça yararlı bir etkinliktir. Oyun hamuru sayesinde çocukların ince motor gelişimine katkı sağlayacak aktiviteler yapılabilir. Oyun hamurundan küçük toplar oluşturmasını, kalıplar sayesinde çeşitli geometrik şekiller yapmasını veya yuvarlak boncuk haline getirip sıraya dizmesini isteyebilirsiniz.

  • Legolar

Legolar sayesinde çocuklar çeşitli şekiller oluşturabilir. Onlardan üst üste dizip kule yapmasını isteyebilirsiniz. Veya çeşitli renkleri bir araya getirerek gökkuşağı benzeri renkli bir şekil yapmasını isteyebilirsiniz. 

  • Şekilleri kesmek

Çocuğunuzun emniyet makası kullanarak farklı şekiller kesmesine izin verebilirsiniz. Bu aktivite el becerilerini geliştirmekle kalmayacak bilişsel becerilerini de geliştirip, onları uzun süre kullanmasını sağlayacaktır.

  • Su bazlı oyunlar

Çocuğunuza içi su dolu bir leğen ya da boş bir kap vererek suyun içerisinde şekilleri, nesneleri veya oyuncaklarını yüzdürmesini isteyebilirsiniz. Şırınga benzeri küçük aletler kullanıp suyu çekip geri boşaltmasını isteyebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde el yazısını ve el becerilerini geliştirmesi için bu etkinlik oldukça faydalı olacaktır.

  • Boncuk oyunları

Çocuğunuzun parmaklarını biraz daha karmaşık görevler vererek geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Farklı renk ve şekillerdeki boncukları verip bir ip edilmesini isteyebilirsiniz.

  • El çırpmak

Yaşı küçük olan çocuklar için el becerilerini geliştirebilecek en önemli oyunlar arasında el çırpmak ilk sırayı alır. Çocuğunuzu ellerini çıkmaya teşvik etmek için şarkılar videolar veya çizgi filmler oynatabilirsiniz.

  • Kalem ve tahta

Çocuklarınız okula başlamadan önce boya kalemleri ve yazı tahtası ile çeşitli şekiller yapmasına izin verebilirsiniz. Farklı şekiller, harfler, meyveler vb çizimler yapabilirler.

Çocuğun el becerisi geliştirmesi için yukarıda saydığımız aktivitelerin dışında başka etkinlikler de yapabilir, onları okul çağına iyi bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için çocuğunuzun doktoruna mutlaka danışmalısınız. Size çocuğunuzun yaşına uygun etkinlikler yapmasını tavsiye edecektir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et