Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik32. Hafta Gebelik32. Haftada Doğum İzni Detayları

32. Haftada Doğum İzni Detayları

Çalışma hayatında kadınların giderek daha fazla yer alması ile birlikte bazı hakları da beraberinde getirmiştir. İster devlet memuru ister özel sektör çalışanı olsun pozitif ayrıcalıklardan yararlanmaları sağlanmıştır. Bu haklardan biri de doğum izinleridir. Doğum öncesinde sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve doğum sonrası bebek ile daha çok vakit geçirmek için doğum izinleri kullanılabilmektedir.

Doğum izni ne zaman başlar?

Kanunlarımız gereği özel sektörde ve devlet kademelerinde çalışan anne adaylarına doğum öncesi ve doğum sonrası 16 hafta doğum izni verilmektedir. 32. haftadan itibaren anne adayları isterlerse izni başlatabilirler. Doğumdan sonra da 8. haftaya kadar bu izin devam eder. Eğer gebelik çoğul (ikiz veya üzeri) ise bu doğum izni 20 haftaya çıkar. Yani hamileliğin 30. haftası başlayıp doğumdan sonra 10. haftaya kadar devam eder.

Anne adayları isterlerse doğum öncesinde izin haftasını geç başlatıp doğum sonrasına izinlerini aktarabilir. Sağlık durumuna göre doktor tavsiyesiyle doğum öncesi 5 haftalık bir süreyi doğum sonrasında kullanabilir. Örneğin doğum iznini 37. haftada başlatıp doğum sonrasında da 13 haftalık süreyi kullanabilir. Önemli olan husus ise anne adayının. Sağlık durumunun elverişli olmasıdır.

Bazı durumlarda bu süreler zorunlu olarak değişebilir. Normalde 32. haftada başlaması gereken doğum iznini 38. haftada başlatmayı planlarken ansızın gelen erken doğum gibi durumlarda daha erken bir tarihte başlayabilir. 

Farklı bir durum da şudur: Diyelim ki doğum izni almayı unuttunuz ve çalışmaya devam ettiniz. İki hafta sonra doğum izninizi başlattınız. Bu durum da çalıştığınız haftaları doğumdan sonra kullanabilirsiniz. Yani hak mahrumiyeti yaşamazsınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et