Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHafta Hafta Gebelik2 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

2 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamileliğinizin ikinci haftasındaysanız, bu büyülü yolculuğu tamamlamaya ve biricik bebeğinizi kucağınıza almanıza tam 259 gün kalmış demektir. 2 haftalık gebelikte henüz bebek döllenmiş yumurta ve hücre şeklinde olacağından boyut, boy ve hareketlerinden söz edilecek durumda değildir ama anne ve bebekte bir çok değişim yaşanmaya başlamıştır.

2 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

Bu dönemde artık adet döngüsüne ara verilmiş ve vücudunuzda fizyolojik – hormonal değişikliklere kapı aralanmış demektir. Yumurtalarınız  ise en aktif dönemi yaşar. 2. Haftada yumurta hücresi gelişimi devam ederken ‘endometrium’ adlı rahim zarı kalınlaşması da yaşanır. Bu kalınlaşma,  döllenmenin ardından oluşacak embriyonun rahime rahatlıkla tutunması için gereklidir. Ayrıca bebeğin ihtiyaçları için vücudun bu kısmında kanlanma artar. Gebeliğin 2. haftasında bebeğin boyu büyümeye devam eder buna ek olarak endometrium denen rahim ağzı kalınlaşmaya başlar ki embriyo böylelikle rahimde rahatlıkla tutunabilmektedir. Gebelikte 2. haftada yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır, bu yumurtlamanın oluşumuna delalettir. Birleşme sırasında sayısız sperm vajinaya, rahime ve tüplere doğru yola çıkar. Burada spermlerden yalnızca bir tanesi yumurtanın dış kısmına yapışarak yumurtada salgılanan bazı enzimler sayesinde içeri girebilir.

2 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

İkinci hafta sonunda gelişen yumurta çatlar ve yumurtalıktan atılır böylelikle yumurtlama fenomeni oluşur. Çift yumurta ikiz ve üçüzlerinde ise bu aşamada tek bir yumurta yerine birden fazla yumurta atılmaktadır. Aslında gebelikte 2. hafta yumurtanın gelişerek seçildiği hafta olarak bilinir. 2. Haftada yumurtalardan yalnızca bir tanesi seçilir ve gelişecek bebeği oluşturur. Bu yumurtanın ömrü 24 saattir ve bu süreçte sperm yumurtayı bularak döller sonuçta da gebelik dönemi start almış olur.

2 haftalık gebelikte

Bu aşamada Zararlı Alışkanlıklardan Kurtulmalısınız

Anne adayları bu gibi hassas bir dönemde çok dirençli olamasa da araştırmalara göre zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek için en ideal dönemi yaşamaktadır. Zira hamileliğin 2. haftası arınma konusunda çok önemlidir.  Bu dönemde halen daha kullanıyorsanız kesinlikle alkol ve sigara kullanımını keserek uygun ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına geçmelisiniz. Yine henüz başlanmadıysanız folik asit alımına başlayarak ‘Folik nöral tüp defekt’ riskini  %50 oranında önleyebilirsiniz. Hafif egzersizler yapabilir, pozitif düşünerek, dinlenebilir, stresten uzak durabilirsiniz. Böylelikle dünyaya gelecek bebeğiniz için en sağlıklı ortamı hazırlamış olacaksınız

2 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu sayede döllenme gerçekleşir ve bir hafta içinde döllenen yumurta hızlıca şekil ve içerik değiştirir. Burada ebeveyn kromozomları, yumurta hücresinde birleşerek hızlıca bölünür ve çoğalır. Sonuçta döllenen yumurta 32 hücreye bölünmüş olur. Spermde baskın olan X – Y kromozonu ile de kız – erkek bebek cinsiyeti belirlenmiş olur.

2 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

2 haftalık gebelikte henüz bebek döllenmiş yumurta ve hücre şeklinde olacağından boyut, boy ve hareketlerinden söz edilecek durumda değildir.

Hamilelikte Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Zararları?

2 Haftalık Gebelikte Beslenme

Gebelikten önceki iki ay ve ardından gebeliğin ilk üç ayında mutlaka folik asit almanız gerekmektedir.  Folik asit, embriyoda daha oluşmadan önce nöral tüp defektlerini  %70 oranında önlemektedir. Nöral tüp,  beyin dokusu ve omurilik gelişimini içerir ve döllenmeden sonraki 2. ile 3. haftada gelişir.
Bu makalemizde hamilelikte beslenme konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler Ve Fizyolojik Gelişmeler

2 haftalık gebelik periyodunda henüz anneler vücudunda neler olup bittiğinin pek de farkında olmadıklarından ötürü şikayet verecek durum yaşamaz. Öte yandan bu dönemde düşük tehlikesine karşın aşırı ve yoğunluk içeren hareketlerden kaçınmak gerekir. Hormonların hızlıca çalıştığı bu haftalarda döllenen yumurta gelişmeye devam ederken anne vücudunda da göğüs hassasiyeti, karın – kasık ağrıları, vajinal akıntı ve vücut ısısında artışı görülebilmektedir.

hamilelikte egzersiz

2 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler;  Spor Ve Cinsellik

Gebelikte egzersiz yapmak çok faydalıdır. Elbette çok ağır olmayan yattığınız ya da oturduğunuz yerde (oturarak ya da uzanarak) yapabileceğiniz hafif egzersizlerden ya da hafif yürüyüşlerden söz ediyoruz. Böylelikle hem kaliteli vakit geçirebileceğiniz gibi doğumunuzun da kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuz aksini söylemedikçe ve gebeliğinizde herhangi sorun olmadıkça gebelik süresinde cinsel yaşamınızı sürdürebilirsiniz.
Bu makalemizde hamilelikte egzersiz konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2 Haftalık Gebelikte Öneriler

Toparlayacak olursak hamileliğin 2. haftasında yürüyüş tarzında  sizi yormayan egzersizler yapabileceğiniz gibi varsa kötü alışkanlıklardan arınmalı ve henüz başlamadıysanız folik asit takviyesine geçmelisiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et