Doğum Nasıl Başlar – İlk Anları
Heyecanlı bir sürecin sonundasınız. Artık bebeğinize sarılmanız için sadece birkaç günlük bir süre kaldı. Doğumun nasıl başladığını ve ilk anlarında neler hissedeceğinizi elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız.
Yazımıza başlamadan önce; doğum anının kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini, o anlarda hissedilen kasılmaların değişken olabileceğini hatırlatmak isteriz. En doğru bilgi ve desteği hekiminiz ve sağlık kuruluşları yapacaktır…
İlk Anlardan İtibaren
Genellikle 38. hafta itibariyle ortaya çıkan uyarılara (sancı – kasılmalar) özellikle dikkat etmek gerekir. Doğum anının yaklaştığı ile ilgili ipuçlarını içerebilen bu kasılmalar bazen tahmin edilenden daha erken bir doğumun işaretçisi (doğum her zaman 40. haftada gerçekleşmez) olabilmektedir. Yine de alıştırma işaretleri olarak karşınıza çıkan bazı ufak sancıları beklemeniz gerekebilir.
Öncelikle olumsuz düşüncelerden uzaklaşın. Hatta imkanınız varsa yanınızda olumsuz düşüncelere sahip olan hiç kimsenin olmasına müsaade etmeyin. Karnınızın taş gibi sertleştiğini gördüğünüz zaman gerçek sancılarınızın başladığını düşünebilirsiniz. Bu durum çoğunlukla yalancı sancı ismi verilen sancılardan kaynaklı olabilir.
Düzenli Kasılmalara Dikkat Etmek Gerekiyor
Doğum başlangıcı olduğunda belli aralıklarla (burada süre değişkenlik gösterebilir) ve giderek artan bir şiddetle kendini göstermeye başlayan kasılmalarınız olacaktır. Bu kasılmalar esnasında karnınız sertleşecektir. Belli bir zaman aralık verebilir yalnız tekrardan başlayacaktır… 5 dakikaya kadar hatta bazen daha kısa süreli kasılmalar gözlemlenecektir. Bu durumda doktorunuz ile artık iletişim kurmanız gerektiğinin işaretlerini almış olursunuz. Çoğunlukla doktorunuz evde zaman geçirmenizi isteyebilir. Yine de korkuyorsanız hastaneye gitmeyi deneyebilirsiniz.
Kendinizi Dinleyin
Doğumunuzun başlangıcı hakkında detaylı bilgiyi doktorunuzdan almayı ihmal etmeyin. Bu kasılmaların on dakikalık bir aralıkta iki seferden fazla olması durumunda hastaneye gitmeyi tercih edebilirsiniz. Doktorunuzun bilgilendirmesine bağlı olarak belli bir süre daha evde kalmayı tercih edip etmemek tamamen size kalmış bir durumdur.
Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir
Pek çok kişi tarafından doğru kabul edilen bazı yanlışları derledik:
Doğum Anında Başlar:
Öncelikle doğumunuz bir anda başlamaz! Bir süreç olarak doktorunuzun müdahale ettiği an aslında doğum sürecinin son kısmını içerir. Bu sebeple doktorunuzun uyarı ve telkinlerine dikkat etmeli ve kendinizi iyi gözlemlemelisiniz…
Suyum gelmedi:
Doğum konusunda popüler kültür ögelerinin insanı yaygın bir şekilde yanlış yönlendirdiği konu başlıkları arasında “su gelmesi” yer almaktadır. Anne adayları genellikle suyun gelmesi ile birlikte doğumun başlayacağını düşünürler. Su geldiği zaman doğumun başladığı doğrudur. Çok büyük orada suyun gelmesi söz konusu olmayabilir. Hatta bazı durumlarda su gelmesi doğum başladıktan sonra olabilir.
Başkalarının Hikayeleri:
Herkesin acı eşiği farklıdır. Dinlediğiniz her doğum hikayesi de öyle olacaktır! Yapılan araştırmalar anne adayının psikolojisinin ve ruh halinin doğum zorluğu üzerine etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ne kadar rahat olursanız ve/veya gergin olsanız da çevrenizdeki insanların anlattığı doğum hikayelerinden farklı bir hikâye sizi bekleyebilir. Bu sebepten kendinizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmayı denemeniz gerekmektedir.