Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkSmear Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Smear Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri, kadınların yaşamını büyük ölçüde etkileyen, üreme çağındaki kadınlar arasında ilk üç kanserden biridir. Bununla birlikte, neyse ki serviks kanserinin, kanserli lezyona ilerlemesi yavaştır ve bu nedenle uygun müdahaleler yapılırsa kanserde ilerleme durdurulabilir. Smear testi servikste (rahim) kanser öncesi değişiklikleri tespit eden bir tarama yöntemidir. Bu, testin rahim kanserine yol açabilecek anormal değişiklikleri göstereceği anlamına gelir.

Smear testi nedir?

Pap testi olarak da adlandırılan smear testi, kadınlarda servikal kanseri test etmek için yapılan bir incelemedir. Pap smear, rahim ağzından, vajinanızın tepesinde bulunan uterusunuzun alt, dar ucu olan hücrelerin toplanmasıyle yapılır.

Rahim ağzı kanserini erken bir Pap smear ile tespit etmek, iyileşme şansını artırır. Pap smear testi, servikal hücrelerinizde gelecekte kanserin gelişebileceğini gösteren değişiklikleri de tespit edebilir. Bu anormal hücreleri bu test ile erken tespit etmek, serviks kanserinin olası gelişimini durdurmada ilk adımınızdır.

Smear testleri bakirelere yapılır mı?

Çoğu sağlık kuruluşu, kadınların 21 yaşında düzenli bu testlere başlamasını önerir. Bakire iseniz, yani cinsel (vajinal) ilişkiniz olmadıysa serviks kanseri riski düşük olabilir, ancak yine de test etmeyi düşünebilirsiniz.

Ne zaman test edilir?

25 ile 74 yaşları arasında cinsel olarak aktif olmuş bir kadınsanız, her beş yılda bir veya doktorunuzun önerdiği şekilde test edilmelidir.

25 yaşın altında, 74 yaşın üzerindeyseniz ve anormal akıntı, adet dönemleri arasında kanama veya cinsel ilişkiden sonra kanama, ağrı gibi anormal vajinal semptomlarınız varsa doktorunuzu da görmelisiniz.

Smear testi nasıl yapılır?

smear testi

Bu test birkaç dakika içinde yapılabilir ve serviksin yüzeyinden bir hücre örneği alınır. Servikal hücreleri toplamak için doktorunuz veya uzman hemşireniz, serviksinizi görebilmeleri için vajinaya açık tutmak için spekulum adı verilen bir alet yerleştirecektir. Özel küçük aletler (spatula ve yumuşak fırça gibi) küçük bir servikal hücre örneğini nazikçe almak için kullanılır. Test sırasında birkaç dakika rahatsız olabilirsiniz, ancak ağrıya neden olmaz ve anestezi gerekmez.

Toplanan hücre örneği bir cam slayt üzerine bulaşır. Numunedeki bazı hücreler, sıvı bazlı sitoloji adı verilen bir test için küçük bir kapta özel bir sıvıya da konabilir. Numuneler daha sonra test edilmek üzere bir laboratuvara gönderilir ve mikroskop altında görüntülenir. Sonuçları bir hafta içinde almalısınız.

Pozitif bir test sonucu alırsam ne olur?

Smear testinizde anormal bir sonuç varsa endişelenmemeye çalışın. Bunun olmasının birçok nedeni olabilir ve çoğu ciddi değildir, bu yüzden bir açıklama isteyin ve endişelerinizi doktorunuzla konuşun

Pap smearda anormal hücreler not edilirse, doktorunuz 6-12 ay içinde tekrar smear testi önerebilir veya bir jinekoloğa (kadın üreme sistemini etkileyen durumlarda uzman) veya jinekolojik onkoloğa (uzmanlaşan jinekoloğa) yönlendirilebilirsiniz. Kanserli ve kanser öncesi durumlar).

Pap smear, displastik değişikliklerin erken saptanmasına yardımcı olur, böylece HPV enfeksiyonu gibi risk faktörleri giderilebilir veya tedavi edilebilir. Anormal smear testi sonucu olan kadınların gelecekte daha sık tarama testlerine ihtiyacı olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et