Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Halsizlik Neden Olur?

Hamilelikte Halsizlik Neden Olur?

Hamilelikte Halsizlik ve Dönemleri

Hamilelik belki de bir kadının başına gelen en güzel olay. Tabii bu güzel anların sizi yoran zamanları da olacaktır. Hamileliğinizin ilk 12 haftasında bu halsizlik durumu gayet normaldir. Çünkü vücudunuz artık eskisinden farklı sizinle birlikte iki cana birden enerji üretmektedir. Gebelikten önce geceleri uyanık kalmaya ne kadar çok alışkın olursanız olun gebelikle beraber vücudunuz artık değişen sistem nedeniyle yorulmaya başlayacaktır.

Hamilelikte vücudunuz fazladan efor harcayacaktır. Özellikle ilk 12 haftada bebeğiniz hızlı bir şekilde büyümektedir. Ana organlar ve bebeğinizin yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için oluşan plasentanın gelişimi sizi yoracaktır. Buda hamilelikte halsizlik durumunuzu bir hayli arttıracaktır. Bu dönemde kan basıncınız ve kan şekeriniz düşebilir. Bu yüzden baş dönmeleri ve bayılmalar yaşayabilirsiniz. Aman endişe etmeyin bunlar her anne ve bebeği arasında olacak şeyler.

Hormon düzeyiniz ve metabolizma hızınız büyük değişimler gösterecektir. Bu yorgunluk durumundan kurtulmak için yüz üstü ya da sırt üstü yatmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine cenin pozisyonunda (yan bir şekilde) uyumak sizi rahatlatacak ve hamilelikteki halsizliğinizi alacaktır.

hamilelik yorgunluk ve halsizlik

Hamilelikte Halsizlik Ne Kadar Sürer?

Her vücudun olaylara karşı verdiği tepkiler ve tepki süreleri farklıdır. Fakat genel bir ifade ile söylemek gerekirsek hamileliğinizin ilk üç ayınızda ve üçüncü üç ayınızda kendinizi yorgun hissedeceksiniz. İlk üç aydaki yorgunluk vücudunuzun hamileliğe alışma sürecinden kaynaklanır. Son üç ayda ise bebeğiniz artık gerçekten büyümüştür ve bebek plasentanın ağırlığı sizi biraz zorlayacaktır.

Hamilelikteki halsizlik hissi bulantı ve kusmalarınızı tetikleyecektir. Bu halsizlik durumundan kurtulmak için mümkün olduğunca dinlenin. Bu hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için çok önemlidir. Gebelik sürecinizin 16. Haftasında bu durumun yavaş yavaş azaldığını göreceksiniz. Fakat yeterince dinlenmeyen kişilerde ya da bazı kadınlarda bu süreç 20. Haftaya kadar da uzayabilir.

İkinci üç ayda artık vücudunuz alışmıştır. Pek halsizlik hissetmezsiniz. Ama üçüncü üç ayda yani 28. Haftadan itibaren bu durum tekrar başlayacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe uykularınız onun minik tekmeleriyle bölünecek ve uykudaki pozisyonlarınız etkilendiği için rahat uyuyamayacaksınız. Uykusuzluk sizlere hamilelikte halsizlik durumunu tekrar hissettirecektir.Hamileliğinizde aldığınız kilolarda yorgunluk hissinizi arttıracaktır.

Hamilelikte Halsizlikle Nasıl Başa Çıkılır?

  • Programınızı ayarlayarak daha fazla dinlenebileceğiniz zamanlar ayırın. Aile büyüklerinden bazı yarımlar isteyin ev işlerinden uzak durun. Hem yorgunluk açısından hem de düşük riski açısından ağır işlere yaklaşmayın.
  • İyi beslenin. Sağlıklı beslenmek sizi ve bebeğinizi koruyacaktır.
  • Az ve sık sık yemeye çalışın. Bu sayede kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.
  •  Ev ürünleri tüketmeye çalışın. Dışarıdan yemek yemeyin.
  • Alkol sigara gibi zararlı maddelerden uzak durun.
  • Hafif egzersizler yapın. Hem daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacak hem de daha dinç hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Sakin olmaya çalışın. 4. Ayınızda daha rahat hissetmeye başlayacaksınız. Sinir ve stresten uzak durmaya çalışın.

Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Tehlikelidir?

Bazı kadınlarda yorgunluk ve halsizlik demir eksikliğinden (anemi) dolayı olabilir. Doktorunuz rutin testlerde bu durumu görecek ve gerekli tedaviyi verecektir. Ama siz yine de normalden fazla halsizlik hissettiğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla bu durumu konuşmalısınız. Çünkü halsizlik, bitkinlik, umutsuzluk ve kötü düşünceler sizi sardıysa hamilelikte depresyon belirtileri olabilir.

Doğum sonrası depresyon yaşamamak için, en başından destek almanız daha önemlidir. Çünkü hamilelik sonrası depresyon, bebeğinizi kabullenememe gibi durumlara bile gidebilir. Doktorunuzdan, doğum koçlarından, ailenizden ve en önemlisi bebeğinizin babasından destek almak sizin çok önemlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et