Hamilelik sırasında, özellikle karın ve bacaklarınızda kaşıntılı bir cilde sahip olmak oldukça yaygın bir durumdur. İlk aylarda başlayıp hamilelik boyunca devam edebilir. Gebelikte kaşıntı genellikle tamamen zararsızdır ve bebeğiniz doğduktan sonra kaybolacaktır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, obstetrik kolestaz (intrahepatik kolestaz) adı verilen bir durumun işareti olabilir.
Gebelikte kaşıntı sebepleri nelerdir?
Hamilelik sırasında kaşıntı hissetmenin birçok nedeni vardır. Başlıcaları şunlardır:
- Ciltte gerilme. Hamilelik sırasında cildin eskisinden biraz daha fazla gerilmesine neden olma eğilimi kaşıntıya sebep olur.
- Kuruluk. Hamilelikte hormon değişiklikleri kaşıntılı, pul pul kuru cilde neden olabilir.
- Parfümler veya kumaşlar. Farklı malzemeler ve kimyasallar tam anlamıyla kaşıntı sebebi olabilir.
- Hormonlar. Hamilelikte yaşadığınız hormonal değişiklikler kaşıntıya kadar her şeyi etkileyebilir.
- Kolestaz. Bu, kanda kaşıntı hissine neden olan safra asitlerinin birikmesine neden olabilecek bir karaciğer bozukluğudur.
- Kaşıntılı ürtikeryal papüller ve gebelik plakları. Bu durum geç hamilelik sırasında çatlakların etrafında ortaya çıkan kaşıntılı bir döküntüdür.
- Prurigo. Bunlar, herhangi bir üç aylık dönemde ortaya çıkabilir. Kollarda, bacaklarda veya karın üzerinde kaşıntıya ve şişliğe sebep olur.
Hamileyken kaşıntı için ne yapabilirsiniz?
Kaşıntı nedenine bağlı olarak, tedavi seçenekleri değişir. Aşağıdaki yöntemler hafifletmenize yardımcı olacaktır:
- Hipoalerjenik, parfümsüz sabun ve şampuanları tercih edin.
- Uzun, sıcak duşlardan kaçının. Su ve ısı cildi kurutur, bu nedenle rahat bir ılık su sıcaklığı hedefleyin.
- Bir yulaf ezmesi banyosunun çok rahatlatıcı olduğunu görebilirsiniz. Bunlar banyo suyuna dağılmış çok ince öğütülmüş yulaflardır.
- Saçınızı yıkarken, şampuan köpüğünün vücudunuzun geri kalanından akmasını önleyin. Böylece su üzerinizden ziyade gidere yönlendirilir.
- Doğrudan ısıtıcıların önüne oturmaktan kaçının.
- Her gün birkaç saat sütyensiz durmanız gerekebilir.
- Cildiniz için doğal kıyafetler giyin. Naylon ve yapay karışımlar cilt kaşıntısını şiddetlendirebilir.
- Yün cildinizle temas ettiğinde özellikle tahriş edici olduğunu görebilirsiniz, bu nedenle yün lifleri ile cildiniz arasında pamuklu bir şey giyin.
- Geceleri kaşıntı oluyorsa, çarşaflarınızın polyester / pamuk karışımı yerine %100 pamuk olduğunu kontrol edin. Yapay lifler yoğun tahriş edici olabilir.
- Cildinizi günde en az iki kez ve mümkün olduğunca sık nemlendirin. Bunu yapmak için en iyi zaman, duştan sonra cildinizin hala sıcak ve hafif nemli olmasıdır. Losyonları banyoda, yatağınızın yanında ve iş ortamınızda bulundurun.
- Kalamin losyonu çok rahatlatıcı olabilir.
- Hava sıcaksa, ortam sıcaklığını azaltmak için fanları ve klimayı kullanın. Terleme arttığında gebelik kaşıntısı daha kötü olur. Yani serin tutmak önemlidir.
- Havanın etrafınızda dolaşmasına izin veren gevşek oturan giysiler giyin. Liflerin cilde sürtünmesi yoğun bir şekilde tahriş edici olabilir.
- Serinlemek için, ihtiyacınız olduğu sıklıkta duş alın. Yaz aylarında, suyun havluyla kurutmak yerine cildinizden buharlaşmasına izin verin.
- Klor / tuz / havuz kimyasalları yüzmeye gittiğinizde cildinizin kaşınmasını şiddetlendirdiğini görebilirsiniz. Havuzdan çıktığınızda hemen duş alın.
- Steroid krem veya anti-histamin ilaçları kullanmanın güvenli olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşun.
- Yoga, meditasyon veya gevşeme derslerinin yardımcı olabilir.
Çoğu durumda, gebelikte kaşıntı bebeğinizi etkilemez. Nadiren, şiddetli kaşıntı, obstetrik kolestaz (OC) olarak da adlandırılan gebeliğin intrahepatik kolestazı (ICP) adı verilen bir karaciğer probleminin belirtisi olabilir. Böyle durumlarda hemen doktorunuza danışın.