Bir eğitimci olarak cevap vereyim. 2-3 yaş arası dil gelişiminde önemlidir. Ve kapasiteleri o kadar fazla ki bir çok kişi ikinci dil eğitimine bu yaşlarda başlıyor.
Peki nasıl yapacaksınız?
Televizyon çocuk yanınızda iken kesinlikle açılmamalı. Hem anne hem baba çocuğu karşısına alıp konuşmalı. Öyle beş dakika on dakika değil. Günde en az 2-3 saat konuşmalısınız. Çorba pişirirken, temizlik yaparken, akşam yemeği yerken... Resimli kartlar var hayvanları tanıtan onlardan alıp hepsini tekrarlayabilirsiniz. İlk başlarda tanımayı öğrenecek daha sonra da isimleri söyleyebilecek. Daha sonra dışarı çıkıp hayvanları göstererek cümle içinde kullanmalısınız. Hemen gelişme olmayabilir pes etmemelisiniz. Resimli masal kitapları alıp onları okumalısınız.
Bebekler önce kelimeleri hafızalarında depolarlar. Pek çok kelimeyi, kullanmaya başlamadan anlamaya başladıkları bir biriktirme dönemi yaşarlar. Dolasıyla çocuğunuzu mümkün olduğunca çeşitli ortamlara sokmak ve buralarda gördüğü yeni şeyleri ona anlatıp tanımlamak önemlidir. Örneğin; Süpermarket, oyun alanı, otobüs, kütüphane vb. yerlere gidebilirsiniz. Düzenli olarak beş duyusunu uyarın. Çocuğunuza tanımları, bulunduğu ortamdaki renkler, desenler, sesler ve kokulardan söz ederek yapın. Böylece hem zihnini daha fazla uyarır hem de aklında kalıcılığını artırmış olursunuz.
Kendi kendine de çocuk konuşmayı öğrenir ama zamanı yavaş olur. Siz bu süreci hızlandırmak ve ileriye dönük çocuğu geliştirmek istiyorsanız ona verdiğiniz uyarıcıları arttırmalısınız. Çocukla konuşurken de bebek dili değil yetişkin dili kullanmalısınız.