Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaDoğum ve SonrasıDoğuma HazırlıkHamileyken Adet Olunur Mu (Hamileliğin İlk Günlerinde Kan Gelmesi)

Hamileyken Adet Olunur Mu (Hamileliğin İlk Günlerinde Kan Gelmesi)

Hamileliğin; yumurta ve spermin karşı karşıya geldiği andan itibaren uzun bir sürecin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda her bünye ayrı olduğu için sorulan soruların da farklı olduğunu dile getirmek yanlış olmayacaktır. Hamileyken adet olunur mu sorusunun cevabını birlikte arayalım istedik.

Başından Sonuna Süreç Nasıl İşliyor

Yerleşme kanaması nedir sorusu hakkında cevaplara ulaşmadan önce hamileliğin ilk anlarından itibaren bizi nelerin beklediğini açıklamamız daha yerinde olacaktır. Anneden gelen yumurta ve babadan gelen spermin annenin tüpünde birleşmesi yani döllenmesiyle embriyo oluşur. Bu olayın sonucunda hamileliğin başladığını söyleyebiliriz.

Oluşan embriyo 7-10 gün süren bir yolculuk sonrası annenin rahmine ulaşıp oraya yerleşir. Embriyo annenin rahmine yerleşirken doku harabiyeti meydana gelebilir. Embriyoda meydana gelen bu doku harabiyetinin neticesinde de biraz vajinal kanama olabilir.

Üstüne Görme Nedir

İşte bu kanama yerleşme kanaması yani implantasyon olarak adlandırılır. İmplantasyon her gebelikte meydana gelmez. Ama meydana geldiğinde bundan hemen olumsuz sonuç çıkarılamaz. İmplantasyon kanaması, lekelenme şeklinde, kısa süreli ve çok ağrılı olmayan kanama olarak tarif edilebilir. İmplantasyon kanaması halk arasında üstüne adet görme olarakta bilinmektedir. Hamile kadınların ortalama olarak %25 inde görülmektedir. Hamilelikte ilk aylarda meydana geldiği için sıklıkla regl kanamasıyla karıştırılmaktadır. Ama embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesinden kaynaklı olan yerleşme kanaması tutunma kanamaları denmektedir. Anne ve bebek için endişe edilmesine gerek yoktur. Hamileyken adet olunur mu sorusunun en mantıklı cevabının yerleşme kanaması konusunda incelenebileceğini söyleyebiliriz.

Yerleşme Kanaması Hakkında

Üstüne görme olarak adlandırılabilen bu durum çoğunlukla anne adayları tarafından adet kanaması ile karıştırılmaktadır. Hem yapısal, hem de süreç bakımından farklı olan bu iki durumun mantıklı bir şekilde incelenmesi korkuların giderilmesi için yeterli olacaktır.

Gün içerisinde aklınıza takılan tüm soruları not alın. Doktorunuza muhakkak bu notlarla gidin. Faydasını göreceksiniz 🙂

Şöyle ki normal bir adet kanaması ile embriyonun yerleşmesi esnasında ortaya çıkan kanama arasında çok ciddi farklar bulunur. Bir tanesi alışık olduğunuz adet kanaması şeklinde kendini gösterirken diğer sadece lekelenme şeklinde ortaya çıkabilir. Bu da hamileyken adet olunur mu sorusunun farklı şekillerde akla gelmesiyle özetlenebilir.

Tabi ki bu kanamalarda sürecin yazımızın başında da değindiğimiz gibi farklı işlediğini söyleyebiliriz. Üstüne görme ne kadar sürer sorusunun cevabının net bir şekilde verilememiş olmasının nedeni budur. Genellikle son derece kısa (genellikle tek seferlik) olabilir. Yine de bu durumda herhangi bir farklılık olması halinde hekiminizi bilgilendirmenizi öneririz.

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Normalden daha fazla ağrı görüyorsanız, kanamalarınızın süresinin uzadığını hissediyorsanız doktorunuzu bu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekebilir. Çoğunlukla anne adayları zor bir süreç olan hamileliğin ilk dönemlerinde bir hayli gergin olabilmektedir.

Bu sebeple internet üzerinden bilgi almak yanlış yönlendirmelere neden olabilmektedir. Her bünye farklı tepkiler gösterdiği için internette yer alan bilgilerin büyük bir çoğunluğu sizin için doğru sonuçlar elde etmeyebilir.  Sadece genel amaçlarla bilgi sahibi olmak için bu noktalara göz atmanızı ve asıl sorularınızı mutlaka hekiminize yada sağlık kuruluşlarına sormanızı tavsiye ediyoruz.

Dilerseniz daha fazla bilgi sahibi olmak için doğuma hazırlık bölümüne göz atabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et