Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaGenelMizaca Göre Evlilik

Mizaca Göre Evlilik

Çoğu zaman, boşandıktan sonra eski eşler mizaç türü konusunda anlaşamadıklarını beyan ederler. Bu cümle gerçekten ne anlama geliyor? Bu yazımızda mizaca göre evlilik hakkında detayları sizlerle paylaşacağız.

Mizaç türleri ve evlilik nasıl bağlantılıdır?

Mizaç türleri hakkında psikologlar bir dizi araştırma yapmış ve mizaç uyumluluğu konusunu incelemiştir. Buna göre araştırmalar, mizaç türleri ile aile sorunları arasında bir bağlantı olduğunu kanıtlamıştır. Dört farklı mizaç türü şunlardır:

•    Balgami (Flegmatik)
•    Sevdavi (Melankolik)
•    Safravi (Kolerik)
•    Demevi (Sanguine)

Bu bölünme, tüm insanların belirli dış faktörlere farklı zihinsel tepkileri olduğu gerçeğine dayanmaktadır. Karşıt mizaç türlerine sahip insanların en iyi şekilde etkileşim kurduğu kabul edilmiştir. Örneğin, kolerik bir kişi, balgami bir kişiyi kolayca sakinleştirebilirken, melankolik bir kişi, demevi bir kişinin etkisi altında daha iyimser hale gelebilir.

Mizaca göre evlilik ve kişilik özellikleri

Mizaca göre evlilik yapmak yaşam boyu sizi etkileyecek bir önemli bir kavramdır. Hangi kişilik tipinin hangi karaktere uyumlu olduğunu öğrenmek için yazımızın bu bölümünü dikkatlice inceleyin!

mizaca göre evlilik

Sanguine mizaç

Sanguine mizacına sahip birini tercih etmek size faydalı olabilir. Çünkü bu kişiler hayata iyimser bakarlar. Ona ne olursa olsun, her zaman çıkış yolunu göreceklerdir. Her zaman kendilerini iyi bir şey için hazırlayacaklar. Her daim karmaşık ilişkilerden kurtulmaya ve bir uzlaşma bulmaya yardımcı olurlar.

Genellikle, sanguinler iyi konuşmacı, hatip ve becerikli öğretmenlerdir. Üstelik çok cana yakındırlar. Ne olursa olsun, kiminle tanışırlarsa, hep gülümserler. Sık sık eve arkadaşlarını getirirler ve hatta çok fazla etkinlik yapabilirler. Sanguine çalışanları yeni projeler üzerinde çalışabilir. Çok fazla enerjileri vardır ve doğaları gereği esnektirler.

Bir iyimser sanguine ile evlenirse, evlilikleri mutlu olur. Ancak bu mizaç türünün özelliklerini bilerek evliliği düşünmek ve ona göre kendinizi hazırlamak önemlidir. Daha önce de belirtildiği gibi, sanguine (iyimser) insanlar konuşmaya bayılırlar, asla susmazlar. Diğer herkesin onları dinlemesini isterler. Bazı insanlar bu tür konuşmalardan çabucak sıkılırlar, huzursuz konuşma akışından bıkarlar ve anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir.

Bu doğrultuda herkesin iyimser insanla anlaşamayacağı ortaya çıkıyor. Dahası, iyimser bir kişiliğin, her şeyi bir çırpıda bitirmek için yeterli sabrı olmadığı için, genellikle çok sayıda bitmemiş projesi vardır. Komodinin üzerinde okumaya başladıkları bir düzine kitabı olabilir. Mesela bir kitap okumaya başlarlar, ama bu kitaba ihtiyaçları kalmadığında bir kenara koyup bitirmeden diğerine başlayabilirler. Bazen sadece kitaplarla değil insanlarla da böyle davranırlar. Sanguine (iyimser) bir kişinin bir dakika içinde ne söyleyeceğini ne yapacağını, nasıl tepki vereceğini tahmin etmek imkansızdır. Çok yaratıcılar, ancak sert değillerdir, düşüncesiz ve aşırı yeme sorunlarına yatkınlardır.

Kolerik mizaç

Kolerik ve diğer mizaç türlerinin temsilcilerinin hem artıları hem de eksileri vardır. Çoğu insan, kolerik kişiliklerden korkarlar. Ama her şeyden önce, kolerik insanlar kendi kendine yeterlidir, her zaman kimseye sormadan kendi başlarına kararlar alabilirler. Kararlı insanlardır. Ayrıca kendilerine güvenirler, güçlü, açık sözlü, her zaman bir parça tavsiye vermeye veya kendi deneyimlerini paylaşmaya hazırdırlar.

