Anne adaylarının hamile kaldıkları andan itibaren en çok duydukları sözlerin başında muhtemelen sen artık iki canlısın, iki kişilik yemelisin sözü geliyordur. Peki, gerçekten de hamilelik döneminde anne adaylarının iki kişilik mi yemesi gerekmektedir? Hamilelikte kilo alımı uzmanlar tarafında özellikle vurgulanan ve hem anne hem de bebeğin sağlığı için son derece önem arz bir dönemdir. Uzmanlar hamilelikte kilo alımının kontrol altında tutulması gereklidir. Sağlıklı bir doğum gerçekleştirilmesi adına anne adaylarının dengeli bir beslenme programını takip etmeleri gerektiğini vurgularlar.
Anne adayları hamilelik ve emzirme süreçleri boyunca neyi ne kadar tüketirlerse bebekleri de dolaylı yoldan bu besinlere ve beslenme alışkanlığına maruz kalmış olacaktır. Bu bilenen gerçeğin ışığında bebeğinizin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için dengeli bir beslenme programına sadık kalmanız önerilmektedir.
Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Olmalıdır?
Sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen anne adaylarının hamilelik sürecindeki kilo alımı biraz daha öznel olmakla birlikte üç ana husus üzerinden bir genelleme yapılmaktadır. Şöyle ki, hamilelik öncesinde zayıf olan anne adaylarının 12-18 kg aralığında olması gereklidir. Normal kilolu olarak tabir edilenleri 9-14 kg aralığında olması gerekli. Gebelik öncesi fazla kilolu olan anne adaylarının da hamilelikteki kilo alımı 7-9 kg arasında olması tavsiye edilmektedir. Bu rakamlar kişiden kişiye değişmekle birlikte biraz daha hamilelikteki ideal kilo alımı açıklanmaya çalışılmıştır.
Hamileliğin ilk ü ayı en az kilo alının dönem olarak tabir edilmekte ve genelde kilo alımının 1 veya 2 kilogram civarında olması gerektiği düşünülmektedir. Bu ilk üç aylık dönemde kilo alamayan ve hatta yoğun yaşanılan mide bulantısı ve kusmalar neticesinde kilo kaybeden anne adayları da gözlenmiştir. Sonraki aylarda is en az 0,5 kg alınması beklenmektedir. Annenin beslenme şekli ve bebeğin gelişimi göz önünde bulundurularak bu süreçte takviyeler ve bazı kısıtlamalar getirilebilmektedir.
Hamilelikte Kilo Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne adayının hamilelik sürecinde fazla kilo alımı da gereken kiloyu alamaması anne ve bebek sağlığı için bazı riskler barındırmaktadır. Hamilelikte bebeğin gelişimi annenin beslenme şekli üzerinden vücut bulmaktadır. Bu yüzden de anne adayının protein, demir, vitamin ve kalsiyum içeriği bakımından bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak doğrultuda bir beslenme programı uygulaması gerekmektedir. Ancak annenin beslenme programına rağmen anne kilo alamıyor ve bebek gelişemiyorsa bu durum bebekte gelişim geriliğine sebebiyet verebilir. Bunun için durumun doktor kontrolüne alınması ve gerekirse anne adayına gerekli takviyelerin verilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte kilo alımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da anne ve bebeğin aşırı kilo almasıdır. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz iki kişilik yeme alışkanlığı edinilmesi ve bebeğin gelişimi için gerekli protein ve vitaminin alınamayıp çoğunlukla yağ yapıcı gıdaların tüketilmesinin bir sonucudur. Bu beslenme alışkanlığı bebeğin gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte anne ve bebek için sağlıklı bir doğumun da önünü tıkamaktadır. Hamilelikte kilo alımının fazla olması doğumu zorlaştırması sebebiyle sezaryen doğum ihtimalini arttıran nedenlerden biri olarak görülmektedir. Özellikle hamileliğin son 4 haftasında fazla kilo alımı da annede tansiyon yükselmesine sebep olabilir. Bu durumda riskli bir doğum ihtimalini gündeme getirmektedir. Ayrıca hamilelikte kilo alımının normalin üstüne çıkması durumunda anne adayının yoğun olarak bel ve kalça ağrısı yaşamasına da sebep olmaktadır.