Çevreye, hayvanlara veya sağlığınıza ya da belki üçüne de iyi geldiği için vegan diyetini takip etmeyi seçebilirsiniz. Ancak, tüm hayvansal ürünleri kesen bir diyetin büyümekte olan çocuklar için de iyi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Çocukların büyümelerini ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için birçok farklı sağlıklı yiyeceğe ihtiyaçları olduğunu biliyorsunuz. Vegan beslenme ile çocuklarını büyütme, günümüzde giderek artan bir durum haline geldi. Peki bu tarz bir diyet çocuğunuz için gerekli besin ihtiyacını karşılar mı?
Vegan beslenme çocuklar için sağlıklı mı?
Kısaca cevap evet, doğru planlama ve bilgi ile bir çocuk vegan bir diyetin ardından ihtiyaç duyduğu her şeyi alabilir. Erken çocukluk döneminde vegan beslenme ile ilgili en büyük endişe beslenme yetersizliğidir. Bu nedenle ebeveynlerin çok iyi bilgilendirilmesi gerekir, aksi takdirde D vitamini, kalsiyum, demir, omega-3 yağ asitleri ve muhtemelen B12 vitamini eksikliği gibi bazı besin maddelerinin yetersiz kalması riski vardır.
Çocuklarını bitki temelli bir diyetle beslerken ebeveynlerin bilmesi gereken en önemli noktalar vardır.
Vegan diyetler daha az enerji bulundurur, bu nedenle çocukların yeterli enerji almak için daha büyük miktarlarda yemeleri gerekir. Çocukların tipik olarak küçük iştahları olduğunu biliyoruz, bu nedenle günlük kalori ihtiyaçlarını karşılamak zor olabilir. Soya fasulyesi gibi yiyeceklere sağlıklı yağlar eklemek, öğünlere daha fazla kalori ekledikleri ve beyin gelişimi için gerekli olan önemli yağ asitlerinin üretimini teşvik ettikleri için çok önemlidir.
Vegan diyetler balıkta, yumurtada ve karaciğerde bulunan D vitamini eksikliği eğilimindedir, bu nedenle çocukların takviye kullanması gerekecektir. Vegan Society, çocukların D vitamini rezervlerini biriktirmek için hava güzel olduğunda günde birkaç dakika güneş altında geçirmelerini tavsiye ediyor.
Çocuklarını vegan diyetle beslemenin en iyi yolu konusunda emin olmayan ebeveynler, onlara tavsiyede bulunabilecek bir beslenme uzmanına danışmalıdır. Eğer vegan beslenme yöntemini uygularsanız bazı vitaminleri karşılamak için alternatif beslenme olanaklarını değerlendirmelisiniz. Bu durum hayvansal yan ürünler içermeseler bile işlenmiş gıdaların asgari düzeyde kullanılması anlamına geliyor. Son bir söz olarak, çocuklarınız vegan beslenirken çok çeşitli tam tahılları, meyve ve sebzeleri diyetine dahil etmenin önemli olduğunu unutmayın. Hangi diyeti takip ederseniz edin, dengeli bir diyete sahip olmak çok önemlidir.