Bebeklerde gündüz uykusu sizin ve küçük çocuğunuz için dinlendirici bir zaman olabilir. Ancak gün içinde bebeğinizin uyuması size olumsuz etkisi olabilir. Bu makalede gündüz vakti bebekler ne kadar uyumalı, kaç kez uyumalı, gündüz kolay uyutmanın yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevap vereceğiz.
Bebeklerde gündüz uykusu kaç kez olmalı?
Yenidoğanların uyku düzeni geliştirmeleri biraz zaman alır. İlk ay boyunca, öğünler arasında nispeten eşit uyku süreleri olan bebekler, genellikle gece gündüz sürekli uyur ve uyanırlar.
Bebeklerin yaşı ilerledikçe, gündüz uyuma süreleri genellikle uzar ve daha öngörülebilir hale gelir. Örneğin:
- Yenidoğan (4 ay ile 1 yaş arası bebekler) döneminden sonra, bebeğiniz muhtemelen günde en az iki kez- sabah bir kez ve öğleden sonra bir kez şekerleme yapar. Bazı bebeklerin ikindi uykusuna da ihtiyaçları vardır. Birçok bebek gün boyunca toplam üç saat veya daha fazla uyur.
- 1 yaş ve üstü bebekler. Bu yaş civarında bebeğiniz muhtemelen sabah uykusunu bırakacak ve öğleden sonraları sadece iki ila üç saatlik bir süre için sadece şekerleme yapacaktır. Bu geçiş sırasında, uyum sağlamasına yardımcı olmak için bebeğinizin uyku zamanını yarım saat kadar artırmayı düşünün. Çoğu çocuk 3 ila 5 yaşları arasında öğleden sonra uykusu almaya devam eder.
Bununla birlikte, her bebeğin farklı olduğunu ve bebeklerde gündüz uykusu programlarının önemli ölçüde değişebileceğini unutmayın.
Bebeği gündüz uyutmak için en iyi yol nedir?
Bebeğinizin gündüz uykusunu kolaylaştırmak için:
- Ruh halini iyi ayarlayın. Karanlık, sessiz ve rahat serin bir ortam bebeğinizi uyumaya teşvik edebilir.
- Bebeğinizi uykulu yatağa koyun, ama uyanık olun. Göz kapaklarının sarkması, göz yumması ve titreme, bebeğinizin yorgun olduğunun belirtileri olabilir. Ne kadar beklerseniz, bebeğiniz o kadar fazla yorulur. Aksi halde uykuya dalması zor olabilir.
- Bebeğiniz bir beslenmeden sonra kollarınızda uykuya dalma eğilimindeyse, hemen ardından nazik bir şey yapın. Örneğin bezini değiştirme veya kısa bir ninni söyleme gibi.
- Evin etrafında hareket ettiğinizi duyabilmeleri için yatak odalarının kapısını açık bırakın.
- Dikkatli olun! Bebeğinizi sırtüstü uyutmaya dikkat edin. Battaniyelerin ve diğer yumuşak eşyaların bebeği nefessiz bırakabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Beşiklerini temiz tutun.
- Tutarlı olun! Bebeğiniz, her gün aynı saatte ve yaklaşık aynı süre boyunca uyku alırsa, gündüz şekerlemelerinden en iyi şekilde yararlanacaktır. Elbette ara sıra istisnalar kaçınılmazdır. Bu durum bebeğinize zarar vermez.
Gece uyku alışkanlıkları, bebeklerde gündüz uykusu nedeniyle bozulabilir. Örneğin, öğleden sonra uyumazlarsa, akşam yemeklerini yemek için çok yorgun olduklarını görebilirsiniz. Çok yorgun oldukları için onları erken yatırabilirsiniz. Ancak, sabahın erken saatlerinde uyanırlarsa, alışkanlıktan mı yoksa açlıktan mı olduğunu fark etmeniz zor olacaktır.