Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiErgenlik Döneminde Nasıl Davranılmalı?

Ergenlik Döneminde Nasıl Davranılmalı?

Ergenlik, karmaşık bir sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişim dönemidir. Çocuklar, kim olduklarını ve hayatta nasıl davranmak istediklerini anlamak için genellikle genç isyanına girişirler. Yaşamın bu dönemi aynı zamanda daha yüksek dürtüsellik ve akran baskısına yatkınlık ile bilinir.

Çocuğunuz çocukluktan yetişkinliğe geçiş yapar ve bunun getirdiği fiziksel, psikolojik ve duygusal değişiklikler yoluyla onu en iyi nasıl destekleyeceğiniz konusunda kararsız hissedebilirsiniz.

Asla korkmayın, çocuğunuza yardım etmek için yapabileceğiniz çok şey vardır. En iyi yollardan biri güven verici olmaktır. 

Ergenlik, her çocuğun yaşadığı bir doğal değişimdir. Bazı çocuklar değişikliklerle mücadele ederken, bazıları ise ergenlik çağına kaygı duymadan yelken açarlar. Gelişimlerinin bu aşamasında çocukların yalnızca küçük bir yüzdesi aşırı kargaşa yaşar. 

Ergenlik de heyecan verici ve özel olabilir. Çocuğunuzun ailesi olarak, ona yardımcı olmak için ideal bir konumdasınız. 

Çocuğunuza ergenlik döneminde nasıl destek olabilirsiniz?

Çocuğunuzun ergenlik dönemindeki en iyi stratejilerden biri güvencedir. Ergenliğin, yetişkinliğin yaklaştığı anlamına gelen heyecan verici bir zaman olduğunu açıklayın. 

Yaşadıkları değişikliklere anlayış göstermeye çalışın ve değişikliklerin normal olduğu konusunda onlara güvence verin. Tabii ki çocuğunuzun gelişimi hakkında endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınızla konuşun. 

Ergenlik ayrıca vücut kabulünün gerçekten değerli olduğu bir zamandır. Çocuğunuz kendi bedenini arkadaşlarınınkilerle karşılaştırabilir ve kendi gelişimi hakkında endişe hissedebilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, anladığınızı göstermek ve bedenlerin tüm şekil ve boyutlarıyla mükemmel olduğunu açıklamaktır. Sağlıklı bir yaşam tarzı modellemek çocuğunuza da yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun bazı yollarla bedenini keşfedebileceğini kabul edin. Odalarına girmeden önce daima kapıyı çalın. 

Çocuğunuz ergenliğe erken veya geç kalmışsa, anlayışlı olun, bolca güven verin, destek olun. Utanmış hissedebilirler, ancak onlara herkesin kendi hızında geliştiğini bildirin.

ergenlik

Aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutmanız da yararlı olabilir:

  • Çocuğunuzu çabaları, başarıları ve olumlu davranışları için övün.
  • Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve davranışlarını genellikle olduğu gibi görmeye çalışın. Çocuğunuzun bir birey olmak için mücadele ettiğini unutmayın.
  • Çocuğunuzun öfke patlamaları sırasında sakin kalmaya çalışın. Problem hakkında konuşmadan önce çocuğunuzun sakinleşmesini bekleyin.
  • İlgilenin ve çocuğunuz konuşmak istiyorsa hazır olun.
  • Arkadaşlarınızla veya diğer gençlerin ebeveynleriyle sohbet edin. Endişeleri ve deneyimleri paylaşmak yükü hafifletebilir.
  • Aşırı saç kesimi veya sıra dışı kıyafet seçimleri gibi bazıları size garip gelse bile, çocuğunuzu kendini ifade etmesinde desteklemeye çalışın.
  • Banyodaki saatler süren kişisel bakım zamanlarına tahammül etmeye çalışın, ancak çocuğunuzla makul aile zaman sınırları hakkında sohbet edin.
  • Çocuğunuzla vücudunda yapmak istediği kalıcı değişiklikler, örneğin dövmeler ve piercingler hakkında konuşun. Çıkabilir dövmeler gibi geçici alternatifleri tartışın.
  • Çocuğunuzun sivilceleri varsa, onlarla bunun hakkında ne düşündüklerini konuşun. Onları rahatsız ediyorsa, bir doktora görünmek isteyip istemediklerini sorun. Doktorunuz ergen çocuğunuzu bir cilt uzmanına veya dermatoloğa yönlendirebilir.

Ergenlik döneminde çocuklar ebeveynlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar. Araştırmalar, eğlenceli aile aktiviteleri, açık ebeveyn-çocuk iletişimi ve olumlu ders dışı ve toplum aktivitelerine katılmayı teşvik eden olumlu bir aile ortamının, gençlerin bu yılları kolaylıkla geçebildiklerini gösteriyor.


SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et