Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Radyasyon Riskleri

Hamilelikte Radyasyon Riskleri

Doktorunuz sizin için hamilelikte radyasyon içeren bir test veya tarama isteyebilir. Sağlık çalışanlarının vücudun içini görmesine yardımcı olmak için radyasyon kullanan birçok tarama vardır. Bunlar arasında X-ışını, CT, floroskopi, anjiyografi, nükleer tıp gibi sistemler bulunur.

Hamilelik döneminde yaptırmanız gereken bir taramanızın radyasyon içerip içermediğini bilemeyebilirsiniz. Taramadan önce doktorunuz ile konuşmalısınız. Bazı taramalar radyasyon içermez. Örneğin ultrason ve bazen taramalar alternatif olarak kullanılabilir. Alternatif bir tarama yoksa, doğmamış bebeğinizin radyasyona maruz kalmasıyla ilgili bazı riskler olabilir.

Radyasyon dozunun en aza indirilmesi

Bir röntgen veya başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemi almadan önce, doktorunuza ve tıbbi görüntüleme teknisyenine hamilelik durumunu bildirmeniz önemlidir.

Doğmamış bebekler radyasyona bir yetişkinden daha duyarlıdır, bu nedenle, alternatif bir muayeneyi içerebilecek ihtiyati adımlar atmak önemlidir. Ultrason gibi taramalar radyasyon kullanmaz ve bebeğiniz için radyasyon riski olmaması için uygun bir alternatif olabilir.

Yalnızca belirli bir taramanın kullanılabildiği yerlerde, tıbbi görüntüleme personeli bebeğinizin maruz kalabileceği radyasyon dozunun mümkün olduğunca düşük tutulmasını sağlamak için ekstra adımlar atacaktır.

Hamilelikte radyasyon riskleri nelerdir?

Hamilelikte radyasyon almak, doğmamış bir bebeğin hayatının ilerleyen dönemlerinde kansere yakalanma olasılığını artırır, ancak bu risk çok küçüktür. Yaklaşık yüzde 0,1 oranında görülür.

Normal bir hamilelikte, çocukluk çağı kanserinin ortaya çıkma oranı çok düşüktür (yüzde 0,2). Hamilelik sırasında bir tıbbi görüntüleme taramasından sonra (standart bir radyasyon dozu ile), bir çocuğun çocukluk çağı kanserine yakalanma olasılığı biraz artarak yaklaşık yüzde 0,3’e çıkar.

Daha yüksek doz radyasyonla ilişkili başka riskler de vardır, ancak tıbbi görüntüleme sırasında bu seviyelere maruz kalma olasılığınız düşüktür. Özel durumunuzla ilgili ise doktorunuz bu riskleri size açıklayacaktır (örn. Radyoterapi tedavisi).

Hepimiz çevremizdeki doğal ortamdan gelen arka plan radyasyonuna maruz kalıyoruz. Çevremizdeki varlıklardan çok düşük miktarda radyasyon gelir (örneğin güneşten, kayalardan, topraktan ve hatta yiyecek ve içeceklerden). Sağlığımız veya vücudumuz üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın, çevremizde her zaman bu doğal arka plan radyasyonuyla yaşıyoruz.

Hamilelikte radyasyon riski için unutulmaması gerekenler

Hamileyseniz ve tarama yaptırmanız gerekiyorsa, bebeğiniz etkilenmesini en aza indirilmesi için taramadan önce doktor, hemşire veya tıbbi görüntüleme teknisyenine söylemelisiniz. Bazı taramalar radyasyon içermez (örneğin ultrason) ve bazen bu taramalar alternatif olarak kullanılabilir.

Yalnızca belirli bir taramanın kullanılabildiği yerlerde, tıbbi görüntüleme personeli hamilelikte radyasyon dozunun mümkün olduğunca düşük tutulmasını sağlamalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et