Cumartesi, Nisan 27, 2024

Doğum Öncesi Testler

Doğum öncesi testler hamilelik sırasında yaptırdığınız tıbbi testlerdir. Sağlık uzmanınızın sizin ve bebeğinizin ne durumda olduğunu öğrenmesine yardımcı olurlar. 

Hamilelik sırasında birkaç kez doğum öncesi bakım kontrollerinizde bazı doğum öncesi testleri yaptırırsınız. Hamilelik sırasında belirli zamanlarda veya sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek belirli sorunlarınız varsa başka testler de yaptırırsınız. Örneğin, bazı doğum öncesi testler, aşağıdakiler başta olmak üzere bebeğinizdeki sağlık koşullarını kontrol eder: 

  • Doğum kusurları: Bunlar doğumda mevcut olan sağlık durumlarıdır. Vücudun bir veya daha fazla bölümünün şeklini veya işlevini değiştirirler. Doğum kusurları genel sağlıkta, vücudun nasıl geliştiğinde veya vücudun çalışma biçiminde sorunlara neden olabilir.
  • Genetik ve kromozomal koşullar: Bu koşullara genlerdeki ve kromozomlardaki değişiklikler neden olur. Gen, vücudunuzun büyümesi ve çalışması için talimatları depolayan vücut hücrelerinin bir parçasıdır. Kromozom, genleri tutan hücrelerdeki yapıdır. Genetik koşullar arasında kistik fibroz (KF olarak da adlandırılır), orak hücre hastalığı ve kalp kusurları bulunur. Yaygın bir kromozomal durum Down sendromudur. Bazen bu koşullar ebeveynden çocuğa geçer ve bazen de kendiliğinden olur. 

Ailenizde belirli sağlık problemi varsa, genetik bir danışmanla konuşmak isteyebilirsiniz. Genetik bir danışman, ailelerde görülen genler, doğum kusurları ve diğer tıbbi durumları ve bunların sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını nasıl etkileyebileceklerini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Tarama testleri ve teşhis testleri nelerdir?

Doğum öncesi testler ya tarama testleri ya da teşhis testleridir:

  • Tarama testleri: Bu testler bebeğinizin sağlık durumunun diğerlerinden daha olası olup olmadığını kontrol eder, ancak bebeğinizin bir rahatsızlığı olup olmadığını kesin olarak söylemezler. Tarama testi yaptırmada siz veya bebeğiniz için hiçbir risk yoktur. 
  • Teşhis testleri: Bu testler, bebeğinizin bir sağlık sorunu olup olmadığını kesin olarak söyler. Tarama testi, bebeğinizin sağlık durumu açısından yüksek risk altında olduğunu gösteriyorsa, doktorunuz sonuçları doğrulamak için bir teşhis testi önerebilir. Bazı tanı testlerinin bebeğiniz için düşük yapma gibi bazı riskleri olabilir. Düşük, bir bebeğin 20 haftalık hamilelikten önce rahimde ölmesidir.

Tarama testi sonuçları, bir teşhis testi yaptırmak isteyip istemediğinize karar vermenize yardımcı olabilir. Bebeğinizin bir sağlık sorunu olup olmadığını bilmek isteyebilir veya istemeyebilirsiniz. Teşhis testi yaptırmaya karar verirseniz, bebeğinizin durumu ve doğduktan sonra bebeğinize nasıl bakacağınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca bebeğinize özel tıbbi bakım verebilecek bir hastanede doğum yapma planları da yapabilirsiniz.

Hamilelik boyunca hangi doğum öncesi testler yaptırılır?

doğum öncesi testler

Bu doğum öncesi testler, hamilelik sırasında birkaç kez yaptırılabilir. Bu testler şunlardır:

  • Kan basıncı kontrolü: Doktorunuz, preeklampsiniz olmadığından emin olmak için kan basıncınızı kontrol eder. Preeklampsi, hamile bir kadının yüksek tansiyona sahip olması, böbrekleri ve karaciğeri gibi bazı organlarının düzgün çalışmadığını belirtmesidir. Preeklampsi, hamilelik sırasında ciddi sorunlara neden olabilir. 
  • İdrar tahlili: Doktorunuz, idrarınızı mesane veya böbrek enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar ve preeklampsi gibi diğer durumlar için kontrol eder. İdrarınızda protein olması preeklampsi belirtisi olabilir. 
  • Kan testleri: Doktorunuz, sifiliz, hepatit B ve HIV gibi belirli enfeksiyonlar için kanınızı kontrol eder . Ayrıca kan grubunuzu ve Rh faktörünüzü bulmak ve anemiyi kontrol etmek için bir kan testi kullanır. Anemi, vücudunuzun geri kalanına oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığınız zamandır. Rh faktörü, çoğu insanın kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. Sizde yoksa ve bebeğiniz varsa, bebeğinizde Rh hastalığına neden olabilir. Hamilelik sırasında tedavi, Rh hastalığını önleyebilir.  

Doktorunuz, doğru kiloda olduğunuzdan emin olmak için her doğum öncesi bakım kontrolünde kilonuzu da kontrol eder. Doğum öncesi testler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için hayati önem taşır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et