Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaSponsorÇocuk Psikiyatrisi Nedir?

Çocuk Psikiyatrisi Nedir?

Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları bölümü veya diğer adıyla çocuk ve ergen psikiyatrisi; çocuk ve ergenlerin zihinsel sağlığıyla ilgilenir. Bu alanda hizmet veren hekimler, çocukların zihinsel ve davranışsal sorunlarını tanımlar, teşhis ve tedavi eder. Çocuk psikiyatrisi Ankara ve diğer illerimizde ebeveynlerin en çok destek aldığı alanların başında gelir. Online randevu platformu olan Medyland alanında uzman doktorlara ulaşma imkanı veren, kullanıcı dostu ve ücretsiz bir platformdur. Çift terapisi Ankara ve çocuk psikiyatrisi Ankara gibi özelleştirilmiş aramalar yaparak siz de Medyland üzerinden ihtiyacınız olan alanlardaki doktorlara erişebilir, hızlı ve konforlu bir şekilde randevunuzu alabilirsiniz.

Çocuk psikiyatrisi çocukların hem fiziksel sağlığı hem ruhsal ve davranışsal sağlığını iyileştirmeye yönelik tedaviler uygular. Çocukların zihinsel sağlığına yardımcı olunması için ilaçlara ek olarak terapilerden faydalanılması da mümkündür.

Bu terapiler sırasında çocuklarda görülen davranış bozukluklarıyla ve olumsuz davranışlarla baş edebilme yollarına ek olarak ebeveyn davranışları gibi konular üzerinde de durulur. Bu anlayış, çocukların fiziksel ve biyolojik sağlıklarına ek olarak mental sağlıklarını kazanmalarını sağlama düşüncesini temel alır. Böylece hem kendilerine hem topluma faydalı çocuklar yetiştirme imkanı elde edilir.

Çocukların sağlıklı bir yetişkinlik dönemi yaşaması için psikolojik temelli problemler oluşmadan önlenmeli, psikiyatrik hastalıklı problemler varsa bunlara ilişkin doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu kapsamda çocuk psikiyatrisinin, çocukların ve ailelerin ihtiyaç duyduğu desteği sağlamayı ve çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesini amaçladığı söylenebilir.

Sayfa: https://www.medyland.com/cocuk-psikiyatrisi/ankara

Çocuk Psikiyatrisi Kaç Yaşa Kadar Bakar?

Çocuk psikiyatrisi genellikle 0 ila 18 yaş arasındaki çocukların ve ergenlerin ruh sağlığı ile ilgilenen bir tıp dalı olarak tanımlanır.  Bununla birlikte bazı çocuk psikiyatrisi uzmanlarının daha büyük yaştaki çocukların ve genç yetişkinlerin zihinsel sağlık sorunları ile ilgilenmesi mümkündür. Bu durum, çocuk psikiyatristinin uzmanlık alanına ve çocuğun yaşına göre değişmesi söz konusu olabilir. 18 yaşını doldurmuş olan bireyler için genellikle erişkin psikiyatrisi uzmanlarından yardım alınmalıdır.

Çocuk psikiyatrisi uzmanları her çocuk özelinde yaşa, cinsiyete, gelişim düzeyine ve sorunlara göre tedavi planları hazırlar. Tedavi planlarının hem çocuğun hem ailenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bireyselleştirilip kişiselleştirilmesi mümkündür. Tedavi planı, çocuğun zihinsel ve davranışsal sorunlarının tedavisini içerebildiği gibi bireysel terapi, aile terapisi veya ilaç terapisi gibi çeşitli yöntemlerden faydalanılması söz konusu olabilir. Başarılı bir tedavi süreci yaşanabilmesi için çocuk psikiyatristinin çocuğun ve ailenin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde en uygun tedavi yöntemlerini belirlemesi ve bu yöntemleri uygulaması gerekir.

En Yaygın Görülen Çocuk Psikiyatrisi Hastalıkları Nelerdir?

En yaygın görülen çocuk ruh sağlığı hastalıkları arasında ilk sıralarda; otizm (otistik bozukluk), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü (disleksi), bipolar bozukluk ve obsesif-kompülsif bozukluk yer alır.

Sayfa: https://www.medyland.com/cift-terapisi/ankara

Otizm Nedir?

Otizm ya da otizm spektrum bozukluğu; tekrarlayan davranışlar, sosyal beceriler, konuşma ve sözel olmaya iletişimle ilgili zorluklarla karakterize edilebilen geniş bir durum yelpazesinden oluşur. Otistik bozukluğu bulunan bazı çocuklar kendi dünyalarında yaşıyor gibi görünmelerinin yanı sıra sosyal farkındalıkları yoktur. Diğer çocuklarla ilgilenmezler, başkalarıyla iletişim kurma konusunda sorun yaşarlar. Otizmli çocuklar genellikle diğer çocuklar kadar erken konuşmaya başlamaz ve diğer insanlarla göz teması kurmayı tercih etmezler.

Bununla birlikte tek bir otizm türü yoktur ve pek çok genetik ve çevresel faktörün kombinasyonundan etkilenen pek çok alt türü bulunur. Bir spektrum bozukluğu olduğu için her otizmli bireyin farklı güçlü ve zayıf yönlerle karşı karşıyadır. Otizme belirtileri genellikle 2 ya da 3 yaşına kadar ortaya çıkmakta olup çeşitli gelişimsel gecikmeler daha erken dönemde ortaya çıkabilmektedir.

Özel Öğrenme Güçlükleri (Disleksi)

Disleksi genellikle okumayı öğrenme güçlüğü ile ilişkilendirilmekte olup çocuğun öğrendiği dildeki sesleri tanıma ve kullanma yeteneğini doğrudan etkileyen bir durumdur. Disleksisi olan çocuklar yeni öğrendikleri kelimelerin anlamlarıyla mantığını çözer ya da onları telaffuz ederken çeşitli zorluklar yaşarlar. Buna bağlı olarak okuma, yazma ve heceleme zorlukları görülebilir.

Disleksisi olan çocuklarda belirtiler genellikle okula başlamadan önce görülür. Çoğunlukla basit tekerlemeleri dahi öğrenmeleri söz konusu değildir. Diğer çocuklara göre daha geç konuşmaları, yönergeleri takip etmekte zorlanmaları mümkündür.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yani DEHB milyonlarca çocuğu etkileyen aynı zamanda yetişkinlikte de etkisini sürdüren kronik bir durum olarak tanımlanabilir. Dikkati sürdürmede zorluk, dürtüsel davranış ve hiperaktivite gibi kalıcı sorunların bir kombinasyonundan meydana gelir.

Çocuklar zaman zaman odaklanma ve davranış sorunları yaşayabilse de DEHB’li çocuklar bu davranışlardan kolayca kurtulmakta zorlanabilirler. Belirtilerin devam etmesi, dışavurumların şiddetli olmasına neden olabilir. Bu durumda okulda, evde ve arkadaş ortamındaki davranışlar zorlaşabilir.

DEHB kızlara göre erkeklerde daha sık görülen bir durumdur. Ayrıca davranışların erkeklerde ve kızlarda farklı olması mümkündür. Temel özellikleri dikkatsizlik ve hiperaktif-dürtüsel davranışlar olan DEHB’nin belirtileri genellikle 12 yaşından önce başlayıp bazı çocuklarda 3 yaşından önce fark edilebilir.

Site: https://www.medyland.com/

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et