Salı, Ekim 1, 2024

Çocuklarda Epilepsi

Epilepsi, bir kişinin tekrarlayan nöbetler geçirmesine yol açan bir beyin bozukluğudur (önceden nöbet olarak adlandırılır). Yaklaşık 200 çocuktan birinde bu rahatsızlık vardır. Nöbetler sırasında beyinde anormal aşırı elektriksel aktivite vardır ve bu kişinin kasılmasına (kaslarının sarsılmasına), düşmesine veya garip davranmasına (örneğin boşluğa bakmasına, kendisine söylendiğinde yanıt vermemesine) neden olur.

20 çocuktan biri çocuklukları boyunca en az bir nöbet geçirmektedir. Genellikle ateşli bir konvülsiyon, yüksek ateşle ilişkili bir nöbettir. Akut hastalıklar sırasında tek seferlik nöbet, ateşli konvülsiyonlar ve nöbetler, epilepsi olarak kabul edilmez. Ateşli konvülsiyonları olan çocukların yüzde beşinden azı epilepsi geliştirir. 

Epileptik nöbetler genellikle tehlikeli değildir. Bununla birlikte, bir kişi, örneğin bir yüzme havuzunda, araba kullanırken veya bir merdivene tırmanırken bir nöbet meydana geldiğinde tehlikeli bir ortamda bulunuyorsa, zarar görme riski altındadır. Epilepsili çocuklar genellikle normal ve aktif bir yaşam sürdürebilirler, ancak yüzme gibi belirli aktivitelere dikkat etmeleri gerekir.

Epilepsi belirtileri nelerdir?

Epileptik nöbetlerin semptomları büyük ölçüde değişebilir ve beynin hangi bölümlerinin etkilendiğine bağlıdır. Çocuğunuzun epilepsisi varsa, şunlara sahip olabilir:

  • Duyusal rahatsızlıklar – karıncalanma, uyuşma, gördüklerinde, duyduklarında veya kokladıklarında değişiklikler; veya çocuğunuzun tarif etmesi zor olabilecek alışılmadık duygular.
  • Anormal hareketler – bilinç kaybı, gürültülü solunum, sert veya ani hareketler ve duruşlar.
  • Anormal davranış – giysiyi toplama, çiğneme ve yutma gibi farklı tavırlar, korkmuş görünmek.
Epilepsi

Epilepsiye ne sebep olur?

Epilepsili çoğu çocuk için nedeni bilinmemektedir. Bazen ailelerde olur ve bu da genetiğin rol oynadığını gösterir. Bazen çocuklar ciddi bir kafa travması, felç veya beyin enfeksiyonundan sonra epilepsi geliştirir. Epilepsi, doğumdan itibaren mevcut olabilecek bir beyin malformasyonu veya iyi huylu (kanserli olmayan) bir tümörün bir sonucu da olabilir.

Epilepsi nasıl teşhis edilir?

Sadece bir nöbet geçiren çoğu çocuğa epilepsi teşhisi konmaz. Doğru tanı koymak için, çocuğunuzun çocuk doktoru veya pediatrik nöroloğunun çocuğunuzun nöbetleri, tıbbi geçmişi, gelişimi, öğrenmesi ve davranışı hakkında ayrıntılı bir tanıma ihtiyacı olacaktır.

Çocuğunuzun nöbetlerinin video kaydı, nöbetler sık ​​sık meydana geliyorsa veya tahmin edilebilirse çok yararlıdır. Bir nöbet sırasında olanlar, doktorların beynin hangi bölümlerinin dahil olduğunu bilmelerini sağlar.

Epilepsi tedavisi

Doktorunuz, çocuğunuzun nöbetleri sırasında neler olduğunu, nöbet sırasında çocuğunuzu nasıl destekleyeceğinizi ve herhangi bir acil durum prosedürü veya ilacını ayrıntılarıyla anlatan bir yönetim planı hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Öğretmenler ve aile üyeleri çocuğunuzun yönetim planının bir kopyasına sahip olmalıdır. Bu sayede yapılması gerekenleri çevresinde bulunanlar uygulayabilecektir.

İlaç tedavisi

Çocuğunuz tekrarlayan nöbetler geçirdiyse veya bu konuda yüksek risk altındaysa, doktorunuz daha fazla nöbeti önlemeye yardımcı olmak için antiepileptik ilaç yazabilir. Epilepsinin tedavisi için kullanılan birçok farklı ilaç vardır. 

Evde bakım

Çocuğunuzun epilepsisi kontrol ediliyorsa ve ilaçlar nöbetleri başarılı bir şekilde önlüyorsa, çocuğunuz normal ve aktif bir yaşam sürmeye teşvik edilmelidir.

Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun yapmaması gereken herhangi bir faaliyet ve ne kadar süreyle size tavsiyede bulunacaktır.

Çocuğunuz nöbet geçirdiğinde ne yapacağınızı ve nasıl yardım edeceğinizi bilmelisiniz. Çocuğunuza bakan herhangi bir yetişkin, nöbetlerinin ve ne yapılması gerektiğinin farkında olmalıdır.

Hatırlanması gereken noktalar

  • Epilepsi, tekrarlayan nöbetlere neden olan bir beyin hastalığıdır. Belirtiler büyük ölçüde değişebilir.
  • Çocuğunuzun epilepsisinin, epilepsi konusunda uzman bir çocuk doktoru veya pediatrik nörolog tarafından doğru şekilde teşhis edilmesi önemlidir.
  • Tıbbi tavsiye dışında, çocuğunuzun epilepsi için aldığı herhangi bir ilacı aniden kesmeyin.
  • Kontrol altına alınan epilepsili çocuklar, uygun güvenlik önlemleri alınarak normal ve aktif bir yaşam sürmeye teşvik edilmelidir.
  • Çocuğunuza bakan herhangi bir yetişkin, çocuğunuzun bir epilepsi nöbet olursa ne yapacağından haberdar olmalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et