Cuma, Nisan 26, 2024

Erken doğum neden olur?

Erken doğum genellikle planlanmamış bir olaydır. Erken doğum nedenleri ve bebeğin ne kadar erken olduğuna bağlı olarak, acil bir durum da olabilir.

Ne yazık ki, doktorlar genellikle bir annenin erken doğum yapmasına neyin sebep olduğunu tam olarak söyleyemezler. Genellikle çeşitli riskler vardır. Uzmanlar, aşağıdaki risklerin bir annenin erken doğurma ihtimalini büyük ölçüde artırdığını belirtir.

Enfeksiyon: Çoğu prematüre doğum vakasında bir çeşit enfeksiyon görülür. Herhangi bir sistemik iltihap veya enfeksiyon, bir annenin ağzında (diş eti hastalığı gibi), vajina, rahim ve böbrekler de dahil olmak üzere bebeğini erken doğmasına neden olabilir.

Servikal Sorunlar: Yetersiz serviks veya kısa serviks, özellikle annede semptomları varsa erken doğumun riskini artırır.

Sigara içmek: Her türlü tütün kullanımı annenin erken doğum riskini artırır. Nikotin, rahimdeki kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da besinlerin ve oksijenin bebeğe ulaşmasını önleyebilir veya erken doğuma katkıda bulunabilir. 

Stres: Kronik, üst düzey psikolojik stres doğumun erken başlamasına neden olabilir.

Hamilelikler arasındaki kısa süre: Hamilelikler arası süre altı aydan daha az ise erken doğurma riski normalden iki kat daha fazladır.

Birden fazla bebeğe hamilelik: Birden fazla bebeğe hamile kalmak anne rahminin bozulmasına neden olur ve bu da doğumun erken başlamasına neden olabilir. Ne kadar çok bebek taşıyorsanız, erken doğum riski o kadar yüksek olur. 

Genetik: Anneniz veya kız kardeşiniz prematüre bebek sahibiyse veya daha önceden prematüre bir bebeğiniz varsa, erken doğum yapma riskiniz daha yüksektir. 

Hamilelik döneminde bu riski önlemeye çalışmasının birçok yolu vardır. Erken doğum riski altındaysanız, doktorunuz tarafından yakından takip edilirsiniz ve yüksek riskli gebeliklerle çalışan bir uzmanı görmeniz gerekebilir.

Erken doğumun önlenmesi

Değiştiremeyeceğiniz bazı risk faktörleri olmasına rağmen, erken doğum olasılığını azaltmanın birkaç genel yolu vardır. Bunlar sağlıklı bir hamileliği teşvik eden davranışlardır.

erken doğum
  • Hamileliğinizden önce veya hamilelik sırasında hemen sigara içmeyi bırakın.
  • Alkol ve eğlence amaçlı uyuşturucu kullanmaktan kaçının.
  • Doktorunuza aldığınız tüm ilaçları söyleyin, çünkü bazıları hamileliğiniz için zararlı olabilir ve kullanımdan kaldırılması gerekebilir.
  • Doktorunuz önerdiği sürece hamileliğiniz boyunca yeterli miktarda kilo almayı sürdürün.
  • Besleyici ve dengeli bir diyet uygulayın. Beslenme ve doğum öncesi bakım, 17 yaşın altında, 35 yaşın üzerinde veya birden fazla bebek taşıyanlar için özellikle önemlidir.
  • Ağır kaldırma, çalışma ve uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  • Mümkün olduğunca hayatınızdaki stresi en aza indirin. Gevşeme teknikleri, egzersiz, yoga yapın.
  • Doğum öncesi eğitimlerden faydalanın. Araştırma yapın.
  • Enfeksiyonlardan mümkün olduğunca kaçının.
  • Rahim yapısal anormalliklerinden kaynaklanan erken doğumunuz varsa, bu anormallikler hamile kalmadan önce ameliyatla düzeltilebilir.
  • Yetersiz serviks nedeniyle oluşan risk, gebeliğin 14. haftasından dokuzuncu aya kadar cerrahi bir prosedürle azaltılabilir.
  • Bazı kronik maternal hastalıklar, hamilelik sırasında uygun şekilde tedavi edilmezse erken doğuma yol açabilir. Hamilelik sırasında uygun şekilde tedavi edilmeleri gerekir.
  • Doktorunuz erken doğum için yüksek riskli olduğunuzu düşünüyorsa, cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et