Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaBebekPrematüre BebekEvde Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Evde Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bir bebek sahibi olmak genellikle uykusuz gecelerin başlangıcıdır. Ancak bazen beklenenden çok daha erken gelir ve refahı ile ilgili endişeleri beraberinde getirir. Hastanedeyken, siz ve aileniz rahat edebilirsiniz. Bu durumlarda sağlık personeline güvenmek kolaydır. Ama bebeği eve götürmenin zamanı geldiğinde ne olur? Evde prematüre bebek bakımı için nasıl bir yol izlemek gerekir? Mümkün olan en iyi bakımı almasını sağlamak için ne yapabilirsiniz?

Prematüre bebek nedir?

Genel olarak, tam süreli gebelik tam 40 hafta süren bir hamileliktir. Bununla birlikte, bazı bebekler anne karnında birkaç gün daha fazla geçirirken, diğerleri biraz daha erken çıkmaya hazırdır. Ve üçüncü bir grup var, henüz doğmaya hazır olmayan, ancak erken gelen bebekler. Bu durum 37. gebelik haftasında veya daha erken doğduğunda ortaya çıkar. Ve bu bebeklere “prematüre bebek” denir.

Evde prematüre bir bebeğin bakımı sinir bozucu olabilir. Bebeğiniz eve gitmeye hazır olduğunda, hastane size bebeğinizin bakımı için özel talimatlar verecektir. Her hastanın durumu farklı olduğu için her zaman onlara dikkat edin. Bununla birlikte, birkaç ortak payda vardır. Bunlar:

  • Besleme

Yeni doğan bebekleri beslemenin en iyi yolu, diğer birçok avantajın yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu için anne sütüdür. Erken doğmuş bebeklerin çok sık yemeleri gerekir (günde sekiz ila on kez). Bebek doğrudan emzirilemediğinde, annesinin sütünü bir besleme biberonu, şırınga veya bir şişe ile verilebilir. Genel olarak, bu bebeklerin uygun bir büyüme seviyesini sürdürebilmek için daha fazla kalori katkısına ihtiyaçları vardır.

  • Doğru sıcaklık

Bebeğinizi rahat ve güvenli bir sıcaklıkta tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Bunu sağlamanın en iyi yolu genellikle bir yelek, bir pijama, battaniye hatta gerektiğinde fermuarlı bir uyku tulumu olabilir. Ortamın ne kadar sıcak veya soğuk olduğuna bağlı olarak bir öğeyi kolayca ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

  • Bebeğinizin uyumasına yardımcı olmak

Artık bebeğiniz evde olduğu için, orada olmadığınızda geceleri düşündüğünüz kadar uyuyamadığını öğrenebilirsiniz! Geceleri sessiz, loş ışıklı bir ortam sağlamak gibi şeyler yaparak bebeğinizin uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte, ilk aylarda yapabileceğiniz çok şey var, çünkü bebekler açtır. Ayrıca, bebek ne kadar küçükse, daha sık beslenmeleri gerekir. 

  • Prematüre bebeğinizi yıkamak

Bebeğinizi ne sıklıkta yıkamanız ne kadar küçük ve cildinin durumuna bağlı olacaktır. Prematüre veya normal olsun, çoğu bebek için sade su yaşamın ilk birkaç ayı boyunca iyidir. Başlangıçta sadece su ve yumuşak, pamuk bezler kullanmalısınız.

  • Hijyen

Yenidoğanları almadan veya taşımadan önce ellerinizi sabunlu suyla yıkamak çok önemlidir. Kıyafetlerinin ve odalarının temizliğine özellikle dikkat etmelisiniz. Antiseptikleri sistematik olarak kullanmak gerekli değildir. Enfeksiyon bulaştırabileceğinden insanlarla temastan kaçınılmalıdır.

prematüre bebek bakımı

Prematüre bebek bakımı sırasında tıbbi takip nasıl yapılmalı?

Prematüre yenidoğanlar, özellikle 1500 g’dan az doğum ağırlığına sahip olanlar için özel tıbbi izlemeye ihtiyaç duyarlar. Nörogelişimleri periyodik olarak izlenmelidir. Son derece erken doğmuş bebekler, nörolojik hasarı olan hastalar veya takip sırasında uyarı işaretlerinin görüldüğü hastalar, bir fizyoterapist, psikolog, konuşma terapisti vb yardım almalıdır. Ayrıca, klinik evrimlerine bağlı olarak, diğer uzmanların yanı sıra bir pulmonolog, pediatrik endokrinolog, kardiyolog, gastroenterolog, beslenme uzmanı veya nöropediatristin tavsiyelerine ihtiyaç duyulur.

Yeni bebeğinizle yaşamayı kolaylaştırmak için, ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım tekliflerini kabul edin. Varsa diğer çocuklarınıza bakabilir, ayak işleri yapabilir veya evi temizleyebilir, böylece prematüre bebek bakımı sizin için bir nebze olsun kolay olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et