Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte D Vitamini Kullanımı

Hamilelikte D Vitamini Kullanımı

D vitamini, güçlü kemikler, kaslar ve genel sağlık için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için hamilelikte D vitamini oldukça önemlidir.

Hamilelikte D vitamini neden önemlidir?

Hamilelikte D vitamini, güçlü kemikler ve dişler için gerekli olan sağlıklı kalsiyum ve fosfor seviyelerini korumak için önemlidir. Hem kendi sağlığınız ve rahatınız hem de bebeğinizin hamilelikteki gelişimi için önemlidir.

  • Eğer düşük D vitamini düzeyleri (D vitamini eksikliği) varsa, bebeğinizin anormal kemik büyümesi, gecikmiş fiziksel gelişim ve raşitizm gibi komplikasyonları yaşayabilir.
  • Raşitizm, çocuklarda kemik gelişimini etkileyen bir durumdur. Raşitizm, kemik ağrısı, zayıf büyüme, eğri bacaklar ve omurganın eğriliği gibi iskelet deformitelerine neden olabilir. Raşitizmli çocukların kemiklerini kırma olasılığı daha yüksektir.

D vitamini eksikliği riski olanlar kimlerdir? 

Aşağıdaki durumlarda düşük D vitamini seviyelerine sahip olma riskiniz yüksektir:

  • Doğal olarak daha koyu tenli olanlar
  • Sürekli olarak cildinizin çoğunu örten giysiler giymek
  • Sağlık sorunları nedeniyle evde çok kalmak 
  • Karaciğer veya böbrek hastalığı olanlar
  • D vitamini etkileyen bazı ilaçlar, bazı epilepsi ilaçları kullananlar

Yeterli D vitaminini nasıl alırım?

D vitamininin ana kaynakları güneşe maruz kalma ve D vitamini içeren gıdalardır. Yeterli D vitamini almak, tek başına diyetle elde etmek zordur. Çoğu insan güneş ışığına maruz kalmasıyla yeterli D vitamini alabilir. 

  • D vitamini eksikliği riski altındaysanız doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşun. Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında ayda bir aldığınız bir tablet olan kolekalsiferol adı verilen bir D vitamini takviyesi yazabilir.
  • Çoğu insan güneş ışığına maruz kalmasıyla yeterli D vitamini alabilir.
  • Eylül ayından Nisan ayına kadar, sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra yüzünüz, kollarınız ve elleriniz açıkta olacak şekilde günlük yürüyüş yapmanız önerilir.
  • Yaz mevsiminde, 6-8 dakika kadar az güneşe maruz kalmak yeterli olabilir.
  • Aynı miktarda D vitamini üretmek için yaklaşık 30-50 dakika güneşe maruz kalma gerektiğinden, Mayıs’tan Ağustos’a kadar açık hava etkinliği en iyi öğlen saatlerinde planlanır.
  • Daha koyu tenli kişiler, eşdeğer D vitamini üretimi düzeylerine ulaşmak için 3 ila 6 kat daha fazla güneşe maruz kalmaya ihtiyaç duyabilir. 
  • Doğrudan cilt üzerinde güneş ışığı önemlidir – cam D vitamini yapmak için gereken ultraviyole B ışınlarını engellediği için camdan geçen güneş ışığı işe yaramaz.

Cildinizi güneşe maruz bırakmak mantıklıdır. Ama güneş yanığına karşı dikkatli olmalısınız.

Hamilelikte D Vitamini

D vitamini besin kaynakları

D vitamini, yağlı balıklar (somon, ringa balığı ve uskumru) gibi birkaç gıdada az miktarda bulunur.

Karaciğer, yumurta ve bazı az yağlı süt ürünlerinde çok az miktarda D vitamini içerir.

Bununla birlikte, tek başına diyetinizle yeterli D vitamini almak zordur.

D vitamini takviyeleri

Çoğu hamilelik multivitamininde D vitamini bulunur. Sadece hamilelik için özel olarak üretilmiş bir multivitamin alın ve ne kadar D vitamini içerdiğini görmek için etiketi kontrol edin.

Hangisinin uygun olduğundan emin değilseniz eczacınıza veya doktorunuza sorun. Hamilelikte D vitamini takviyesi almazsanız ve bebeğinizi emzirmeye devam ederseniz, bebeğiniz yeterince D vitamini alamayabilir.

D vitamini eksikliği riskiniz yüksekse doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşun. Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında ayda bir aldığınız bir tablet olan kolekalsiferol adı verilen bir D vitamini takviyesi yazabilir. Bazı kadınlar buna yalnızca kış aylarında ihtiyaç duyabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et