Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikKısırlık ve Tüp Bebek TedavisiSperm Testi (Spermiogram) Nasıl Yapılır?

Sperm Testi (Spermiogram) Nasıl Yapılır?

Sperm testi bir erkeğin doğurganlığını değerlendirmek için yapılan ilk testlerden biridir. Sperm üretiminde veya sperm kalitesinde bir problemin infertiliteye neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında erkek kısırlığı sorunu vardır.

Sperm sağlığı ve nasıl iyileştirileceğini merak ediyorsanız, sperm analizinin amacı ve doğurganlık tedavisi seçeneklerine ihtiyacınız varsa makalemizi okumaya devam edin.

Sperm testi nasıl yapılır?

Bir meni örneği vermeniz gerekecektir. Doktorunuz veya sağlık personeli nasıl numune toplayacağını açıklayacaktır.

Sperm örneği toplama yöntemleri şunları içerir:

  • Steril bir kavanoz veya bardak içine mastürbasyon yapmak
  • Doktorunuz tarafından size verilen cinsel ilişki sırasında özel bir prezervatif kullanma

Numuneyi 30 dakika içinde laboratuvara götürmelisiniz. Numune evde toplanırsa, taşınırken vücut ısısında kalması için ceketinizin iç cebinde saklamalısınız.

Bir laboratuvar uzmanı, numuneyi alındıktan sonraki 2 saat içinde incelemelidir. Numune ne kadar erken analiz edilirse, sonuçlar o kadar güvenilir olur. Test sırasında aşağıdaki durumlar değerlendirilecektir:

  • Spermanın nasıl kalınlaştığı ve sıvıya dönüştüğü
  • Sıvı kalınlığı, asitliği ve şeker içeriği
  • Akış direnci (viskozite)
  • Spermin hareketi (hareketlilik)
  • Sperm sayısı ve yapısı
  • Spermanın hacmi

Sperm testi için nasıl hazırlanılır?

Yeterli sperm sayısına sahip olmak için, testten 2 ila 3 gün önce boşalmaya neden olan herhangi bir cinsel aktiviteniz olmamalı. Bununla birlikte, bu süre 5 günden fazla olmamalıdır, bundan sonra kalite azalabilir.

Normal sonuçlar nasıl olmalı?

sperm testi

Ortak normal değerlerden birkaçı aşağıda listelenmiştir.

  • Normal hacim, boşalma başına 1.5 ila 5.0 mililitre arasında değişir.
  • Sperm sayısı mililitre başına 20 ila 150 milyon sperm arasında değişir.
  • Spermin en az % 60’ı normal bir şekle sahip olmalı ve normal ileri hareket (motilite) göstermelidir.

Normal değer aralıkları farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Özel test sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümleri göstermektedir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı örnekleri test edebilir.

Bir semen analizinden elde edilen bu değerlerin ve diğer sonuçların nasıl yorumlanması gerektiği tam olarak açık değildir. Anormal bir sonuç her zaman bir erkeğin çocuk sahibi olma yeteneğinde bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Anormal sonuçlar ne anlama geliyor?

Anormal sonuçlar erkeklerde kısırlık problemine işaret edebilir. Örneğin, sperm sayısı çok düşük veya çok yüksekse, bir erkek daha az doğurgan olabilir. Spermanın asitliği ve beyaz kan hücrelerinin varlığı doğurganlığı etkileyebilir. Test, spermin anormal şekillerini veya anormal hareketlerini ortaya çıkarabilir.

Bununla birlikte, erkek kısırlığında birçok bilinmeyen vardır. Anormallikler bulunursa daha fazla test gerekebilir. Bu sorunların çoğu tedavi edilebilir.

Aşağıdakiler bir erkeğin doğurganlığını etkileyebilir:

  • Alkol
  • Tütün
  • Zararlı maddeler

Bir sperm testinin ortaya çıkarabileceği diğer huşular arasında gen kusurları, hormonal dengesizlikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve radyasyona veya zararlı kimyasallara aşırı maruz kalmadır. Erkek faktörü kısırlığı en büyük endişe olmasa bile, kimin sorun geliştirme riski altında olabileceği konusunda semen analizi yapmaktan faydalanabilir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et