Dünyaya her gün yüzlerce prematüre bebek gözlerini açmaktadır. Bu bebekler kendileri için çok büyük mücadeleler vererek hayata tutunmanın yollarını ararlar. Erken dünyaya merhaba dedikleri için pek çok önemli sistemleri henüz normal bebekler seviyesine ulaşmaz. Bunlar bir kısmının zaman içerisinde gelişmesinde sorun olmazken prematüre bebeklerde karşılaşılan solunum başta olmak üzere sinir ve sindirim sistemlerinin gelişmesiyle ilgili bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Ciddi Sorunlar Nelerdir?
Öncelikle böyle bir sorunun cevabını bulabilmek için internet doğru mecra olmayacaktır. Çünkü her bebek kendine has gelişim göstereceği için en doğru bilgiyi hekimlerinizden almanız gerekir. Yalnızca genel tanımlamalar yapmanın daha mantıklı olacağının altını çizmekte fayda vardır. Bu bilgilerden yola çıkarak prematüre bebeklerde karşılaşılan sorunların bazılarına genel olarak değinmek istedik.
Prematüre = Rahatsızlık/Hastalık mıdır?
Yazımızın başında da değindiğimiz gibi doğması gereken süreden daha erken dünyaya merhaba diyen bebeklerde bazı sistem bozuklukları gözlemlenebilir. Bunlar yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde rahatlıkla gözlemlenerek müdahalesi yapılabilen rahatsızlıklar olabilir. Bu da bebeğinizin bu üniteye sahip olan hastanelerde doğmuş olmasının büyük bir avantaj olduğu anlamına gelmektedir. Yine de her prematüre bebeğin bir rahatsızlığı veya ciddi bir hastalığı olacağı şeklinde düşüncenin yanlış olduğunun da altını çizmekte fayda vardır.
Şu nokta çok önemlidir: Bebeğinizin gelişimi ile ilgili bilgileri en doğru şekilde hekimleriniz ve sağlık kuruluşundan alabilirsiniz. Bu aşamalarda kesinlikle başka insanlardan veya internet sitelerinden değil doğrudan sağlık kuruluşlarından bilgi almanız gerektiğinin altını çizmemiz gerekmektedir.
Isı Kaybına Dikkat Edin
Henüz alışık olduğumuz dünyaya adapte olmayı başaramadıkları için ciltleri daha incedir. Yağ dokularının az olması sadece onları ısı kaybına maruz bırakmaz. Aynı zamanda normal bebeklere oranla daha sivri vücut hatlarına sahip olmalarını sağlar. Her prematüre bebek için kilo azlığından söz etmek mümkün olmamakla beraber genellikle doğdukları zaman aralığının önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Cildinin özenle kurulanması ısı kaybının önüne geçmek açısından önemlidir. Bu tabi ki sizin değil sağlık kuruluşunun yapacağı bir işlemdir. Bir ısı kaynağı karşısında çocuğa ilk müdahalenin yapılması onun kendini daha rahat hissetmesi açısından önemlidir. Bu sayede bebeğiniz ısı sağlamak için nefes alış – verişlerini artırmak durumunda kalmaz. Kaldı ki onun henüz solunum sisteminin istenilen düzeyde gelişmediğini düşünecek olursak, bu bazı rahatsızlıkların önüne geçmek açısından da dikkat edilmesi gereken bir konu olacaktır.
Ne Zaman Eve Çıkabiliriz?
Hastanede bulunduğunuz zaman içerisinde anneye eğitim verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte annenin bebeğin bakımını sağlayıp sağlayamayacağının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bebeğinizin hastanede bakımının ve takibinin devamlılığının yapılıp yapılmayacağı ile ilgili gerekli incelemelerin tamamlanması da son derece önemlidir. Doktorunuz eve çıkıp çıkmayacağınız ile ilgili gerekli bilgiye bu şekilde ulaşabilir. daha detaylı bilgi sahibi olmak için prematüre bebekler bölümüne göz atmanızı tavsiye ediyoruz.