Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Konuşma Gecikmesi

Çocuklarda Konuşma Gecikmesi

Genel olarak 2 yaşında bir çocuk yaklaşık 50 kelime söyleyebilir, iki ve üç kelimelik cümleler kurabilir. 3 yaşına geldiğinde, kelime dağarcığı yaklaşık 1000 kelimeye yükselir, üç ve dört kelimelik cümlelerle konuşabilirler. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz bu gelişim özelliklerini karşılamıyorsa, konuşma gecikmesi olabilir. Gelişim çizelgeleri çocuğunuzun ilerlemesini ölçmeye yardımcı olur, ancak bunlar sadece genel yönergelerdir. Çocuklar kendi hızlarında geliştiğini unutmamanız gerekir.

Çocuğunuzun konuşma gecikmesi varsa, bu her zaman bir şeyin yanlış olduğu anlamına gelmez.  Konuşma gecikmesi, işitme kaybı veya altta yatan nörolojik veya gelişimsel bozukluklardan da kaynaklanabilir.

Birçok konuşma gecikmesi türü etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Küçük çocuklarda konuşma gecikmesi, erken müdahaleler ve nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Konuşma gecikmesi belirtileri

Çocuğunuz aşağıdaki şeyleri yapamazsa konuşmada gecikme yaşanabilir:

  • Basit kelimeleri (“anne” veya “dede” gibi) 12 ila 15 aylıkken açık veya net bir şekilde söyleyememesi
  • 2 yaşında 25 kelimeminin üzerine çıkamaması
  • 3 yaşına kadar kısa cümlelerle konuşamaması
  • 4-5 yaşlarında basit bir hikaye anlatamaması

Konuşma ve dil gecikmesine ne sebep olur?

Konuşma gecikmesinin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • işitme kaybı
  • yavaş gelişme
  • zihinsel engelli

Diğer nedenler:

  • Psikososyal yoksunluk (çocuk yetişkinlerle konuşmak için yeterli zaman harcamaması).
  • İkiz olmak.
  • Otizm (gelişimsel bir bozukluk).
  • Seçmeli mutizm (çocuk konuşmak istemez).
  • Serebral palsi (beyin hasarının neden olduğu bir hareket bozukluğu).

İki dilli bir evde yaşamak da çocuğun dilini ve konuşmasını etkileyebilir. Çocuğun beyni 2 dili yorumlamak ve kullanmak için daha çok çalışmak zorundadır. Bu nedenle, bu çocukların öğrendikleri bir veya iki dili kullanmaya başlaması daha uzun sürebilir. İki dilli bir çocuğun bir süre bir dil kullanması alışılmadık bir durum değildir.

konuşma gecikmesi

Konuşma gecikmesi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz bir konuşma gecikmesini tanımanıza yardımcı olabilir. Size ne duyduğunuzu soracak ve çocuğunuzun konuşmasını dinleyecek ve çocuğunuzun zihinsel gelişimini kontrol edecektir.

Doktorunuz çocuğunuzun neden konuşmadığını belirlemek için sizi diğer uzmanlara yönlendirebilir. Örneğin, doktorunuz çocuğunuzun işitmede sorun yaşayabileceğini düşünüyorsa, işitme testi için çocuğunuzu bir işitme uzmanına yönlendirebilir. 

Konuşma terapisi nasıl yardımcı olur?

Konuşma terapisti, konuşma ve dil becerilerini geliştirmek için çocuğunuzla birlikte çalışacak ve çocuğunuza yardımcı olmak için evde ne yapacağınızı gösterecektir.

Ebeveynler nasıl yardımcı olabilir?

Ebeveynler, konuşma veya dil sorunu olan çocuklara yardım etmenin önemli bir parçasıdır.

İşte evde konuşma gelişimini teşvik etmenin birkaç yolu:

  • İletişime odaklanın. Bebeğinizle konuşun, şarkı söyleyin ve ses ve jestlerin taklidini teşvik edin.
  • Çocuğunuza kitap okuyun. Çocuğunuz bebekken ona kitap okumaya başlayın. Çocukları resimleri adlandırırken bakmaya teşvik eden, yaşına uygun resimli kitaplar gösterin.
  • Günlük durumları kullanın. Çocuğunuzun konuşma ve dilini geliştirmek için gün boyunca konuşun. Marketteki yiyecekleri adlandırın, yemek pişirirken veya bir oda temizlerken ne yaptığınızı açıklayın ve evin etrafındaki nesneleri gösterin. İşleri basit tutun, ancak “bebek konuşmasından” kaçının.

Konuşma gecikmesi erken fark edilirse tedavi etmek daha kolay olacaktır. Çocuğunuzun konuşması veya dil gelişimi hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzdan randevu alınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et