Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeMastit Nedir, Nasıl Geçer?

Mastit Nedir, Nasıl Geçer?

Mastit genellikle enfeksiyonun neden olduğu meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Etkilenen memenin ağrısına, şişmesine, kızarıklığına neden olur. Genellikle emziren veya bebeğini sadece anne sütü ile besleyen kadınlarda görülür. Doku yaralanması veya diğer enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Çok nadir durumlarda, erkeklerde mastit görülebilir.

Mastit çoğunlukla emzirmenin ilk üç ayında ortaya çıkar. Mastitli kadınlar genellikle çok yorgun ve halsiz hissederler, bu da bebeklerinin bakımını zorlaştırır. Bir bebeğin emzirilmesi ve bakımı zaten zordur, bu nedenle mastit meydana geldiğinde, birçok kadın erken bile olsa bebeklerini sütten keser.

Mastit neden olur?

Deride yaygın olarak bulunan bakteriler meme ucunda bulunan küçük çatlaklardan girdiğinde mastit oluşur.  Bakteriler daha sonra süt kanallarını (memenin süt üreten bölgeleri) çevreleyen yağ dokusunda çoğalır, bu da şişmeye, ateşe veya ağrıya neden olur. Şişme süt kanallarına basabilir ve tıkayabilir.

Mastit en sık emziren kadınlarda görülür. Bununla birlikte, emzirmeyen kadınlarda da ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon, memedeki süt kanalından birini tıkadıktan ve doku içindeki bakterileri yakaladıktan sonra da ortaya çıkabilir. Bu şekilde, tıkalı bir süt kanalı da meme enfeksiyonuna neden olabilir.

Mastitin belirtileri nelerdir?

Mastitli kadınlarda memede sertlik, ağrı, kızarıklık ve şişliğe neden olur. Genellikle kendinizi iyi hissetmemenizi sağlar. Genellikle memenin bir bölümünde başlar ve  sadece bir memede görülür. İkisinde de görülme olasılığı azdır.

Ayrıca yüksek bir sıcaklık (ateş) hissedebilirsiniz. Diğer belirtiler kas ağrıları, baş ağrıları, yorgunluktur.

Mastit nasıl geçer?

Birincisi, düzenli olarak emzirmek veya sütü sağmaktır. Bunu yaparken göğüslerinizi gerçekten boşalttığınızdan emin olmanız gerekir. Emzirme sırasında sıkı sütyenlerden kaçınmak da önemlidir. Göğüslerinizi sıkıştırabilir ve süt kanalınızı tıkama riskini artırabilirler.

Göğsünüzün dolu olduğunu ve sütün boşaltılmadığı hissiniz varsa, bölgeye ısı uygulayın ve hareket ettirmek için masaj yapın. Özellikle kadınlar bebeklerini sütten keserken dikkat etmelidirler. Bunu yapmak yavaş yavaş çok önemlidir.

Mastit olabileceğinizi düşünüyorsanız veya bununla zaten uğraşıyorsanız, doktorunuzla konuşun. Sonraki adımlarda size tedavi seçenekleri sunacaktır.

mastit

Emziriyor ve mastit sıkıntısı yaşıyorsanız

  • Yeteri kadar dinlenin
  • Etkilenen bölgeye günde birkaç kez ılık, nemli bir bez uygulayın
  • Etkilenen süt kanalını rahatlatmaya yardımcı olmak için sık sık emzirin ve farklı emzirme pozisyonları kullanın

Antibiyotik tedavisi ise dinlenme, ısı ve sık emzirmeye rağmen, 24 saatten fazla devam ederse kullanılabilir.  Antibiyotikler reçete edilirse, enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemek için antibiyotik tedavisini tamamlamak çok önemlidir. İlacı daima doktorunuz tarafından reçete edildiği şekilde alın.

Emziren annelerin genellikle mastit tedavisi görürken bebeklerini emzirmeye devam etmeleri önerilir. Emzirme tıkalı kanalların temizlenmesine yardımcı olabilir. Genel olarak, bu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler genellikle emzirme için güvenli olduğundan, annelerin bebeklerinin sağlığına zarar vermekten endişe etmeleri gerekmez. Mastitli birçok anne, enfeksiyonu bebeklerine geçirme konusunda endişelenir. Anne sütünde bebeği enfeksiyondan koruyan birçok anti bakteriyel bileşen bulunmaktadır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et