Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik13. Hafta GebelikGebelikte Ciltte Lekelenmeler Normal Midir? Nasıl Başa Çıkılır?

Gebelikte Ciltte Lekelenmeler Normal Midir? Nasıl Başa Çıkılır?

Kadınlar hamilelik sırasında birçok fiziksel ve duygusal değişiklik yaşarlar. Cildinizdeki kahverengi, kırmızımsı ve mor lekeler, yamalar, çizgiler ve benekler hamileliğin en görünür belirtilerinden bazılarıdır.

Hamileyken, melazma veya kloazma adı verilen bir durum olan, koyu tenli lekeli lekelerin oluşması yaygındır. Daha koyu tenli kadınlarda melazma olma olasılığı daha açık tenli kadınlara göre daha fazladır. Melazmaya bağlı cilt pigmentasyonundaki değişiklikler genellikle doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur.

Hamilelikte ciltte lekelenmeler ne zaman başlar?

Cilt rengi değişikliği hamileliğin tüm aşamalarında son derece yaygındır ve hamile kadınların yaklaşık yüzde 90’ını etkiler. Bu nedenle, bununla uğraşan tek kişi olduğunuzu düşünmeyin ve bu durumun üç aylık dönemden herhangi birinde olabileceğini bilin. Genellikle bir gecede ortaya çıkmaz, ancak hamileliğiniz ilerledikçe yavaş yavaş ortaya çıkar.

Lekelenmeye ne sebep olur?

Melazma, hamilelik sırasında vücudunuzun ürettiği melanin miktarında geçici bir artışı uyaran hormonal değişiklikler tarafından tetiklenebilir. Melanin, saça, cilde ve gözlere renk veren doğal maddedir.

Güneşe maruz kalma da bir rol oynar. Daha koyu tenli kadınlarda melazma olma olasılığı daha açık tenli kadınlara göre daha fazladır. Ayrıca, ailenizde de melazma varsa, geliştirme olasılığınız daha yüksektir.

Hamilelik sırasında cilt renginin değişmesini önleyebilir miyim?

Güneşten, pencerelerden ve diğer kaynaklardan gelen göz kamaştırıcı ışıklardan uzak durma konusunda dikkatliyseniz, cildinizin kararmasını ve renk atmasını kesinlikle önleyebilirsiniz. Hormonal cilt değişiklikleri, çok fazla değildir.

Cilt lekelenmesi ne zaman normale döner?

Daha koyu cilt lekelerinizin, çizgilerinizin çoğu doğumdan sonra solmaya başlar, ancak bazıları kalabilir. Onları güzellik işaretleri olarak düşünmeye çalışın, ancak sizi gerçekten rahatsız ederlerse dermatoloğunuzla konuşun. Bu ten rengi değişikliklerinin bebeğiniz üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et