Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaGenelRahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşması (Endometrial hiperplazi) rahim astarının anormal derecede kalın olduğu bir durumdur. Endometrium adı verilen bu astar, hamileliğe hazırlıkta her ay kalınlaşır. Hamilelik oluşmazsa, astar dökülür. Çoğu kadın yaklaşık 28 günde bir normal adet dönemine sahiptir. Tüm bu süreç iki hormon tarafından kontrol edilir: östrojen ve progesteron. Hormonlar dengede değilse veya mevcut değilse, rahmi kaplayan hücrelerin aşırı büyümesi sonucu rahim duvarı kalınlaşması görülür.

Dört tip endometriyal hiperplazi vardır. Tipler, normal dışı hücre miktarına ve hücre değişikliklerinin varlığına göre değişir. Bu tipler şunlardır: basit endometriyal hiperplazi, karmaşık endometriyal hiperplazi, basit atipik endometriyal hiperplazi ve karmaşık atipik endometriyal hiperplazi. Bu bozukluk çoğunlukla adet görmeye yeni başlayan genç kadınları ve menopoza yaklaşan yaşlı kadınları etkiler. Çoğu durumda rahim duvarı kalınlaşması ciddi bir sağlık riski değildir.

Rahim duvarı kalınlaşması neden olur?

Rahim duvarı kalınlaşması daha çok progesteron içermeyen aşırı östrojenden kaynaklanır. Yumurtlama gerçekleşmezse, progesteron yapılmaz ve astar dökülmez. Rahim içi zarı östrojene yanıt olarak büyümeye devam edebilir. Hücreler astar oluşturan bölgeye toplanır ve anormal hale gelebilir. Hiperplazi adı verilen bu durum, bazı kadınlarda kansere yol açabilir.

Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşmasının belirtileri bazen bir defa bazen günlük olarak görülebilir. Bu semptomlardan bazıları daha şiddetli bir şekilde yaşanabilir. En sık görülen belirtileri:

  • Vajinal kuruluk
  • Aşırı terleme
  • Adet dönemleri arasında kanama veya lekelenme
  • Adet döneminiz sırasında ağır kanama
  • Sıcak basmaları
  • Kaçırılmış adet dönemleri
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Hızlı kalp atışı
  • Şiddetli yorgunluk
  • Vajinanın hassasiyeti
  • Vücut kıllarında aşırı büyüme

Rahim duvarı kalınlaşması için bitkisel tedavi

Zerdeçal: Zerdeçal, semptomları yaşayan insanlar için yararlı olabilecek güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Hint yağı: Hint yağı yüzlerce yıldır rahim zarı tedavisinde kullanılmaktadır. Vücudun fazla dokulardan kurtulmasına yardımcı olmak için başlangıçta kullanılabilir. Bu tekniğin sadece adet akışından önce kullanılması önemlidir, sırasında değil. Hint yağı doğrudan karın üzerine masaj yapılmalıdır. 

Zencefil çayı: Endometriozisi olan bazı kişiler, durumun bir sonucu olarak bulantı yaşarlar. Zencefil çayı bulantı tedavisi için en iyi ev ilaçlarından biridir.

Rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisi, yaşınıza ve semptomlarınızın şiddetine bağlıdır. Adet gören genç kadınlar, dönemlerini düzenlemek için ilaçlardan yararlanabilir. Rahim duvarı kalınlaşması vakalarının çoğu iyi huyludur. Hormonal kayma nedeniyle, bu durum menopoza yaklaşan veya menopoza girmiş kadınlar arasında daha yaygındır. Endometrial hiperplazi, diyabet, obezite ve polikistik over sendromu gibi kronik bozukluklar nedeniyle de ortaya çıkabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et