Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıSpor Yapmanın Çocuğa Etkileri

Spor Yapmanın Çocuğa Etkileri

Fiziksel olarak aktif bir çocuk sağlıklı bir çocuktur. Fiziksel aktivite bir çocuğun kaslarını ve kemiklerini güçlendirir, aşırı kilo alımını önler ve diyabet, kanser ve diğer rahatsızlıkların riskini azaltır. Spor yapmanın çocuğa etkileri arasında ruh sağlığına faydası da gösterilebilir. Uzmanlar, fiziksel aktivitenin çocukların güven inşa ederek, anksiyete ve depresyonu yöneterek, benlik saygısı ve bilişsel becerileri artırarak hayata daha iyi bakmalarını sağladığını söylüyor.

Çoğu yetişkin egzersiz yapmayı düşündüğünde, spor salonunda egzersiz yapmayı, koşu bandında koşmayı veya ağırlık kaldırmayı hayal ederler.

Ancak çocuklar için egzersiz, oynamak ve fiziksel olarak aktif olmak demektir. Çocuklar okulda spor dersi olduğunda, teneffüs sırasında, dans dersinde veya futbol antrenmanında, bisiklet sürerken egzersiz yaparlar.

Spor yapmanın çocuğa etkileri nelerdir?

Düzenli egzersizden herkes yararlanabilir. Aktif çocuklar şunlara sahip olacaktır:

  • Daha güçlü kaslar ve kemikler
  • Daha zayıf vücutlar
  • Daha az kilolu olma riski 
  • Tip 2 diyabete yakalanma ihtimali daha düşük olması 
  • Düşük kan basıncı ve kan kolesterol seviyeleri
  • Hayata daha iyi bir bakış

Düzenli egzersizin sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra, fit çocuklar daha iyi uyur. Ayrıca koşmaktan otobüse binmeye, test için çalışmaya kadar fiziksel ve duygusal zorluklarla daha iyi başa çıkabilirler.

Fiziksel aktivitenin sağlık için faydaları

Düzenli fiziksel aktivite, çocuğunuzun temel hareket becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Sağlıklı vücut ağırlığını korumaya yardımcı olmanın yanı sıra, fiziksel aktivite sağlıklı kemikler, kaslar, kalp ve akciğerler oluşturmaya da yardımcı olabilir. Fiziksel aktivite, çocuğunuzun sağlıklı bir vücut ağırlığını korumasını da sağlar.

Genel fiziksel faydalar sağlamanın yanı sıra, düzenli aktivite kızlarda adet öncesi sendromun semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Bunun nedeni, orta düzeyde egzersizin vücudun endorfin adı verilen hormonları üretmesine yardımcı olmasıdır. Bunlar, krampları ve sırt ağrısını hafifletmenin yanı sıra ruh halini iyileştirebilen doğal ağrı kesicilerdir.

Beyin açısından spor yapmanın çocuğa etkileri

Spor yapmanın çocuğa etkileri

Fiziksel aktivite, beynin gelişmesinde ve temel zihinsel işlevlerin desteklenmesinde önemli bir rol oynar.

Egzersiz, gelişmiş motor beceriler (el-göz koordinasyonu gibi), daha iyi düşünme ve problem çözme, daha güçlü dikkat becerileri ve gelişmiş öğrenmeye yol açar. Dışarıda arkadaşlarla oynamanın basit eylemi bile çocukların testlerde ve ödevlerde daha iyi performans göstermesiyle ilişkilendirilmiştir.

Fiziksel aktivitenin duygusal ve zihinsel sağlık için faydaları

Çocuğunuzun depresyon veya anksiyete semptomları varsa, fiziksel aktivite önemli bir rol oynayabilir. Bununla birlikte, fiziksel aktivite zihinsel sağlığın korunmasına büyük ölçüde yardımcı olabilir. Beyindeki endorfin olarak bilinen “iyi hissettiren” kimyasallar, fiziksel aktivite sırasında beyin tarafından salınır ve ruh halini, enerji seviyelerini ve hatta uykuyu iyileştirmeye yardımcı olur. Bu olumlu etkiler, özgüven ve dayanıklılığı geliştirmeye yardımcı olur. Her gün aktif olan çocuklar da daha iyi uyurlar. Spor yapmanın çocuğa etkileri oldukça fazladır. Sağlıklı evlatlar yetiştirmek için ebeveynler olarak spor yamayı teşvik etmeliyiz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et