Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik38. Hafta GebelikHamilelikte Nefes Darlığı Sorunu İle Nasıl Başa Çıkılabilir?

Hamilelikte Nefes Darlığı Sorunu İle Nasıl Başa Çıkılabilir?

Hamile kadınların nefes darlığı çekmesi oldukça yaygındır. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak birçok şey nefes darlığına neden olabileceğinden doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Hamileliğin normal bir parçası olarak, nefes alıp vermeniz daha derin nefes almanıza neden olan progesteron hormonundaki artıştan etkilenebilir. Bu durum, hava almak için daha çok çalışıyormuş gibi hissetmenize neden olabilir. Büyüyen rahminiz daha fazla yer kapladığından nefes almak daha da zorlaşabilir ve bu da diyaframınıza (akciğerlerinizin altındaki kas) karşı baskıya neden olabilir.

Genişleyen rahminiz akciğerlerinizin her nefeste genişleme yeteneğini sınırladığından, hamilelik sırasında nefes darlığı üçüncü trimesterde hem sıklık hem de yoğunluk açısından artar. Üçüncü üç aylık dönemde nefes darlığını gidermek için aşağıdaki yöntemleri deneyin:

Dinlenme: Her şeyden önce, hamile kadınların nefes almada güçlük çekmesi ve buna ihtiyaç duyması durumunda hemen dinlenmesi gerekir, çünkü hamilelik sırasında kadınlar her zamanki gibi fiziksel aktivite yapamazlar.
Pozisyonu değiştirme: Nefes almakta zorluk çeken hamile kadınlar daha rahat nefes alabilmek için pozisyonlarını ayarlayabilirler. Otururken veya ayakta dururken sırtınızı dik tutmak, akciğerlere oksijeni kolayca alması için alan sağlayacaktır. Hamile kadınlar geceleri nefes almakta zorlanıyorsa, fetüsün akciğerlere baskı yapmasını önlemek için sırt ve vücudun üst kısmına yastık koyabilirler. Hamile kadınlar rahmin aorta baskı yapmaması ve nefes almayı kolaylaştırması için sol tarafına yatmalıdır.
Hafif egzersizler: Hamileler, nefes almayı kolaylaştırmak için doğum sırasında sıklıkla uygulanan nefes egzersizlerini yapmalıdır. Yürüyüş, yoga gibi hafif ve orta düzeyde egzersizler, kalp atış hızını düzenlemeye ve nefes almayı iyileştirmeye yardımcı olan iyi önlemlerdir. Ancak hamile kadınlar uygulamadan önce bir doktora danışmalıdır.

Nefes darlığınız aniden başladıysa, şiddetliyse, kötüleşiyor gibi görünüyorsa veya ağrı, öksürük, hırıltılı solunum, kalp çarpıntısı ile ilişkiliyse doktorunuza bildirin. Bunlar, hamilelik dışında bir şeyin nefes darlığınıza neden olduğuna dair işaretler olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et