Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamileyken Oruç Tutulur Mu? Zararları Nelerdir?

Hamileyken Oruç Tutulur Mu? Zararları Nelerdir?

Anne adaylarının hamilelik sürecindeki birinci önceliği bebeklerinin gelişiminin herhangi bir şeyden olumsuz etkilenmeden tamamlanabilmesidir. Bunun için ilk önceliği de beslenme programlarına verirler. Ancak ramazan ayının gelmesiyle birlikte hamileyken oruç tutmak zararlı mı değil mi merak edilenler arasındadır.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ve sürenin uzunluğu hamilelik döneminde besin ve sıvı alımının oldukça önemli olmasından dolayı anne adayı ve özellikle de bebek için sıkıntı yaratabilecek bir konudur. Aynı şekilde uzun süre aç ve susuz kaldıktan sonra iftarda yemek de düzensiz beslenme olarak değerlendirilebilir. Oysa ki anne adaylarının 3 ana 3 de ara öğünden oluşan düzenli ve dengeli bir beslenme programına sahip olmaları gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında hamileyken oruç tutmak anne ve bebek sağlığı için önerilmemektedir. Ancak bazı uzmanlar yapılan araştırmaların ışığında hamileyken oruç tutulduğunda bebeğin sağlığını ya da doğum kilosunun etkilenmediğini söylemektedir.

“Hamileyken Oruç Tutmak” Bebek İçin Ne Gibi Zararları Olabilir?

Özellikle ilk üç ayda anne adayının hem hormon seviyelerindeki değişiklik hem de mide bulantıları ve kusma gibi reflekslerinin olduğu bir dönemdir. Bu süreç bebeğin gelişiminin de başladığı ve anneden ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri almaya başladığı bir dönemdir. Bu açıdan da anne adayının beslenmesine dikkat etmesi ve tüm hamilelik boyunca günde en az 2,5 litre su içmesi gerekmektedir. Ancak oruç gibi uzun süre aç ve susuz kalması istenilen durumlarda anne adayının susuz ve besinsiz kalması bebeğin gelişimini yavaşlatabilir. Özellikle sıvı kaybının ilerleyen boyutlarında bebeğin kaybedilmesine kadar varacak sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Anne adayının düzenli olarak alması gereken, demir, folik, asit, protein, C vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin de düzenli alınamaması ya da eksik alınması bebeğin fizyolojik ve nörolojik gelişiminde aksaklıklar yaratabilir.

hamilelikte oruç

Buna ek olarak anne adayının hamileliği bağlı olarak sahip olduğu bazı rahatsızlıklar varsa oruç tutması bu rahatsızların ekstra şiddetlenmesine neden olabilir. Mesela anne adayının hamilelik şekeri, tansiyon rahatsızlığı, mide ülseri ya da hamilelik reflüsünün olması durumunda yemek düzenin değiştirilmemesi gerekmektedir. Özellikle hamilelik şekeri ve tansiyon anne adayı ve bebek için ciddi sağlık sorunları yaratabilecek hastalıklardır. Aynı şekilde düşük riski olan anne adaylarının da hamileyken oruç tutmaları oldukça riskli bir hareket olacaktır.

Hamilelik Orucunun Kaza Yapılması

Dini açıdan her sağlıklı bireyin yerine getirmesi farz olan ibadetlerden biri olan orucu, hamilelikten dolayı yerine getirememiş olan anne adaylarının kaza orucu tutabilmesi gibi bir kolaylık söz konudur. Bu konudaki genel açıklamalar şu şekildedir, anne adayı hamilelik orucunu kaza ederek sonrasında tutabileceği üzerinedir. Anne adayının bu borç olan orucunu emzirme döneminde sütünün azalmasına sebep olmayacaksa emzirme döneminde yahut da daha sonradan kendisinin ve bebeğin gelişimi için herhangi bir riskin olmadığı bir vakitte tutabilir. Hamileyken oruç tutmak anne ve bebeğin sağlığı için risk oluşturabileceğinden bu şekilde kaza edilebilmesi de dini açıdan sunulan oldukça önemli bir kolaylıktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et