Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenel4 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

4 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 4. Haftada Anne Ve Bebek

4 haftalık gebelikte ilk haftalarda olduğunuzdan ötürü hamile olduğunuzun bile farkında olamayabilirsiniz. Zira 4. hafta döllenmeden sadece bir hafta sonrasına denk geldiğinden daha ilk aşamalarda olduğunuz bir dönemdir.

4 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Hamileliğin 4. haftası, embriyo gelişmesini başlatan süreçtir. 4. Haftadan itibaren 10. haftaya kadar, bebeğin tüm organları ve fonksiyonları gelişir. Bu sıra bebek embriyo formundadır ve bir haşhaş tohumu büyüklüğündedir.

4 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

4. haftada embriyonun boyutu 1 mm’den daha küçüktür ama yine de gelişim süreci çok hızlıdır.  Bir haşhaş tohumu büyüklüğündeki bebeğiniz oldukça ufak olsa da 3 farklı bölüme ayrılır. Birinci bölümde, beyin ve merkezi sinir sistemi yer alır. İkinci bölümde kalp ve dolaşım sistemi şekillenir, 3. Bölümde akciğer ile bağırsak gelişir. Embriyoda yer alan Epiblast ve hipoblast katmanlarında bebeğin tüm organlarının ve vücut uzuvlarının gelişir. 4. Haftada ilksel plasenta oluşur ve bu tanım iki katmandan ibarettir. İlksel plesantada tünel benzeri  yapılar açıldığından annenin kan sıvısı plasentaya doğru akar ve plasentanın büyümesi için gerekli olan besin ve oksijen ihtiyacı buradan karşılanır. Yine bu dönemde, bebeğin bulunduğu amniyon kesesi ve içindeki amniyon sıvısı da oluşmaktadır. Amniyon sıvısı, bebeğin zarar görmesini engeller. Bu aşamada rahim astarı ve rahim içi oyuntuları, hamileliğin son 8 ayına kadar buradaki en sağlam bağlantıları oluşturacaktır.  Burada yerleşmiş küçük hücreler, büyük bir bölünmeye uğrayarak iki gruba ayrılır ve böylelikle kız – erkek tanımı doğar.  Buradaki diğer yapı ise diğeri ise bebeğin rahim içindeki hayatı boyunca alacağı besinleri ve dışarı atacağı atık kanal yapılarını oluşturur.

Hamileliğin 4. Haftasında Embriyo ve Amniyonik Kese Gelişimi

Amniyonik kese, embriyonun etrafında şekillenir diğer yandan bu aşamada vitellüs kesesi de yapılanmaktadır. Vitellüs kesesi, bebeğin gelişmekte olan sindirim sisteminde endikedir.

4 Haftalık Bebek Hareketleri

Kısacası bu aşamada embriyonun üç farklı katmanlı hücresi oluşmuş durumdadır ve bebeğin vücudundaki özel bölümleri oluşturmaktadır. Bu yüzden 4 haftalık bebek henüz hareket halinde olabilecek olan bir canlı grubunda yer almaz. Embriyo katmanlarından en iç kısımda endoderm katmanı vardır. Burada bebeğin sindirim sistemi, karaciğer ve akciğer gelişimi sağlanır. Orta kısımda mesoderm katmanı vardır  ve burada bebeğin kalbi, cinsel organı, kemikleri, böbrekleri ve kas yapılarının gelişir. En dıştaki katman ektodermdir ve burada bebeğin sinir sistemi, saç, cilt ve göz yapıları gelişir.

4 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

4 haftalık gebelikte anne vücudu oldukça aktif bir periyoda girer. Örneğin ruh hali iniş – çıkışları,  bulantılar, kramplar, erken hamilelik semptomları, menstrual öncesi sendrom sıkıntıları bu dönemde kapınızı çalabilir. Öte yandan bazı anne adayları bu semptomların hiç birini hissetmeyebilir. Gebeliğin 4. haftasında döllenmiş yumurta rahminizde blastsist formundadır ve rahim çeperine bağlıdır. Bu dönemde hücre kümelerinin rahim duvarı içinde tünel açması olayı yaşandığından emplantasyon kanaması oluşur.

4 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Emplantasyon kanaması açık pembe, açık kırmızı ya da açık kahverengi renginde olabilir. Yaşanabilecek olan bu kanama, normaldir ve bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesi değildir. Bu aşamada karnınızda hafif bir baskı ve göğüslerde hafif hassasiyet ile bir miktar büyüme hissedebilirsiniz. Döllenmeden 12 gün sonra yumurta, HCG hormonunu salgılar ki bu hormon plasentanın ayrılmaması için progesteron ve östrojen üretir. Bu oluşum 6. haftaya dek sürer. Ayrıca 4. haftada yorgunluk, mide bulantısı, şişkinlik,  göğüs hassasiyeti, saç ve cilt döküntüsü gibi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

4 Haftalık Gebelik

4 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

4. haftada döllenmiş yumurta, rahim içinde tünel oluşturduğundan anne adaylarının bu dönemde bir miktar kanama yaşaması olasıdır. Eğer çok hassas bir bünyeniz varsa bu dönemde yorgunluk, mide bulantısı, şişkinlik,  göğüs hassasiyeti, saç ve cilt döküntülerine karşı önlem alabilirsiniz.

4 Haftalık Gebelikte Beslenme

Gebeliğin 4. haftası hassas bedenlerde ufak ufak mide bulantılarının ve mide şişkinliklerinin yaşadığı dönemlerdendir. Bu aşamada vitamin ve mineral yüklü meyve – sebze ağırlıklı beslenmenizde yarar var. Yine midenizde ağırlık ve şişkinlik yapmayacak yağdan ve bol kaloriden fakir midenizi bastırabilecek protein ürünlerinden de tüketebilirsiniz.

4 Haftalık Gebelikte Öneriler

4 Haftalık gebeyseniz kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlarda hamile yogası ya da 30 – 40 dakikalık günlük yürüyüş egzersizleri yapabilirsiniz. Kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanları dinlenerek geçirebilirsiniz. Folik asit ve gerekli vitamin gereksinimlerinizi ise doktorunuzla görüşerek giderebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et