Hamilelik sırasında ve sonrasında birçok kadın duyguların iniş çıkışlarını yaşar. Sevinç anları, endişe ve bitkinlik evrelerine dönüşür. Bu normal bir durumdur. Ancak bazen üzüntü veya korku hâkim olabilir. Bu durum hamilelikte depresyon göstergesi olabilir. Bu yazımız size hamilelik sırasında ve doğumdan sonra depresyon hakkında genel bir fikir verecektir.
Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir?
Hamilelik sırasında ruh hali değişiklikleri normaldir, bu nedenle hamilelikte depresyon kolayca gözden kaçabilir. Ancak ara sıra bir hayal kırıklığı ve üzüntü anından çok daha fazlası olabilir. Siz veya çevrenizdeki hamile bir anne aşağıdaki semptomlardan muzdaripse dikkatli olun:
- Kalıcı depresyon ve üzüntü
- Yaşam için bıkkınlık ve artık bir şeyler yapmaktan zevk almama
- İştah kaybı
- Uykusuzluk
- İyi bir anne olup olmama konusunda sürekli düşünmek
- Kendi sağlığı ve çocuğun sağlığı hakkında sürekli endişeler
Hamilelik depresyonunda risk faktörleri
Pek çok etki hamilelikte depresyon sebebini artırabilir. Örneğin, geçmişte depresyon veya anksiyete bozukluğunuz varsa, daha büyük risk altındasınızdır. Partnerlikteki sorunlar, aile ve arkadaşlardan yetersiz destek ve stresli olaylar da depresyon gelişimini etkileyebilir.
Hamilelikte depresyonu önlemek
Düşük ruh hali her zaman önlenemez. Ancak anlamlı veriler, psikoterapi ve psikososyal desteğin, örneğin hemşire veya ebelerin ziyaretleri ve telefonla tavsiye gibi faydalarını kanıtlamaktadır. Bu nedenle uzmanlar hem hamile kadınlara hem de depresyon riski yüksek olan yeni annelere her iki yöntemi de önermektedir. Amaç, hastalığı önlemektir. Depresyona karşı ilaçların hamilelikte mi yoksa doğumdan sonra mı hastalığı önleyebileceği henüz bilinmemektedir.
Her 100 kadından yaklaşık 12’si hamilelikte depresyon yaşar. Doğum yaptıktan sonra 100 kadından 15’inde depresyon gelişir. Bunun teknik terimi doğum sonrası depresyondur. Ancak bu, bebek hüznü (doğumdan hemen sonra ağlama günleri) değil, 2 haftadan uzun süren depresif şikayetler anlamına gelmektedir.
Hamilelikte depresyon teşhisi
Tıbbi veya psikoterapötik bir uygulamada, önce bir görüşme yapılır. Bunlar depresyon belirtileridir ve sizin durumunuzu gösterir. Açıkça cevap vermeniz önemlidir. Anketler daha fazla bilgi sağlayabilir.
Hamilelikte depresyon tedavisi
Hamilelik sırasında ve sonrasında depresyonun tedavisi genellikle kolaydır. Birden fazla olasılık vardır. En yaygın olanları psikoterapi ve ilaçtır ( antidepresanlar ).
Uzmanlar psikoterapi tavsiye ediyor. Araştırmalar, psikoterapötik yöntemlerin depresyonu hafifletebileceğini gösteriyor.
Hamilelikte depresyon ilaçların yan etkileri vardır ve doğmamış çocuğu etkileyebilir. Örneğin erken doğum riskini artırırlar. Emziriyorsanız, aktif maddeler anne sütü yoluyla çocuğa geçebilir. Uzmanlara göre, ilaçların hamilelik ve emzirme dönemindeki faydaları olası risklere karşı dikkatlice alınmalıdır. Hangi ilacın uygun olup olmadığı birçok duruma bağlıdır. Ek olarak, uzmanlar beden eğitimi önermektedir. Anlamlı araştırmalar, egzersizin hamilelik sırasında veya sonrasında depresyon belirtilerini azalttığını göstermektedir.
Başka yöntemler de vardır. Bunlar, örneğin hormon veya omega-3 yağ asitlerinin alımı, ışık tedavisi, masaj, akupunktur veya hipnozu içerir. Bununla birlikte, bu prosedürlerin doğum depresyonuna yardımcı olup olmayacağı şu anda belirsizdir. Tedavisiz bile birçok kadın bir süre sonra kendini daha iyi hisseder. Hastalık tedavi edilmezse daha uzun sürebilir veya kötüleşebilir.
Hamilelikte depresyon için ne yapabilirsiniz?
- Belki de kötü bir anne olduğunuzu düşünüyorsunuz. Bu temelsizdir. Bir çocuk, her kadın için bir değişim demektir ve zihinsel bir zorluk haline gelebilir.
- Ebe, eşiniz veya size yakın biriyle duygularınız ve durumunuz hakkında açıkça konuşmaya cesaret edin.
- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan, örneğin çocuk bakımı veya evin etrafında destek tekliflerini kabul edin. Bu sizi rahatlatabilir.
- Depresyon, diğerleri gibi bir hastalıktır. Tıbbi veya psikoterapötik yardım istemekten utanmayın. Güvendiğiniz bir kişiyi yanınızda götürmek yardımcı olabilir.
- Bir tedavi yöntemi hakkında endişeleriniz varsa, artıları ve eksileri hakkında doktorunuzla konuşun.
- Tedavinin zaman alması için hazırlıklı olun.
- Durum hakkında bilgi edinin. Hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar iyi idare edebilirsiniz.
- Egzersiz yapmak önemlidir. Bu, örneğin bir yürüyüş olabilir.
- Grup toplantılarında diğer kadınlarla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
Hamilelikte depresyon belki önlenemeyebilir, ancak riski azaltmak için yapabileceğiniz şeyler yukarıda sıralanmıştır. Her ne olursa olsun ilk olarak doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayın.