Salı, Nisan 23, 2024

Çocuklarda Miyop

Uzağı görememe olarak da bilinen çocuklarda miyop, genellikle çocuklukta başlayan bir göz rahatsızlığıdır. Göz doktorunuz oğlunuza veya kızınıza miyop teşhisi koyarsa, bu, çocuğunuzun nesneleri yakından görebildiği, ancak daha uzaktaki şeyleri görmekte zorlandığı anlamına gelir. Çocuğunuzun uzağı göremediğini bilmek konusunda endişeli olsanız da, araştırmalara göre çocukların% 20’sinin miyop ve diğer görme kusurlarından muzdarip olduğunu bilmeniz gerekir. Aslında miyop çocuklarda en sık görülen göz kusurudur. Kırılma hatası, göz kendisine giren ışığı odaklamadığında ortaya çıkar ve bu da bulanık görmeye neden olabilir.

Çocuklarda miyop nedeni nedir?

Çocuğunuzun miyobu varsa, göz küresi önden arkaya normalden biraz daha uzundur. Gördükleri görüntüleri oluşturan ışık ışınları retinalarının önüne odaklanır. Doğrudan ona odaklanmalılar. Bu olduğunda, uzaktaki nesneler bulanık ve belirsiz görünür.

Çok odaklı kontakt lens, gözlük ve atropin, pirenzepin jel veya siklopentolat gibi göz damlalarının çocuklarda miyobun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Damla almak bulanık görmeye, ışığa duyarlılığa ve belki biraz kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir. Özel damlaların ve lensin etkili olduğu kanıtlanmıştır.  

Çocukluk çağı miyop belirtileri

Okul çağındaki çocuklar, okulda beyaz tahtayı veya otobüs durağında karşıdan gelen otobüsün plakasını göremediklerinden şikâyet edebilirler.

Diğer miyop belirtileri şunlardır:

  • Ödev yaparken, okurken veya TV izlerken gözlerinizi kısmak
  • Gözlerin ovulması
  • Yorgunluk

Miyop olan bir çocuk, birkaç metreden daha uzaktaki bir şeye odaklanmak zorunda kaldığında baş ağrısı ve göz yorgunluğundan şikâyet edebilir. Çoğu zaman, miyop olan küçük çocuklar sadece uzaktaki şeyleri görmekte zorluk çekerler. Miyop olan bir çocuk net görmek için nesnelere yaklaşabilir. Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birinden şikâyet ederse, bir göz doktorundan randevu alın. Buna ek olarak, çocuğunuzun yaşamının ilk yılında, üç yaşında ve sonrasında her iki yılda bir, özellikle de ilerleyen miyopluk veya diğer göz rahatsızlıkları için kontrol ettirmek gerekir.

çocuklarda miyop

Çocukluk çağı miyobunun önlenmesi ve tedavisi

Miyop tersine çevrilemez veya iyileştirilemez, ancak yavaşlatılabilir veya önlenebilir. İyi göz bakımı alışkanlıkları uygulamak, çocuğunuzdaki miyobu önlemenin en iyi yollarından biridir. Yakın planda iş yapmak kaçınılmazsa, çocuğunuzun gözlerini dinlendirmek için sık sık ara vermesini sağlayabilirsiniz. Ebeveynler, miyobun oluşmasını veya kötüleşmesini önlemek için çocukları iyi göz bakımı alışkanlıkları uygulamaya teşvik edebilir. Gözlükler miyobun ilerlemesine engel olabilir.

Singapur Göz Araştırma Enstitüsü (SERI), atropin göz damlası kullanımıyla çocukluk miyopunun ilerlemesini araştırmak için başarılı bir şekilde klinik denemeler yürütmüştür.

Aşağıda belirtilen göz bakımı alışkanlıklarını edinmeniz faydalı olacaktır:

  • Çocuğunuzun daha fazla açık hava aktivitesine katılmasını sağlayın
  • Okuma materyalini yüzden ve gözlerden 30 cm uzakta tutun ve daima dik oturarak okuyun
  • Televizyon izlerken en az iki metre uzakta oturun
  • Bilgisayar ekranları gözlerden yaklaşık 50 cm uzağa yerleştirilmeli ve minimum parlama için ayarlanmalıdır
  • Aydınlatma, okurken, bilgisayarı kullanırken veya televizyon seyrederken herhangi bir parlama yapmadan odayı aydınlatmak için yeterli olmalıdır.
  • Her 30-40 dakikada bir gözlerinizi dinlendirmek için ara verin. Gözleri rahatlatmak için pencereden uzaktaki nesnelere bakın.

Yıllık göz muayeneleri de herhangi bir görme problemini erken tespit etmek için önemlidir. Gözlük gibi düzeltici görsel yardımcılar, gerektiğinde gözün daha iyi odaklanmasına yardımcı olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et