Fesleğenin sağlığa faydaları oldukça fazladır. Fesleğen, iltihaplı hastalıklar, kanser, bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, stres, kardiyovasküler problemler vb. ile savaşmak için idealdir. Ayrıca normal karaciğer fonksiyonlarını kolaylaştırır ve doğal bir afrodizyak görevi görür.
Yunanca ‘sadık veya kral’ bitki kelimesinden alır. Fesleğen Hindistan’da bol miktarda yetiştirilir ve beş bin yıldan fazla bir süredir ekilmektedir. Çok hassas bir bitkidir ve daha çok İtalyan mutfağında kullanılır.
Fesleğen yaprakları keskin, güçlü ve hatta tatlı gibi çeşitli tatlara sahip olabilir. Çok rahatlatıcı bir kokusu var. Tay fesleğeni, limon fesleğeni ve Afrika mavi fesleğeni gibi farklı fesleğen türleri vardır.
Fesleğenin Besin Değeri
Asya’da Ocimum türleri de dahil olmak üzere çeşitli fesleğen yetiştirilmektedir. Çoğunlukla Asya Fesleğeni, karanfil benzeri bir tada sahiptir ve Akdeniz fesleğenlerinden çok daha güçlüdür. Hindistan ve Nepal’de kutsal fesleğen ‘Tulsi’ olarak bilinir, çok yaygın ve popülerdir. Limon Fesleğeni, içinde bulunan sitral olarak bilinen bir kimyasal nedeniyle çok güçlü bir kokuya sahiptir, limon fesleğeni Endonezya’da yaygın olarak bulunur.
Fesleğen genellikle birçok uçucu yağ, öjenol, kafur (yalnızca Afrika mavi fesleğeninde bulunur), anetol (yalnızca Meyan Fesleğeninde bulunur), linalool, pinen, metil chavocil, terpineol ve myrcene içerir.
Fesleğenin Sağlığa Faydaları
- Fesleğen hastalıklarla savaşan antioksidanlar içerir.
Fesleğen yaprakları, vücuttaki serbest radikal hasarına karşı savaşmaya yardımcı olan esansiyel yağlar içerir. Ayrıca hücreleri ve DNA yapısını korur. Fesleğen yaprağı, bağışıklık sisteminin çalışmasına yardımcı olan ve ayrıca hücresel yapıları düzenleyen beyaz kan hücrelerine koruma sağlar. Fesleğende bulunan antioksidanlar, vücudu kanserli büyüme ve hücrelerin mutasyonundan koruyabilir.
Çoğu zaman, vücutta stres oluşmasına neden olan toksinler bulunur , fesleğen yaprakları oksidasyonla savaşmamıza yardımcı olan ve yaşlanmanın etkisini yavaşlatan antioksidanlara sahiptir.
- Fesleğen yaprakları doğal bir iltihap önleyici görevi görür.
Fesleğen yaprakları, linalool, sitronelol, öjenol vb. gibi birçok yararlı esansiyel yağdan oluşur. Fesleğen tohumu yağı genellikle kalp hastalıkları, inflamatuar bağırsak hastalıkları ve romatoid artrit ile savaşmaya yardımcı olan enzimleri inhibe eder.
Fesleğen yaprağı düzenli olarak herhangi bir yemeğe katılarak veya çaya karıştırılarak tüketilirse bağışıklık sisteminizi çok daha güçlü hale getirebilir ve bu hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olabilir.
- Fesleğen yaprakları ayrıca kanserle mücadele özelliklerine sahiptir.
Birçok kişiye göre fesleğen bitkisi kanseri kökünden önleme gücüne sahiptir. Bunun nedeni, akciğer, ağız, karaciğer ve cilt kanserini önlemeye yardımcı olan fitokimyasallar içermesidir.
Fesleğen, kanser hücresi apoptozunu başarılı bir şekilde indükleyebilir ve kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını durdurabilir. Bunun nedeni, gen ifadelerini değiştirebilen antioksidan aktivitenin artmasıdır.
Kemoterapi veya radyasyon tedavisi sırasında, ek bir kanser tedavisi olarak fesleğen yapraklarını ve tohumlarını tüketmeye devam edebilirsiniz. Çoğu durumda kemoterapi sonrası rahatsızlığı giderdiği de bilinmektedir.
- Bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için fesleğen yaprağı
Fesleğen anti bakteriyel özelliklere sahip olduğundan, insan vücudundaki bakterilerin büyümesine karşı muazzam koruma sağlayabilir. Fesleğen özü, Staph enfeksiyonu ve E. Coli gibi bakterilerin neden olduğu hastalıkları iyileştirmede de faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre fesleğen yaprağı bakterilerin büyümesini büyük ölçüde engelleyerek onlara karşı etki gösteriyor.
- Fesleğen yaprakları da virüse karşı savaşır.
Viral enfeksiyonlar çocuklarda ve gençlerde çok yaygındır. Fesleğen yaprakları virüs, bakteri, küf ve mayaların neden olduğu rahatsızlıklarla savaşmaya yardımcı olur. Fesleğen, candida virüsü ve diğer cilt tahrişler ile mücadele ederek koruma sağlayabilen en iyi bitkidir.
- Fesleğen strese iyi gelir.
Fesleğen, bitkisel bir ilaç olan adaptojen görevi görür, vücudun strese uyum sağlamasına yardımcı olur ve stresin vücut üzerindeki zararlı etkilerini azaltır. Her gün fesleğen yaprağı tükettikten sonra antioksidan aktivitede artış ve kan şekerinde düşüş gözlemlenebilir.
Fesleğen Yaprakları ayrıca anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık bozukluklarından muzdarip kişilere de faydalıdır.
- Mide ekşimesi için fesleğen tohumları
Fesleğen tohumları, kasların gevşemesine ve büzülmesine yardımcı olan antioksidan ve antienflamatuar özellikler içerir. Aynı zamanda sağlıklı bir kan basıncını korur.
Fesleğen yapraklarının, kan pıhtılaşmasına ve kalp durmasına neden olabilecek kan trombositlerinin bir araya toplanmasını önlediği bilinmektedir. Fesleğen tüketmek kesinlikle kardiyovasküler sağlığımızı bir dereceye kadar destekler.
- Fesleğenin karaciğer için faydaları
Fesleğen tohumu, detoksifikasyona yardımcı olan ve yüksek antioksidan savunmaya sahip enzimler üretir. Bu, karaciğerde biriken yağın azalmasına yol açar. Karaciğerde yağ birikmesi sağlık için çok zararlı olabilir. Bu nedenle fesleğen yaprağı bu hastalığın önlenmesine yardımcı olur.
- Fesleğen yaprakları afrodizyak görevi görür
Fesleğen, sıtmaya bağlı rahatsızlık ve ağrıyı yatıştırmak için faydalıdır. Fesleğen yaprağı antibakteriyel özelliğinden dolayı iyileşme sürecini hızlandırır. Sıtmanın oluşmasını önlemede de faydalıdır.
Fesleğenin Yan Etkileri ve Alerjileri
Fesleğen genellikle insanlarda alerjik reaksiyona neden olmaz, ancak aşırı tüketilmemelidir. Hamile kalmaya çalışanlar veya hamile olanlar mümkün olduğunca fesleğenden uzak durmalıdır. Diyabet ilaçları veya kolesterol kontrol ilaçları kullanan kişiler, sağlıkları üzerinde zararlı etkileri olabileceğinden fesleğen tüketmemelidir.
Fesleğenin sağlığa faydaları oldukça fazladır. Uygun miktarda bu şifalı bitkiyi tüketmeye çalışın.