Cuma, Nisan 19, 2024

Düztabanlık Nedir?

Bir ayağın, topuktan (kalkaneum) ayak toplarına (metatarsal) uzanan iç kısım boyunca ayağın ortasını yerden yükselten doğal bir kavisi vardır. Bu kemer küçüldüğünde ve ayağın tüm tabanı zeminde olduğunda, o zaman düztabanlık olarak adlandırılır.

Bebeklerde ve yürümeye başlayan çocuklarda düz ayaklar normaldir çünkü ayaklarındaki kemerler henüz gelişmemiştir. Ayak kemeri çoğu birey için çocukluk boyunca gelişir, ancak bazılarının ayaklarında asla kemer oluşmaz. Düz taban yetişkinlikte de gelişebilir, ancak bu “esnek düz ayaklar” olarak adlandırılan patoloji ile aynı değildir. Kemerler yaş, vücuttaki aşınma, yıpranma veya bir yaralanma nedeniyle değişebilir.

Düztabanlık yaygın bir durumdur ve genellikle ağrısızdır. Bazı durumlarda, düztabanlar vücudun hizalamasını etkileyerek diz ve ayak bileği rahatsızlığına neden olabilir.

Düztabanlık normal bir durum mu?

5 yaşın altındaki çocukların çoğunun kemeri hafifçe düzleşmiştir, ancak 9 veya 10 yaşlarına geldiklerinde ayakların şekli biraz değişmiştir ve ayak tabanında bir kemer oluşur.

Çocukların küçük bir azınlığının düz bir ayağı vardır. Bu çocuklar, herhangi bir düzeyde herhangi bir spor faaliyetine katılabilir ve oynayabilir. Semptomları yoksa düztabanı olan bir çocuğa tedavi önermek için kesinlikle hiçbir neden yoktur. Ayaklarında ağrı gelişen veya ayakkabıları hızla yıpranan çocuklar potansiyel olarak tedaviye sevk edilebilir.

Düztabanlık sebepleri nelerdir?

Düz ayakların nedenleri çeşitlidir. Bazıları durumu ebeveynlerinden izole bir özellik olarak miras alır, bu özellikle hipermobilitesi olan veya “çift eklemli” çocuklar için geçerlidir. Diğerleri, başka bir genetik durumun parçası olarak düztabanlık geliştirir. Yine de diğerleri durumu zamanla geliştirir.

Aşağıdaki bazı faktörler zamanla düztabanlılık geliştirme riskini artırabilir:

  • Obezite
  • Diyabet
  • Romatizmal eklem iltihabı
  • Ayak veya ayak bileği yaralanmaları
  • Yaşlanma

Spina bifida, serebral palsi veya kas distrofisi gibi sinirleri ve kasları etkileyen bozuklukları olan bazı çocukların düz ayakları olabilir. Hastalıkların genellikle önceden iyi teşhis edildiğini ve sadece ayak düz olduğu için alınmadığını unutmayın.

Belirtileri nelerdir?

düztabanlık

Genellikle hiçbir sorun görünmez. Ayakları aşırı eğimli olan çocuklar, ayakkabı içindeki ağırlık dağılımı nedeniyle ayakkabıları daha çabuk giyebilirler. Ayağın iç tarafındaki veya ayağın arkasındaki ağrı, sorunlu bir düztabanın göstergesi olabilir.

Bununla birlikte, bazı çocuklar şunları yaşayabilir:

  • Özellikle topuk veya kemer bölgesinde ayak ağrısı
  • Aktivite ile artan ayak ağrısı
  • Ayak bileği şişmesi
  • Sıkı topuk kordonları

Çocuğunuzun ayak ağrısı varsa, çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Düztabanlık nasıl teşhis edilir?

Doktor, hastayı fiziki olarak muayene ederek, ayak parmakları üzerinde seyrederek düz ayağın veya aşırı pronasyonun esnek olup olmadığını belirleyebilir. Eğer şüpheleniliyorsa, bir tarsal koalisyonu (ayağın arkasındaki kemiklerin anormal şekilde kaynaşması) aramak için röntgen çekilir hatta muhtemelen bir MRI taraması yapılabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Vakaların çoğunda tedavi gerekmez. Hastalar ve ebeveynler genellikle güvence ararlar. Bir çocuğun “normal” düztabanını tedavi etmenin daha sonraki yaşamdaki sorunları önleyeceği teorisini destekleyen hiçbir kanıt yoktur. Çocuklar ayakkabısını çabuk giyiyorlarsa ve ayak sert değilse, çocuk onları giymekten memnunsa tabanlık denenebilir. Serebral palsi / spina bifida gibi rahatsızlıkları olan hastalar ayaklarını desteklemek için özel olarak yapılmış tellere veya ayakkabılara ihtiyaç duyabilirler ancak bu rahatsızlıkları olan çocuklarda ayağın arkasını düzeltmek için ameliyat gerekebilir. 

Ne zaman ameliyat gerekir?

İlk basamak tedavi olarak ameliyat rutin olarak savunulmamaktadır. Ameliyat yapılırsa, genellikle ergenlik çağında yapılır, ancak ameliyatın zamanlamasında eğitimin dikkate alınması gerekir.

Çocuk ağrı çekiyorsa ve bir “tarsal koalisyon” veya sert düztabanlık varsa, o zaman kaynaşmış kemikleri ayırmak veya ayağın arkasını düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

Belirgin derecede ağrılı ve sert olmayan düztabanlık, arkın yeniden oluşturulması için potansiyel olarak ameliyat yapılabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et