Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiSkolyoz Nedir, Belirtileri Nedir?

Skolyoz Nedir, Belirtileri Nedir?

Omurgamız, omur adı verilen ve birbiri üzerine yığılmış küçük kemiklerden oluşur. Eğilmenize ve hareket etmenize yardımcı olan doğal bir eğri şeklindedir. Arkadan bakıldığında normal bir omurga düz görünür. Ancak skolyoz rahatsızlığı olan bir çocuğun S veya C şeklinde bir omurgası vardır. Çocuk bir tarafa yaslanmış gibi görünebilir. Eğri, spinin sağında veya solunda olabilir. Veya farklı bölümlerde her iki tarafta da olabilir. Hem orta (torasik) hem de alt (lomber) omurga bu durumdan etkilenebilir.

Skolyoz nedir?

Normal bir omurganın boyun ve leğen kemiği arasında önden arkaya birkaç eğrisi vardır. Skolyozda, omurga anormal olarak yana eğilir veya bükülür. Skolyoz bazı ailelerde görünse de, çoğu vaka daha önce düz bir omurgaya sahip olan çocuklarda ve ergenlerde bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkar. Bilinen bir nedeni olmayan skolyoza, idiyopatik skolyoz denir. Kızlar ve erkekler idiyopatik skolyozdan eşit derecede etkilenir, ancak bu duruma sahip kızların tedavi gerektirecek kadar büyük eğriler geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Genellikle eğri hafiftir ve görünümünüzü veya sağlığınızı etkilemez. Yine de zamanla kötüleşebilir. Daha sonra sırt ağrısı ve diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Skolyoz çocukları veya yetişkinleri etkileyebilir. Bazı çocuklar bu rahatsızlıkla doğar. Çoğu zaman, nedeni bilinmemektedir. 

Skolyoz belirtileri

Bu durum genellikle bir çocuk 8 ila 10 yaş arasında olduğunda ortaya çıkar. Belirtiler büyüdükçe daha da kötüleşebilir.

Skolyozlu her çocuk farklıdır. Bazı çocuklarda belirtileri yoktur.  Genel olarak bilinen belirtileri şunlardır:

  • Omuzları iki farklı yüksekliktedir.
  • Kafası vücudunun geri kalanıyla ortalanmış görünmez.
  • Bir kalça diğerinden daha yüksek veya dışarda durur.
  • Kaburgaları dışarı itilir.
  • Çocuk düz durduğunda, kolları vücudunun hemen yanında durmaz.
  • Öne doğru eğildiğinde, sırtının iki tarafı farklı yükseklikte durur.

Çocuğunuzun vücudundaki bu değişiklikler onun özgüvenini etkileyebilir. Bu sebeple erken yaşta tedaviye başlanması gerekir.

Yetişkinlerde ise, aşağıdaki belirtileri gösterir:

  • Düzensiz omuzlar veya kalçalar
  • Bacaklarda uyuşma, halsizlik veya ağrı
  • Yürüyüş sorunu
  • Düz dururken sorun olması
  • Yorgunluk hissi
  • Nefes darlığı
  • Yemek yerken çabucak doymuş hissetmek. Çünkü omurganız karnınıza baskı yapar.

Skolyozun tedavisi

skolyoz

Skolyoz tedavisi hastanın yaşı ve cinsiyetine, omurga eğriliğinin şiddetine, eğrinin konumuna, skolyoz tipine ve kızlarda hastanın adet görmeye başlayıp başlamadığına bağlıdır. Menstrüasyonun başladığı yaş, hastalığın ilerleme riskini belirlemeye yardımcı olan kemik büyümesi aşamasının bir göstergesidir.

Çoğu skolyoz vakası hafiftir ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, eğrinin daha da kötüleşmediğinden emin olmak için, kişi düzenli olarak bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Rahatsızlığa veya diğer belirtilere neden olan daha şiddetli vakalar ve daha da kötüleşmesi muhtemel hafif vakalar sıklıkla sırt güçlendirici egzersizler de dahil olmak üzere tedavi gerektirir. En kötü skolyoz vakaları için özel sırt destekleri ve hatta ameliyat önerilebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et