Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıKoronavirüs Sürecinde Hamileler ve Bebekler

Koronavirüs Sürecinde Hamileler ve Bebekler

Hamile kadınlarda bir koronavirüs enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa veya hatta doğrulanmışsa, dikkat edilmesi gereken özel kurallar vardır. Hamile kadınlar genellikle gençlerden oluşur. Uzmanlar, bunların büyük çoğunluğunun Sars-CoV-2 hastalığı durumunda hafif ila orta dereceli semptomlar geliştireceğini düşünüyor. Ancak konu ile ilgili şu ana kadar mevcut olan verilerin değerlendirilmesi, gebeliğin Covid 19 hastalığının ağır seyri riskini biraz artırdığını gösteriyor. Bu süreçte hamilelerin ve annelerin akılına onlarca soru takılıyor. Şimdi merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Hamile bir kadın olarak koronavirüse karşı diğer kadınlardan daha fazla risk altında mıyım?

Şu anda, hamile kadınların yeni tip koronavirüsten genel nüfusa göre daha fazla risk altında olduğuna dair uluslararası bir gösterge yoktur. Hamile kadınların büyük çoğunluğunun, soğuk algınlığı veya nezleye benzer şekilde hafif veya orta şiddette semptomları olması beklenmektedir. Zatürre gibi daha ciddi semptomlar, yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde veya uzun süreli hastalıklarda daha yaygın görünmektedir. Hamilelikten önce zaten var olan kalp veya akciğer hastalığınız varsa, koronavirüs enfeksiyonu gibi solunum yolu enfeksiyonlarında komplikasyonların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Bana bir enfeksiyon teşhisi konulursa, koronavirüs bebeğimi nasıl etkiler?

Çok yeni bir virüs olduğu için, onu daha yeni öğrenmeye başlıyoruz. Düşük yapma riskinin arttığına dair bir kanıt yoktur. Virüsün hamilelik sırasında bebeğe bulaşabileceğine dair herhangi bir kanıt da yoktur. Bu nedenle, virüsün fetüste anormalliklere neden olma ihtimalinin düşük olduğu düşünülmektedir. 

Koronavirüs geliştirme riskimi azaltmak için ne yapabilirim?


En önemli şey, eve gelir gelmez veya halka açık yerlerden işe giderken ellerinizi düzenli ve etkili bir şekilde yıkamaktır. Soğuk algınlığı veya ateş belirtileri varsa, aile de dahil olmak üzere kimseyle temas etmeyin. 

COVID-19 testi pozitif çıkan kişilerle yakın temas kurduysanız ne yapmalısınız?

Bir korona enfeksiyonu kendini kuru öksürük, ateş, burun akıntısı ve yorgunluk gibi grip benzeri semptomlarla gösterir. Solunum sorunları, boğaz ağrıları, baş ağrıları ve vücut ağrıları, mide bulantısı, ishal ve titreme de bildirilmiştir. Doktorunuza telefonla başvurun. Diğer tüm önlemler hakkında sizi bilgilendireceklerdir.

Koronavirüs testi pozitif çıkarsam ne yapmalıyım?

Koronavirüs için pozitif test ettiyseniz, jinekoloğunuzu teşhisinizden haberdar etmelisiniz. Semptomunuz yoksa veya sadece hafif semptomlarınız varsa, siz veya evdeki diğer insanlar için herhangi bir risk faktörü yoksa evde bu süreci atlatabilirsiniz. Daha şiddetli semptomlarınız varsa, hastanede tedavi edilebilirsiniz.

Kendimi izole etmiş olsam da doğum öncesi randevularıma katılabilir miyim?

Doktorunuza, olası veya doğrulanmış bir koronavirüs enfeksiyonu için halihazırda kendi izolasyonunuzda olduğunuzu bildirmek için iletişime geçmelisiniz. Rutin doğum öncesi randevuları sona erene kadar size veya çocuğunuza zarar vermeden ertelenmesi muhtemeldir. Ebe veya doktorunuz randevunuzun bekleyemeyeceğini belirtirse, randevuya uymanız için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

hamilelikte koronavirüs

Koronavirüs anne karnında bebeğe geçer mi?

Yeni bir virüs olduğu için, yeni doğum yapmış kadınlarda koronavirüs enfeksiyonunun tedavi edildiğine dair sınırlı kanıt var. Ancak hamileliğin üçüncü trimesterinde koronavirüs enfeksiyonu teşhisi konulan kadınların virüsü anne karnındaki bebeklerine geçtiğine dair herhangi bir rapor yoktur.

Bebeğim koronavirüs için test edilecek mi?

Evet, bebeğiniz doğduğunda koronavirüs olduğundan şüphelenirseniz veya sizde pozitif çıkarsa bebeğiniz koronavirüs için test edilecektir.

Koronavirüs olduğundan şüphelenirsem veya pozitif çıkarsam bebeğimle kalabilir miyim?

Bebeğinizin iyi olması ve yenidoğan ünitesinde bakılmasına gerek olmaması şartıyla birlikte kalabilirsiniz. Siz, aileniz ve bebeğinize bakacak doktorlar arasında riskler ve faydalar hakkında bir konuşma yapılmalıdır. Yeni virüs hakkındaki bilgiler geliştikçe bu öneri değişebilir.

Bebeğimi emzirebilir miyim?

Evet. Şu anda virüsün anne sütü yoluyla bulaşabileceğine dair bir kanıt yoktur. Bu nedenle, emzirmenin bilinen faydalarının, hamilelikte koronavirüs bulaşının potansiyel risklerinden daha ağır bastığına inanılmaktadır. Enfekte anneler veya şüpheli emzirme vakaları, çocukla temastan önce ve sonra derinlemesine el yıkama gibi hijyen önlemleri alarak ve yüz maskesi takarak damlacık enfeksiyonu ile koronavirüs bulaşması önlenmelidir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et