Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Duygusal Zeka

Çocuklarda Duygusal Zeka

Küçük çocuklarda duygusal zeka, onların kişiliklerinin şekillenmesinde hayati bir rol oynar. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzu zekasını geliştirmeye teşvik etmekle yükümlüyüz. Bu elbette akademik zekâ anlamına gelir ama önemli olan tek zekâ türü bu değildir.

Duygusal zekâ, bir kişinin başkalarının duygularına saygı gösterirken duygularını uygun şekilde ifade etme ve yönetme yeteneği olarak tanımlanır. Çocukların her yaşta öğrenmeye başlayabilecekleri becerilerdir.

Çocuklarda duygusal zeka (EQ) nedir?

İki beynimiz vardır, bilişsel beyin ve duygusal beyin. Bilişsel beyin bilgi depolamak içindir. Duygusal beyin bu bilgilerle ne yaptığımıza karar verir. Pozitif veya negatif anılar beynimizin duygusal merkezlerinde saklanır. Bu duygusal merkezler doğumdan sonra ilk altı içinde hızlı bir şekilde büyür. Bu kritik süre boyunca, bu merkezler olumlu uyarılma ve sosyal ve duygusal beceri geliştirme gerektirir.

Bu merkezler fiziksel, psikolojik ve bilişsel sağlığımızdan % 80 oranında sorumludur. Kariyerimiz ve çocuklarımızı nasıl yetiştirdiğimiz gibi tüm yaşam kararları duygusal beyinlerimizden alınır. Bununla birlikte, sağlıklı bir duygusal beyin oluşturmak için asla geç değildir. Sadece duygusal zeka becerilerinin güçlendirilmesi konusunda bilinçli farkındalık gerektirir.

Duygusal zeka (EQ), kişinin duygularını ve düşünmesini olumlu bir çerçevede yönetmeyi teşvik eden becerileri öğrenmenin doğrudan bir sonucudur. 

Çocukların duyguları uygun bir şekilde ifade etme ve yönetme temelini oluşturmak için duygusal zeka konusunda eğitilmeleri gerekir. Çocuklarda duygusal zeka, duyguları anlama ve bunlarla başa çıkma yeteneğidir. Çocukların duygularını sağlıklı bir şekilde tanımasına ve ifade etmesine yardımcı olur. Aşağıdakileri uygulayarak, çocuklarda duygusal zekayı geliştirebilirsiniz.

Onların dilini anlayın

Bir dili anlamak çocukta çok önemlidir. İnsanların konuştuğu dil, kim oldukları veya kim olmayı istedikleri ile yakından ilgilidir. Dil, çocukların duygularını özgürce ifade etmeye teşvik ederken büyük bir engel olabilir. Çocuklara iletişim kurmak için yetişkinler tarafından kullanılan normal dili ve yöntemleri öğretmek iyidir. Örneğin, çocuklara kızgın olduklarında vücutlarını sakinleştirmenin bir yolu olarak birkaç derin nefes almasını söyleyebilirsiniz. 

Çocuklara empati gösterin

İnsanlar genellikle çocukların duygularını göz ardı ederler. Bir çocuğun duygularını varsaymak, yardımdan daha büyük fayda verir. Bir çocuğun rahatsız edici bir şeyden geçtiğini fark ettiğinizde endişe duymak her zaman iyidir.

Bir çocuğun duyguları için yapabileceğiniz hiçbir şey yoksa, empati kurun. Empati, bir çocuktaki rahatsız edici duyguları ortadan kaldırmanın yanı sıra çocuk zekâ gelişimine yardımcı olur. Empati kurmak, yaptıkları veya kabul ettikleri şeyleri sizin de kabul ettiğiniz anlamına gelmez. Sadece olayları onların bakış açısından gördüğünüzü gösterir.

Bir çocuğa duyguları hakkında ne hissettiğinizi gösterir ve bildirirseniz, kendilerini size ifade etmekte daha özgür olacaktır. Çocuklarda duygusal zeka oluşturmak, hem çocuğun hem de karşı tarafın birbirleriyle sınırsız iletişim kurmasını gerektirir.

çocuklarda duygusal zeka

Çocuklara problem çözme hakkında bilgi verin

Diğer tüm problemler gibi duyguların da doğru bir şekilde ele alınması gerekir. Çocuklara duyguları üzerinde hareket etmeden nasıl başa çıkacakları öğretilmelidir. Sorunları kendi başlarına çözebilecek olsalar da yine sizin yardımınıza ihtiyaç duyarlar. Sadece problem çözme alıştırmalarına katılmanız bile çok yararlı olacaktır. Ancak her seferinde yardım etmek, çocuğun problemleri çözme konusunda güvenini kaybetmesine neden olur.

Çocuklar giderek daha fazla kendilerini tanıdıkça, iletişimde daha etkili hale geldikçe ve başkalarının düşüncelerini ve duygularını anladıkça, sosyal becerileri artar. Erken çocukluk evresindeki çocuklar duygularını farklı sosyal durumlara uyacak şekilde değiştirme ve ifade etme becerisine sahiptir. Çocuklarda duygusal zeka geliştikçe sosyal yaşamdaki başarıları da artacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et