Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Vajina Ağrısı ve Sebepleri

Hamilelikte Vajina Ağrısı ve Sebepleri

Hamilelik döneminde anne adayları birçok sıkıntı yaşar. Vücudunda pek çok değişimin olması bazı ağrılara sebebiyet verebilir.  Hamilelikte vajina ağrısı ve vajina batması bu ağrıların başında gelir. Gebelik sürecinde anne adaylarında salgılanan hormonlarda artış görülür. Bu tür hormonal değişimler, kasıklarda ve vajinada ağrı olasına sebebiyet verir. Hamilelikte vajina ağrısı ilk haftalardan itibaren kendisini göstermeye başlar. Ancak asıl görülme dönemi 12-16 haftalar arasındadır. İlk gebeliğini yaşayan anne adayları vajina ağrısını daha erken hissederken, birden fazla hamilelik geçiren anneler ise bebek ağırlaştıkça bu rahatsızlığı hisseder.

Hamilelikte Vajina Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte vajina ağrısına sebep olan başlıca faktörler şunlardır:

Enfeksiyonlar: Vajinal bölgede ağrı, etrafındaki mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşabilir. Bazen vajinal enfeksiyonlar, vajinal akıntı, bulantı, ishal veya sırt ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte ağrıya neden olabilir. Vajinal mantar, gebe kadınlarda sık görülen bir enfeksiyondur. Hamilelikteki idrar yolu enfeksiyonu da bazen vajinal baskı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Hormonal değişilikler: Gebelik döneminde anne adaylarında hormonal değişiklikler fazlasıyla görülmektedir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonun artması, anne adayının vajinada ağrı hissetmesine sebep olur.

Dış gebelik: Vajinal ağrı, genellikle teşhis edilmesi zor olan ektopik (dış) gebelik belirtilerinden biridir. Dış gebeliğin diğer belirtileri kanama, ağrılı göğüsler, baş dönmesi, bel ağrısı, bayılma, nefes darlığı ve düşük kan basıncıdır.

Rahmin genişlemesi: Büyüyen bebek, bağları ve kasları sıkıştıran ağrılara neden olur ve pelvik bölgesine baskı uygular. Bu ağrı birkaç saniye veya dakika sürebilir. Bazen daha uzun da olabilir. Rahim genişlediğinde mesaneye ve rektuma (Kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölüm) baskı uygularken ilk trimesterde, bebek kasık bölgesine baskı yaparken ikinci trimesterde, bebek hareket ederken üçüncü trimesterde oluşabilir.

Kabızlık: Gebelikte yaşanan kabızlık vajinada ağrıya neden olabilir. Kansızlık sonucu kullanılan ilaçlar da bu durumu tetikler ve anne adayını rahatsız eder.

Hamilelikte vajina ağrısı, cinsel ilişki, gaz rahatsızlığı, uygunsuz egzersiz, yanlış uyku pozisyonları veya stres gibi diğer nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Kramp benzeri vajinal ağrı, kanama ile birlikte, gebeliğin erken döneminde düşük veya ektopik(dış) gebelik gösterebilir. Bu nedenle, vajinanızda ağrı hissederseniz, bunun normal mi yoksa ciddi bir konu mu olduğunu tespit etmeye çalışın.

Vajinal Ağrı Türleri

Hafif vajinal ağrı: Karıncalanma ağrıları hamile kadınlar arasında çok yaygındır. Rahim kaslarının 5 ile 12. haftalarında gerilmesi, gaz oluşumu veya kabızlık nedeniyle oluşur. Bu tür bir acıyı 37. haftada yaşarsanız, bunun nedeni pelvise girmeye çalışan bebeğe bağlı olabilir. Ağrının küçük olması ve uzun sürmemesi durumunda endişelenmek için bir neden yoktur. Ancak kanama ile ilişkiliyse bir doktora görünmelisiniz.

Nagging vajinal ağrı: Bu ağrı hem hamile hem de hamile olmayan kadınlar tarafından yaşanır. Pelvik bölgesinde iltihaplanma nedeniyle oluşur. Ağrıya kasılmalar eşlik ederse veya giderek artıyorsa, doktorunuzla görüşün.

Kesim Ağrısı: Hamilelik sırasında küçük kesim ağrıları sık görülen bir durumdur ve muhtemelen rahim büyümesinin bir sonucudur. Bununla birlikte, bu aynı zamanda gebeliğin erken evrelerinde sistit (iltihap yollarının iltihaplanması) belirtisi olabilir. Ağrının hamileliğin sonraki aşamalarında şiddetli olması durumunda, plasenta dekolmanı veya plasentanın düşmesi görülebilir.

Hamilelikte Vajina Ağrısı Nasıl Geçer?

Vajinal ağrı hemen hemen her hamilelik döneminde bir noktada ortaya çıkar. Ağrı kesici ilaçların yanı sıra (doktor tarafından onaylanması gereken), geçici bir rahatlama bulmanın birkaç farklı yolu vardır: 

hamilelikte vajina ağrısı
Egzersizler rahatlamanıza yardımcı olur
  • Sol tarafınıza yatmak kan dolaşımınızı artırabilir ve vajinal basıncı azaltabilir.
  • Benzer şekilde, ayağınızı yukarı kaldırarak oturmak, hamilelik sırasında vajinal basıncı ve dolayısıyla vajinal ağrıları büyük ölçüde azaltabilir.
  • Bazı kadınlarda, hamilelik sırasında serviks ağrısı, uzanmak ve kalçaları yükseltmek suretiyle hafifletilebilir.
  • Yüzme ve yoga gibi basit egzersizler   vücuttaki dolaşımı iyileştirebilir ve aynı zamanda kasları güçlendirebilir. 
  •  Tıbbi tavsiye sonrasında ve bir uzman yardımı ile yapılırsa, pelvik masajı vajinal ağrının giderilmesine yardımcı olabilir ve pelvisinize destek sağlayabilir.
  • Kegel egzersizlerini düzenli olarak yapmak vajinal basıncı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Hamilelikte daima aktif kalmanıza yardımcı olur. Her gün en az 30 dakika boyunca hafif egzersizler yapmak, yalnızca vücudunuzun farklı işlemlerini düzenlemeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kasları güçlendirerek vajinal ağrıları hafifletmeye de yardımcı olacaktır.
  • Ilık su banyoları rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca duşun altında durabilir ve suyun sırtınıza düşmesine izin verebilirsiniz.
  • Göbek, bel, kasık ve kalçaları desteklemek için tasarlanmış destek kayışları kullanabilirsiniz.

Hamilelikte vajina ağrısı olmaması için sarsıntılı hareketlerden ve beldeki ani kıvrılmalardan kaçının. Reçetesiz ağrı kesici ilaçlar almayın.

Hamilelikte vajinal ağrısı, kadınlar arasında yaygın bir sorun olsa bile, bir rahatsızlık olabilir. Yapacağınız birkaç uygulama vajinal ağrının giderilmesine yardımcı olabilir, ancak ağrının normalden daha kötü olduğunu düşünüyorsanız her zaman doktorunuza danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et