Cuma, Eylül 6, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkSağlıklı Bir Hamilelik İçin Nasıl Hazırlanılır?

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Nasıl Hazırlanılır?

Hamilelik olasılığı değerlendirildiği andan itibaren, kendinize dikkat etmeye başlamalısınız. Kendi iyiliğinize ek olarak, vücudunuzun sağlıklı olması gerekir çünkü yeni bir yaşam için önünde çok önemli bir misyon olacaktır. Dokuz ay boyunca bebeğinizi barındıracak, bu nedenle hamile kalmadan önce kendinize bakmaya başlamanız veya zaten yapmışsanız ekstra özen göstermeniz gerekir. Uzmanlar, sağlıklı bir hamilelik için hamileliğe iyi hazırlanılmasını gerekli görmektedir.

Bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, göz ardı edemeyeceğiniz bazı öneriler şunlardır:

Gebe kalmadan önce tıbbi konsültasyon yaptırmak

Sağlıklı bir hamilelik için yapmanız gereken ilk şey, gebelik öncesi tıbbi konsültasyona gitmektir. Çok yaygın olmayan ama son derece uygun bir durumdur. Bunu hamileliğe başlamadan yaklaşık üç ay önce yapmayı öneriyorlar çünkü doktorlar bu ziyareti doğum öncesi kontroller kadar önemli görüyorlar. Bu belgede, jinekoloğunuz tehlikeli bir hamilelikle karşı karşıya olup olmadığını kontrol etmek için sizi kontrol edecek ve hamilelikteki olası riskleri tespit etmek için tıbbi geçmişinizi araştıracaktır.

Kilo, yaş, hastalıklar, önceki müdahaleler veya herhangi bir ilaç alıp almadığınız gibi hususlar, uzmanın sağlıklı bir hamilelik planlamanıza yardımcı olması için bilmesi gereken gerçeklerdir. Vitamin takviyesine ihtiyacınız olması durumunda genel sağlığınızı analiz etmek için büyük olasılıkla çalışmalar yapacaktır.

Bu konsültasyonda jinekolog, gerekirse bir genetik uzmanına danışmayı önerecektir. Konjenital kusuru olduğu bilinen bir akrabası olan çiftler, kusurun bebeğe bulaşma riskinin derecesini belirleyecek bir genetik çalışmaya tabi tutulur.

Sağlıklı bir hamilelik için folik asit almak

Doktorunuz, bebeklerde nöral tüp kusurlarını önlemek için gerekli bir vitamin olan  folik asit almaya başlamanızı kesinlikle söyleyecektir. Gebe olduğunuzu öğrendiğinizde, anensefali veya spina bifida gibi doğuştan bir kusuru önlemek için çok geç olabilir, çünkü nöral tüp oluşumu gebeliğin ilk haftalarında hala gebe olduğunuzu bilmediğinizde meydana gelir. Daha önce almadıysanız, hamileliğinizi öğrenir öğrenmez kullanmaya başlamalısınız.

Kilonuzu kontrol etmek

Hem obezite hem de aşırı diyet yapmak hamileliğinizi etkileyebilir. Obezite, hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve pıhtılaşma bozukluklarına yol açan organik bir kronik iltihaplanma halidir. Bütün bu hastalıklar gebeliğin gelişimini olumsuz etkiler.

İlaçlardan kaçınmak

sağlıklı bir hamilelik

Sağlıklı bir hamilelik planlıyorsanız doktorunuz tarafından belirtilen dozlarda reçete edilenler dışında hamile kalmayı planlıyorsanız herhangi bir ilaç alamazsınız. Bazı ilaçlar fetal hücrelerin anormal büyümesine neden olabileceğinden, çoğu ilaç hamilelik sırasında zararlıdır. Herhangi bir tedavi geçiriyorsanız, bunu hamilelik öncesi konsültasyonunda doktorunuza söylemelisiniz.

Zararlı alışkanlıkları durdurmak

sağlıklı bir hamilelik

Zararlı maddelerin tüketilmesinin babanın bile neden olabileceği ciddi sonuçlar nedeniyle sigara ve alkolü (ve tabii ki diğer türlerini) bir kenara bırakmalısınız. Zararlı alışkanlıklar sebebiyle bebeğin ciddi hastalıklara yakalanma olasılığının artması, rahim içi büyümenin gecikmesi, koroner risklerden zihinsel geriliğe neden olabilir.

Sağlıklı bir hamilelik için diyet yapmak

Beslenme hamilelik planlamasında özel bir bölümdür. Daha fazla yemek değil, daha iyi beslenmek gereklidir. Diyet, meyve, sebze, tahıl, baklagiller ve balık tüketimini orta derecede artıracak şekilde eksiksiz ve çeşitli olmalıdır. Fazla şekerli yiyeceklerin yanı sıra yağ tüketimini de azaltmaya başlamalısınız.

İkincisi, kan şekeri seviyeleri hakkında, bebeğin cinsiyetini belirlemede anahtar olduklarını öne süren araştırmalar var, bu nedenle hamilelikten önce diyette belirli yiyeceklerin seçilmesi cinsiyet seçimini etkileyebilir.

İyi beslenme alışkanlıkları hayatınız boyunca sabit olmalıdır, ancak hamilelikten önce ve hamilelik süresince hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için özellikle önemlidir.

Fiziksel egzersiz yapmak

Fiziksel egzersiz aynı zamanda formda olmak ve hamile kaldığınızda kilonun kontrol edilmesi için de gereklidir. Şiddet içeren sporların yapılması tavsiye edilmez, ancak ılımlı uygulama hem anne hem de gelecekteki bebek için faydalıdır. Sağlıklı bir hamilelik için nasıl bir egzersiz yapmanız gerektiğini doktorunuza ya da bir uzmana danışmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et