Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGenel9 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

9 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 9. Haftada Anne Ve Bebek

9 haftalık gebelik sırasında halen daha ilk trimesterin sürdüğü periyotlardandır. Bu aşamada bebek gelişiminde önemli yenilikler ortaya çıkar. Zira bu haftada karnınızdaki embriyo artık bir fetüse dönüşecektir.  Büyüklüğü ise bir zeytin tanesine ulaşacaktır. Bu ilk trimesterde ufak tefek kramplar yaşamış olsanız da önünüzdeki ikinci trimester döneminde daha rahat edeceğinizden emin olabilirsiniz.

9 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Bebeğiniz 9. haftada 2.5 cm boyuna ulaşmış olmalıdır. Her geçen gün bir insana daha fazla benziyor ve zaman geçtikçe çok daha detaylı bir gelişme gösteriyor. Minik kalbi dört odacığa bölündü ve kalp kapakçıkları da şekillenmeye başladı bile.

9 Haftalık Gebelik : Bebek Gelişimi

9 haftada bebeğinizin kasları, sinirleri ve organları oluştu hatta çalışıyor. Öyle ki onun hareketlerini hissetmeye başlamanıza 1 – 2 ay kaldı. 8 haftada bebeğinizin üreme organlarının gelişmektedir. Ayrıca pankreas ve safra kesesi gibi organları da şekillenmeye başlamış durumdadır.  Ek olarak el ve ayak parmakları da büyüyor hatta parmak izi oluşumu da bu hafta başlayacak. Göz kapakları hala kapalı… Kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri ise artık daha belirgin…

9 Haftalık Bebek Hareketleri

Plasenta yeteri kadar gelişse de, artık bebeğiniz hızla kilo alarak büyüyor olsa da hatta kalbinin sesini ultrason yardımı duyabiliyor olsanız da  9. haftada  bebek henüz hareket  edebilecek kapasiteye sahip konumda değildir.

9 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 9. haftasında annenin beli hafifçe kalınlaşmaya başlar.  Bu dönemde sabah bulantılarını çok yoğun olarak hissedebilirsiniz. Ayrıca çok sık rastlanan hal değişimleri yaşayabilirsiniz ama sakin olmanızda fayda var çünkü bu değişiklikler 6 ila 10 hafta arasındaki dönemde sıkça görülürken sonrasında azalmaktadır.

9 Haftalık Gebelik : Annede Şikayetleri

9. haftada anne adayları kendini oldukça yorgun hissedebilir. Gün içinde uzanarak şekerleme yapacağınız vakitleri iple çekebilirsiniz. Bu yorgunluğun sebebi ise vücudunuzun kendini anneliğe hazırlamasıdır ve ikinci trimestera geçtiğinizde tüm bu semptomlar son bulacaktır. 9. haftada vücut ekstra kan biriktireceğinden sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. Biriken bu kan bebeğinizi korur ve kan kaybetme ihtimalinize karşı depolarınızı dolu tutar. Genişleyen el ve ayak damarlarınızı fark edebilirsiniz.

9 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler; Anne – Bebek Arasında Bağ Kurma Çalışmaları

9. hafta periyod olarak henüz bebeğinizle tam anlamıyla bağ kurmak açısından erken bir döngüdür ama yine de günlük olarak bebeğinizle bağ kuracağınız aktivite saatleri belirleyebilirsiniz. Bunun için uykudan öncesini veya sabah saatlerini seçebilirsiniz.  Bu noktada ellerinizi, büyümeye başlayan karın bölgenize koyarak bebeğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizle ilgili hayallerinizi düşünerek bebeğinizle aranızda bir sevgi bağı kurabilir ve nasıl bir ebeveyn olacağınızı planlayabilirsiniz.

9 Haftalık Gebelikte Beslenme

Gebeliğin 9. haftasında bel ve karın çevresinde genişlemeler görülebilir. Bu aşamada doktorunuz randevunuzda sizi tartarak ölçülerinizi alacaktır zira kilonuz hem sizin için hem de bebeğiniz için önemlidir. Çünkü hamilelikte alınan kilolar bebeği negatif yönde etkileyebilir. Yeterli beslenmediğinizde de bebeğiniz zayıf doğabilir. Örneğin taze meyve ve sebze tüketimine özen göstermeli, enerjinizi arttırmak için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmelisiniz. Yine yoğurt, süt, yumurta, et ve tavuk gibi protein içerikli gıda bakımından zengin ürünler tüketmenizi de tavsiye ederiz. Yine haftada 2 kez balık tüketmeli ve cıva içeren deniz ürünlerinden uzak durmalısınız.

9 Haftalık Gebelik Önerileri

Yine hamilelikte yoğun kilo alımı; diyabeti, yüksek tansiyon ve doğum komplikasyonlarını arttırır. Hamilelikte alınan aşırı kilolar hamileliğinizin zor geçmesine de neden olabilir. 9 haftalık gebelik sırasında çok aşerme durumları görülmez. Bu aşamada koku tat duyularındaki değişimler söz konusudur.  Bu dönemde normal zamandaki beslenme şeklinizi değiştirerek daha sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazanabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et