Pazartesi, Eylül 30, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik19. Hafta GebelikHamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur, Tehlikeli Mi?

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur, Tehlikeli Mi?

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı %20’den fazla hamile kadın tarafından yaşanan yaygın bir durumdur. Hamilelik boyunca gerçekleşen vajinadan kırmızımsı kahverengi bir akıntıdır. Bu temelde uterustan lekelenme şeklinde dışarı atılan eski kandır. Hamileliğin erken dönemlerinden başlayıp 37. haftaya kadar devam edebilir. Miktar ve renk akıntı nedenine bağlı olarak değişebilir. Âdet kanamasından hem rengi hem de miktarı farklıdır.

Kahverengi vajinal akıntının başlıca nedenleri:

Bir kadının genital bölgesinin pH’sındaki küçük değişiklikler, endişe kaynağı olmamakla birlikte, az miktarlarda kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu durumda akıntı az miktarda gelir ve doğal olarak kaybolarak 2-3 gün sürer.

Hamile bir kadının, spor salonuna gitme, alışveriş çantalarıyla merdiven çıkma veya temizlik gibi yoğun ev etkinlikleri yapma gibi fiziksel bir çaba gösterdikten sonra, biraz kan içerebilecek küçük kahverengi bir akıntı fark etmesi de yaygındır.

Ancak, kahverengi akıntının kötü bir kokusu, yanma hissi veya vajinal kaşıntı varsa, bu durum aşağıdakiler gibi daha ciddi değişikliklere işaret edebilir:

  • Enfeksiyonlar, hamile kadının cinsel yolla bulaşan hastalıkları yakalaması daha olasıdır
  • Düşük yapma riski
  • Şiddetli karın ağrısı ve vajina yoluyla kan kaybı ile karakterize Ektopik gebelik.
  • Serviks enfeksiyonu.

Kan kaybıyla ilişkili çok sayıda koyu akıntı, erken doğum, yırtılma gibi komplikasyon riskini artırır. Bu nedenle, kahverengi akıntı geldiği zaman doktora gitmeniz önemlidir. Az miktarda bile olsa. Anne ve bebek için her şeyin yolunda olup olmadığını görmek amacıyla bir ultrason çekilip değerlendirebilir.

Hamilelikte kahverengi akıntı ne zaman normaldir?

Özellikle erken gebeliklerde, daha sulu veya jel kıvamında küçük kahverengi akıntılar yaygındır. İlişkiden sonra biraz kahverengi akıntı olması da normaldir. Ancak akıntının bunların dışında, farklı özelliklere sahip olmadığını fark ettiğinizde, tıbbi yardım almalısınız.

Göz ardı edilmemesi gereken diğer belirtiler vajinal kaşıntı, kötü koku ve krampların olmasıdır. Bu işaretler her zaman ciddi bir şey göstermez ancak dikkatli olmak ve doktorunuzu bilgilendirmek gerekir.

Hamileliğin sonunda kahverengine benzer şekilde koyu akıntı, kan kaybı olabilir. Bu durumlarda derhal doğum doktoruna gitmelisiniz. 

kahverengi akıntı

Hamilelikte kahverengi akıntı tedavisi

Nedeni, örneğin vajinal mantar enfeksiyonu veya antifungal enfeksiyon durumunda antibiyotik ilaçların kullanılmasıyla tedavi yapılabilir. Ancak akıntı herhangi bir hastalıkla ilişkili olmadığı zaman, ilaç tedavisinden  kaçınarak sadece dinlenmek yeterli olabilir.

Herhangi bir durumda, akıntı meydana gelmemesi için aşağıdaki önlemleri almalısınız:

  • Nemlendirici krem, antibakteriyel ve antifungallerle sabun kullanmaktan kaçının,
  • Bir jinekolog tarafından yönlendirilen özel sabun kullanın
  • Rahat giysiler hafif, gevşek ve pamuklu olmalıdır,
  • İç çamaşırında yumuşatıcı veya çamaşır suyu kullanmaktan kaçının,
  • Kadın iç çamaşırını hafif sabunlu suyla yıkayın,
  • Günlük astar kullanmaktan kaçının,

Genital bölgeyi günde 2 defadan fazla yıkamaktan kaçının, çünkü o bölgenin doğal korunmasını azaltabilir.

Bu uyarılar enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir ve böylece vajinal akıntı olasılığını azaltır.

Kahverengi vajinal akıntı hamilelik belirtisi midir?

Kahverengi akıntı hamilelik belirtisi olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir. Bunun nedeni, bazı kadınlarda, bazen adetin son günlerinden önce veya sonra daha büyük bir kan akışının ortaya çıkmasıdır. Bazı durumlarda, adetin son günlerinde akış azalarak kanın daha konsantre ve koyulaşmasına neden olabilir.

Adet gecikirse, kahverengi akıntı uterusu içten kaplayan endometrial dokunun soyulması olabilir. Bu nedenle, tıbbi değerlendirme yapılması için muayene olmak gereklidir. Çünkü adet ve kahverengi akıntıdaki bu gecikme her zaman hamilelik belirtileri değildir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et