Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamSaksıda Domates Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda Domates Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda domates yetiştirilmesi zor olabilir, ancak en popüler yaz sebzeleri arasında yer almaya devam ediyorlar. Domates bitkilerinin kaplarda başarılı bir şekilde yetiştirilmesi için beş faktör gereklidir.

Saksıda domates yetiştirmenin en büyük yararı taşınabilirliktir. En iyi yetiştirme koşullarından yararlanmak için kapları hareket ettirebilirsiniz. Bahçe alanınız yoksa saksılar özellikle kullanışlıdır. Kaplar bir balkon, sundurma veya teras üzerine yerleştirilebilir. Geleneksel bir bahçe için yeriniz olmasa bile evde yetiştirilen domateslerin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Büyük saksı kullanın

Başarıyı elde etmek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, yeterince büyük bir kap kullanmaktır. Ne kadar büyükse o kadar iyidir. Beş galonluk kovalar, bir bitki için mükemmel boyuttadır. Kovaları yüksek kaliteli saksı toprağı ile doldurun ve kabın su geçirdiğinden emin olun.

Bazı domates yetiştiricileri, bitkileri aynı kaba dikmeyi önermektedir. Yeni başlayanlar, büyük bir kabınız olsa bile, kaba ek bitki eklemekten kaçınmalıdır. Diğer bitkilerin domates bitkisi ile su veya besin için rekabet etmesini istemezsiniz.

  • Derin saksı kullanın

Çoğu sebze bitkisi fidesi, aynı derinliğe ekilir, domatesler istisnadır. Bir domates fidesi dikerken, alttan birkaç yaprağı alın ve bitkiyi bir hayli derine gömün. Bir domates bitkisi, gövdesinin gömülü kısmı boyunca kökler üreterek güçlü bir kök sistemi ile daha sağlam bitkiler geliştirir.

saksıda domates
  • Toprağı sürekli sulayın

Kaplar çabuk kuruyabildiğinden, saksıda domates yetiştirmenin başarısı tutarlı nemin korunmasına bağlıdır. Toprağın nem içeriği, saksı yetiştiriciliğinde karşılaştığınız en büyük zorluklardan biridir. Toprak hızlı drene oluyorsa, su tutan bir katkı maddesi, kendi kendine sulama kabı kullanmayı veya her gün toprak nemini kontrol etmeyi unutmayın. Bir kabın etrafındaki ortam ısısının toprağı yerdeki dikimlerden daha hızlı ısıtabileceğini unutmayın.

Bir domates bitkisi çok az su alırsa, bitki solacak ve zayıflayacaktır. Ardından domatesler çiçek açıp çürümeye neden olabilir. Bitkileriniz tutarsız sulama alıyorsa, domates meyveleri çatlayabilir veya parçalanabilir. Bunaltıcı yaz günlerinde veya sıcak ve rüzgarlı günlerde bitkileri günde iki kez sulamanız gerekebilir. En iyi sulama uygulaması, tüm gün nem sağlamak ve yaprakların kurumasını sağlamak için sabahları bitkileri sulamaktır. Suyu sıcak saatlerde doğrudan toprağa uygulamak ve bitkiyi ıslatmaktan kaçınmak önemlidir. Islak yapraklar, yanıklığı ve mantarı teşvik edebilir.

Bir başka önemli kural ise toprak nemli olmalı ama ıslak olmamalıdır. Çok fazla su bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Kabın birkaç yerinde deliği olduğundan emin olun. Kapta yalnızca bir delik varsa, birkaç tane daha ekleyin. Domates bitkiniz çok fazla yağmur alıyor, bitkiyi sular altında bırakıyorsa ve toprağı su ile dolduruyorsa, korumak için kabı korunaklı bir alana taşıyın.

  • Domateslerinizi besleyin

Saksıda domates dikildikten sonra yaklaşık iki haftada bir beslenmeleri gerekir. Bitkilerinizi, neredeyse her şeyi kaplarda yetiştirmek için gerekli olan birincil besinlerle (nitrojen, fosfor ve potasyum) besleyin. Bazı saksı topraklarında zaten gübreler vardır. Saksı toprağı gübre içermiyorsa, bitkileri çok amaçlı yavaş salınan bir gübre veya domatese özgü bir gübre ile besleyin. 

  • Güneş almasını sağlayın

Domates bitkileri tam güneşe ihtiyaç duyar, bu da 10: 00-16: 00 saatleri arasında günde en az 6-8 saat güneş almaları anlamına gelir. Domates kaplarını nereye yerleştireceğinize karar verirken, bu miktarda güneşe sahip bir yer bulun. Gün boyunca konumun aldığı güneş ışığı miktarını saat tutarak hesaplayabilirsiniz.

Bitkileriniz yeterince güneş almıyorsa, saksıları güneş alan bir yere taşıyın. Büyüme mevsimi boyunca konumu sürekli izleyin. Yılın zamanına bağlı olarak, bir zamanlar tam güneş alan bölge, günün kritik bir bölümünde gölgeli bir nokta haline gelebilir.

Domatesler tam güneşte gelişirken sertleşmezlerse veya dış mekân yetiştirme koşullarına yavaşça alışmazlarsa genç bitkiler ölebilir. Rüzgâr ve güneşe çok erken maruz kalmak genç bitkileri zayıflatabilir veya yok edebilir.

Domates bitkileri ılık havayı sever. Çok fazla sıcak olduğunda veya hava serinlediğinde saksıda bulunan domatesinizi uygun alana taşıyın. Aksi halde bitki çiçek üretmeyi durdurur ve domates olgunlaşmayabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et