Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıÇocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Çoğu kişinin diş gıcırdatma olarak bildiği bruksizm, çocukların yaklaşık yüzde 30’unda görülen bir durumdur. Düzenli bir alışkanlık haline gelirse ciddileşebilir. Dişlerini gıcırdatan bir çocuğunuz varsa yapılacak en iyi eylem, yakındaki bir çocuk diş hekimi uzmanına danışmaktır. Hekimler durumu değerlendirir ve bir çözüm bulabilirler.

Diş gıcırdatma belirtileri

Diş gıcırdatma belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Baş ağrısı, çene eklemi veya kulak ağrısı
  • Özellikle uyandıktan hemen sonra ağrıyan dişler
  • Uyandıktan hemen sonra yüzün ve yanakların ağrıması
  • Özellikle kahvaltı sırasında çiğneme sırasında çenelerde ağrı veya sertlik
  • Kızgın, endişeli veya konsantre olduğunda çeneyi sıkmak
  • Isıya duyarlı dişler
  • Çatlak veya yontulmuş diş minesi
  • Dilde diş girintileri
  • Isırmanın neden olduğu yanağın iç tarafındaki doku
  • Gevşek dişler.

Çocuklarda diş gıcırdatma sebepleri

Bebeğinizin ilk dişi 4 aylık gibi erken bir zamanda çıkabilir. Pek çok bebek ilk dişlerini 7 ay civarında alır ve ilk yılı boyunca sırayla çıkar. İşte o zaman bruksizm sorunu olduğunu anlayabilirsiniz.

Çocukların diş gıcırdatma nedenlerini her zaman bilmesek de bazı nedenler şunlardır:

  • Dişlerden veya ağrıyan bir kulaktan kaynaklanan rahatsızlık gibi ağrıyı gidermenin bir yolu
  • Yanlış hizalanmış dişler
  • Serebral palsi gibi tıbbi bir durumun sonucu
  • Daha büyük çocuklarda stres sebep olabilir.
diş gıcırdatma

Kısa vadeli etkileri

Diş gıcırdatmanın kısa vadeli etkileri, genellikle çocuğunuzun tedaviye ihtiyacı olup olmadığını gösterir. Küçük çocuğunuz kardeşiyle aynı odayı paylaşıyorsa, gürültüler gece boyunca kardeşi rahatsız edebilir.

Sabahları, kulakta veya çevresinde ağrı ve baş ağrısından şikayet edebilir. Bu durum, gece boyunca gıcırdatma ve sıkma baskısından kaynaklanmaktadır.

Diş minesinde gıcırdatma nedeniyle oluşan aşınma ve yıpranma çiğnemeyi ağrılı hale getirebilir. Dişleri sıcak ve soğuğa daha duyarlı hale getirebilir.

Çocuğunuz gıcırdatmaya neden olan bir ilaç kullanıyorsa, yeniden değerlendirme için doktora gitme zamanı gelmiştir.

Uzun vadeli etkileri

Diş gıcırdatma şiddetliyse ve bir süre devam ederse, çocuğunuz için uzun vadeli birkaç etkisi olabilir. Aslında, çocuğunuz uzun bir süre gıcırdatır ve kenetlenirse, dişlerde önemli hasara neden olabilir. Sadece diş minesi aşınmakla kalmaz, dişler düzleşebilir hatta kırılabilir. Çocuğunuz dişlerini uzun süre gıcırdatırsa, daha fazla çene ağrısına neden olabilecek ve çiğnemeyi zorlaştırabilecek TME geliştirme ihtimali de vardır.

Diş gıcırdatma fiziksel rahatsızlıktan daha fazlasına neden olur. Araştırmalar, dişlerini düzenli olarak gıcırdatan çocukların anaokuluna alışmakta güçlük çektiklerini ve hatta başkalarıyla sosyalleşmekte zorlandıklarını gösteriyor. Küçük çocuğunuzun uykusuna müdahale eden bruksizmle bir ilgisi olabileceği düşünülüyor.

Aslında, diş gıcırdatmanın Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu dahil olmak üzere belirli davranış sorunları ile güçlü bir ilişkisi vardır.

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi

Çocukların çoğunda diş gıcırdatma kendiliğinden durur. Ancak bu arada, pediatrik diş hekimi, çocuğun dişleri üzerindeki etkisini sürekli olarak izlemeli ve girişimsel bir strateji sunmalıdır.

Genel olarak, diş gıcırdatma nedeni tedavi yaklaşımını belirler. Çocuğun dişleri kötü hizalanmışsa, pediatrik diş hekimi bunu düzeltmek için adımlar atabilir. Mevcut seçeneklerden bazıları şunlardır: dişlerin ısırma yüzeyini kuronlarla değiştirmek ve oklüzal tedaviye başlamak.

Gıcırdatma oluşumu stresle şiddetleniyor gibi görünüyorsa, pediatrik diş hekimi rahatlama dersleri, profesyonel terapi veya özel egzersizler önerebilir. Çocuk doktoru, çene kenetlenmesini hafifletmek ve çene spazmlarını azaltmak için kas gevşetici de önerebilir.

Dişlerin önemli ölçüde hasar gördüğü durumlarda, diş hekimi, gece ağız koruyucu gibi özel bir diş silikonu önerebilir. Ağız koruyucuları, diş yüzeylerinin birbirine sürtünmesini önler. Bu madde bir kişinin spor sırasında takabileceği bir ağızlığa benzer. Isırma atelleri veya ısırma plakaları aynı işlevi yerine getirir ve hasarı önlemede neredeyse genel olarak başarılıdır.

Diş gıcırdatma ile ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa, lütfen diş hekiminizle iletişime geçin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et