Böyle olumlu özelliklere sahip bir insan hayal edin. Bir kadın (her türlü mizaçta) o kadar güçlü bir erkek görür. Her zaman kararlar alacak harika, sorumlu bir koca olacağını düşünür. Ona âşık olur ve sonra evlenirler. Ve düğünden sonra… Evliliklerinin ilk aylarında, özellikle önemli bir şey görmezler. Ancak bir süre sonra, ortaya çıkan kolerik kişinin gözyaşlarına dayanamadığını fark eder. Ve eğer hafif huylu (melankolik gibi) bir kız stresli bir durumda, gözyaşları gözlerini doldurmaya başlayacaktır. Son derece duygusal olan bir kolerik kişi, zayıf eşine hemen saldırır veya öfkeyle ayrılır. Aslında aynı şey, kocanın melankolik bir kişi olduğu ve bir eşin de kolerik kişi olduğu ailede de olur. Böyle bir ailede, olağan iş düzeni ihlal edildiği ve aileden sorumlu olan kadın olduğu sürece her şey daha da kötüdür.

Kolerik kişilikler halsizliği sevmez, bu durumda birbirlerine yapıcı bir yaklaşım gütmezler. Her halükârda, er ya da geç daha az duygusal mizaç, daha güçlü olanın baskısı altında acı çekmeye başlayabilir.

Melankolik mizaç

Melankolik, olağanüstü mizaçlı bir kişidir. Muhtemelen iyimser ve kolerik insanlar şu soruyu soracaktır: “Onu sevmek mümkün mü? Mümkün olduğu aşikardır. Bu insanlar şefkatlidir, iyi analist yaparlar. İyi ve gerçek arkadaştırlar. Mükemmelliğe ulaşmak ve ruhsal olarak gelişmek isterler. Çok empatiktirler. Yaptıkları işten onlar sorumludur ve onlara güvenebilirsiniz. Harika bir arkadaşlar, koca ve eşdirler. Sonuçta, mükemmellik için çabalayan hassas kişi, iyi bir analist kesinlikle her şeyi en iyi şekilde yapacaktır. Melankolik kızlar çok sorumlu, duyarlı ve yaratıcıdır. Ancak diğer mizaç türleriyle etkileşim sırasında dezavantajları ortaya çıkar. Her şeyden önce, sık sık ağlarlar (hem erkekler hem de kadınlar). Balgami veya soğukkanlı mizaç sahibi kişiler, sürekli sızlandığını söyleyecektir. Onlar her zaman kendi içlerine dalarlar. Huysuzdurlar ve kalplerine yakın olan her şeyi alırlar ve her şeyi siyah renge boyarlar. Hatta depresif belirtilere bile yatkındırlar. Hakaretlere hemen cevap vermezler. Ama bir süre kızgınlık veya olumsuz duygular biriktirebilirler, sonra uygun bir anda hepsini bir çeşme gibi, bir patlama gibi çöpe atarlar. Volkanik bir patlama ve sizin hakkınızda düşündükleri her şeyi çok şiddetli bir şekilde ortaya koyarlar.

Balgami mizaç

Balgami bir kişi sakin, dikkatli, iyi kalpli ve çok huzurludur. İki kişi kavga ettiğinde, balgami kişi onları uzlaştırmaya istekli üçüncü kişi olacaktır. Yavaştırlar ama dikkatli davranırlar. Uzun süre düşünürler, çok olumlu ve sağlam sonuçlar çıkarırlar. İşi nasıl planlayacaklarını çok iyi bilirler ve bir çalışma planı olmadan tam anlamıyla çalışamazlar. Balgami bir kişi, çalışma planını tamamlamadıkça çalışmaktan asla vazgeçmez. Balgami bir adam çok iyi bir dinleyicidir, birçok kadın bundan hoşlanır. Sonuçta, bir kadının konuşmaya ihtiyacı vardır ve soğukkanlı koca, iyimser bir koca, herhangi bir sohbet konusunu kabul edecektir. Flegmatik (balgami) insanlar hayatlarının sonuna kadar sadık kalırlar. Fakat balgami biriyle birlikte yaşamaya başladığında bazı tuhaflıklar ortaya çıkar. Balgami insanlar genellikle düşük özgüvene sahiptir. Hiç kararlı değiller ve sorunlarla başa çıkmayı reddeden sorunlar dahil her şeyi kabul ederler. Nadiren gülerler. Duygusal değildirler. Mütevazı bir şekilde gülümseyebilirler, ancak hepsi bu kadardır. Genellikle kararları ertelerler ve bu ailelerde büyük skandallara yol açar.

Yukarıda anlattığımız mizaç türleri ve özellikleri sizlere yol gösterici olacaktır. Mizaca göre evlilik yapmak yaşamınız boyunca doğru eşi seçmenize faydalı olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et