Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıÇocukların Saç ve Göz Rengi Nasıl Belirlenir?

Çocukların Saç ve Göz Rengi Nasıl Belirlenir?

Çocukların saç ve göz rengi genetik mirasına bağlıdır. Olasılık da elbette bir rol oynar. Bu yazımızda çocukların saç ve göz rengini belirleyen faktörlere bir göz atacağız. Hepimiz ailemiz tarafından geçen bir dizi genle doğarız. Bunlar saçımızın ve gözlerimizin rengini, burnumuzun ve kulaklarımızın şeklini ve diğer birçok özelliği etkiler.

Yenidoğanın her bir özelliği, ebeveynleri tarafından, çocuğun büyükanne ve büyükbabasından kendilerinin miras aldığı genlerde aktarılır. Bu genler yaşamları boyunca çocukta kalacak ve bir gün bazılarını kendi oğullarına ve kızlarına aktaracaklardır. Milyarlarca olası kombinasyon vardır, bazıları diğerlerinden daha olasıdır. Her çocuğu kardeşlerinden farklı kılan da budur. Bu kombinasyonlardan bazıları saç ve göz rengimizden sorumludur.

Bir bebeğin genetik yapısı, gebe kaldığı andan itibaren belirlenir. Baba sperm yoluyla onun genetik yapısının yarısını belirler. Geri kalan yarısı ise anne karnında belirlenir. Aşağıda, çocuğunuzun saç ve göz rengini belirleyen bazı faktörlere bakacağız.

Çocukların saç ve göz rengi neye bağlıdır?

  • Göz rengi neye bağlıdır?

Göz rengi mavi, yeşil, kahverengi veya siyah olabilirler. Ancak bir çocuğun göz renginin tamamen genetiğe bağlı olduğunu biliyoruz. Ebeveynlerin, büyükanne ve büyükbabaların göz rengine bakarak bir bebeğin gözlerinin ne renk olacağını tahmin etmek mümkündür. Bununla birlikte, her insanın baskın ve çekinik olmak üzere iki tür geni vardır. Her ikisi de bir bireyin saç ve göz renginde rol oynar.

Baskın genler daha güçlüdür. Bu genlerin yenidoğanın göz rengini belirlemesi daha olasıdır. Resesif genler daha zayıftır, ancak her iki tarafta bulunduklarında resesif alel olarak ifade edilir.

Mavi gözlü baba ve kahverengi gözlü anne örneğine bakalım. Bu durumda çocuğun mavi gözleri olması pek olası değildir. Bunun nedeni, kahverengi renk fenotipinin baskın, mavi ise çekinik olmasıdır. Bununla birlikte, çekinik genler, görünüşümüzü etkilemese bile, DNA’mızda mevcuttur. Bu durum, mavi gözler gibi özelliklerin bir nesil atlayabileceği anlamına gelir.

“Bir yenidoğanın her bir özelliği, ebeveynleri tarafından, çocuğun büyükanne ve büyükbabasından kendilerinin miras aldığı genlerden aktarılır.”

Çocukların saç ve göz rengi
  • Saç rengi neye bağlıdır?

Tıpkı göz rengi gibi, çocuğunuzun saç rengi de sizden ve eşinizden miras aldığı genlere bağlı olacaktır. Ancak bir çocuğun saçının ne renk olacağını tahmin etmek çok daha zordur.

Bir kişinin saç rengi, saç köklerinin pigmentasyonunun sonucudur. Bu küçük yapı saç köklerini korur. Mevcut melanin türüne bağlı olarak, foliküller kahverengi, sarı, kırmızı veya siyah saçları üretecektir. Güncel araştırmalara göre saç renginin belirlenmesinde rol oynayan bazı genler vardır. Örneğin, kahverengi saç için genler baskınken, sarışın çekiniktir.

Genel olarak, koyu renkler baskın genlerden gelirken, açık renkli saçlar çekinik olanlardan gelir.

Saç genetiğinin bazen bir sürprizi olabilir. Örneğin, babanın siyah saçları varsa ve sarı saçlı bir büyüğü veya akrabası yoksa ve anne sarıysa, bebeğin siyah saçlı olması muhtemeldir.

Çünkü bu durumda babanın saç rengi baskın iken anneninki çekiniktir. İki DNA yapısının kombinasyonu, sonsuz sayıda kombinasyona yol açabilir. Ancak bilimsel gelişmeler sayesinde, miras alacakları baskın ve çekinik genlere bağlı olarak bebeğinizin bazı özelliklerini tahmin etmek artık mümkün. Çocukların saç ve göz rengi de bu bağlamda belli olur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et