Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkGebelik Döneminde Ayak Şişmesi Nedenleri

Gebelik Döneminde Ayak Şişmesi Nedenleri

Birçok kadında hamilelik sırasında ayak şişmesi görülür. Şişlik hamilelik sırasında yaygındır, çünkü vücut büyüyen fetüsü korumak ve desteklemek için ekstra sıvı tutar.

Ayaklarda şişme genellikle uterus ve fetüsün ağırlığı bacaklara ve ayaklara fazladan baskı uyguladığında hamilelikte olur. Bu basınç dolaşımı azaltabilir ve şişmeye neden olan sıvı birikimini artırabilir.

Bu yazımızda, kadınların şişmeyi azaltmak için evde yapabileceği uygulamaları, nedenlerini, ciddi durumları gösterebilecek belirtileri ve ne zaman doktora görüneceğinizi ele alacağız.

Hamileyken ayak şişmesi neden olur?

Ödem, hamileliğin neden olduğu iltihaplanmaya normal bir reaksiyondur. Hamileyken, kan hacminiz ve vücut sıvılarınız % 50 artar. Bu fazla sıvı, bebeğin ihtiyaç duyduğunda kullanılır. Ancak bir yerde saklanması gerekir. Ayaklarda toplanan bu sıvı şişmeye sebep olur.

Ayakların yanı sıra ayak bileklerinde, bacaklarda, ellerde ve yüzde şişme görülebilir.

Böbrekleriniz vücudunuzdaki sıvıyı düzenler. Özellikle vücut ısınırsa veya susuz kalırsanız, böbrekleriniz vücudunuza gerektiğinde fazla sıvı depolamasını söyleyerek tepki verir.

Ağır bir uterusun aşırı zorlanması, alt ekstremitelerinizden kalbinize geri dolaşımı azaltması sonucu sıvıların birikmesine neden olabilir.

Hamilelik sırasında ayaklarınızdaki şişme nasıl azaltılır?

ayak şişmesi

Uzman tavsiyeniz için başvuracağınız en iyi kişi sağlık uzmanınızdır. Hamileliğiniz sırasında orta derecede şişmiş bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklar yaşıyorsanız, sağlayıcınızın önerebileceği bazı önleyici stratejiler ve ev ilaçları şunlardır:

  • Mümkünse uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  • Bol miktarda sıvı tüketin.
  • Sodyumu sınırlayın. Yüksek sodyumlu gıdaları alımınızı azaltın veya tamamen önleyin.
  • Kafeini sınırlayın. Hamileyken biraz kafein tüketmek uygun olsa da, kafein sıvı tutulmasına neden olma eğilimindedir. Uzmanlar, kafein alımınızı günde 200 miligramdan daha az olarak sınırlandırmanızı önerir. 
  • Daha fazla protein tüketin. Düşük proteinli bir diyet sıvı tutulmasını artırabilir.
  • Gevşek, rahat kıyafetler giyin. Sıkı ve kısıtlayıcı giysiler dolaşımı azaltabilir ve sıvı tutulmasını artırabilir.
  • Ayaklarınızı soğuk suya batırın veya şişmiş bölgelere bir buz torbası koyun.
  • Bacaklarınızı kaldırın. Otururken veya uzanırken bacaklarınızı bir yastık veya ayak dayamasıyla kaldırın.
  • Destek çorapları giyin. Kompresyon çorapları giymeyi düşünün. Üst kısmı sıkı elastik olan çoraplardan uzak durun.
  • Yeni ayakkabı almak. Hamileliğiniz sırasında şişmiş ayaklarınıza yardımcı olmak için daha geniş, daha destekleyici ayakkabı giymeyi düşünün.
  • Aktif olun. Düşük etkili aktivite sıvı tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Hamileyken yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışın.
  • Yan tarafa uzanın. Dinlenirken veya uyurken yanınızda yatın. Bu, kanı alt vücudunuzdan kalbinize geri götüren damardan baskıyı alacaktır.
  • Bacaklarınızı ve ayaklarınızı koruyun. Cildinizi temiz ve nemli tutun. Kuru ve çatlamış cilt kolayca çizik veya kesik alabilir, enfeksiyon olasılığına yol açar.

Ayak şişmesi genellikle hamileliğin sonraki aşamalarının normal bir özelliğidir ve endişe nedeni değildir. Vücut hamilelik sırasında fazla suyu depolar. Ayrıca, fetüsün basıncı bacaklarda dolaşımı azaltabilir, bu da ayaklarda şişmeye neden olur.

Hamilelik sırasında şişmiş ayaklar için ev ilaçları, otururken ayakları kaldırmayı ve gevşek, rahat ayakkabılar giymeyi gerektirir. Bol miktarda su içmek, düzenli hafif egzersiz yapmak ve uzun süre ayakta durmak da yardımcı olabilir.

Hamile kadınlar ayaklarda, ellerde veya yüzlerde veya göz çevresinde şişlikte ani bir artış fark ederse, hemen bir doktora başvurmaları gerekir.

Hamilelik sırasında hafif derece ayak şişmesi normal olmasına rağmen, ağrılı ani şişlik, özellikle de sadece bir bacağındaysa, kan pıhtısının (derin ven trombozu) bir göstergesi olabilir. Şişmede ani bir artış, kan basıncınızın normalden daha yüksek olduğu anlamına da gelebilir. Her iki koşul da derhal değerlendirme ve tedavi gerektirir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et