Kadınlar adet dönemlerinde toksinlerin yanı sıra bazı besinleri de ortadan kaldırır. Bunu akılda tutarak, size adet sırasında yenebilecek en iyi yiyecekleri anlatmak istiyoruz. Adet döneminde beslenme öncesinde, adet döngüsünü anlamak önemlidir. Bu döngü, baskın hormonların türüne göre farklılaştırılmış dört aşamadan oluşur.
Foliküler aşama: Adetin bitiminden hemen sonra başlar. Östrojenlerin daha yüksek konsantrasyonda olduğu bir zamandır. FSH ve LH düşüktür. Ek olarak, daha fazla östrojen insülin duyarlılığını ve kemik kalsiyum emilimini artırır.
Yumurtlama: Bu, yaklaşık olarak döngünün ortasında meydana gelir (28-35 günlük süreye bağlı olarak 14-16. günler). 16-24 saat sürer ve yüksek düzeyde LH içerir. Östrojenler bir sonraki aşamaya ulaşana kadar kademeli olarak azalır. Ayrıca metabolizma hızı gibi vücut ve vajina ısısı da artar.
Luteal faz: Korpus luteumun oluşumu nedeniyle bu isimle anılır. Yumurtlama sırasında kopan folikülün olgunlaşmasının sonucudur. Aynı zamanda progesteron artışı ile çakışarak maksimum zirvesine ulaşır. Hamilelik nedeniyle döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda adet kanaması yapılacaktır. Luteal faz, adet öncesi sendromu içerir. Ancak folat (B9 vitamini) seviyeleri yükselir.
Menstruasyon: Kadının doğurgan yaşamı boyunca kendini tekrar eden döngünün başlangıcıdır. Yaklaşık 6-7 gün sürer ve toksinlerin yanı sıra demir veya folat gibi bazı besinlerin atılmasını içeren kanama ile karakterizedir. Ayrıca meydana gelen hormonal ve metabolik değişiklikler nedeniyle belirli vitamin ve minerallerin içeriği azalır. Bu nedenle, onları yiyeceklerle yenilemek çok önemlidir.
Adet döneminde beslenme seçenekleri
Adet döneminde yemeniz gereken besinler arasında temel besin olan demiri hem hayvansal hem de bitki bazlı yiyeceklerde bulabilirsiniz. Ancak aynı öğünde C vitamini yönünden zengin besinler ile birlikte yiyerek asimilasyonu artırabiliriz. Örneğin limon suyu, biber, portakal, mandalina veya kivi. Emilimini zorlaştırdıkları için süt ürünleri ve kahveden de uzak durmanız tavsiye edilir.
Esas olarak kırmızı et, yumuşakçalar (midye, istiridye, midye …) ve baklagillerde bulunur. Balık ayrıca demir sağlar.
Yeşil yapraklı sebzeler
Magnezyum ve folik asit bakımından zengindirler, bu nedenle bu aşamada tüketilmelerini teşvik etmek , adet kramplarını ve karakteristik baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, folat hamile kalmak istemeniz durumunda anahtardır.
Tavsiye olarak, bunları günde en az bir ana öğüne, özellikle çiğ olarak dahil etmektir. Bunları bir salatada yiyebilir veya diğer sebze ve baharatlarla birlikte yeşil bir karışım yapabilirsiniz. Bu grupta marul, mısır salatası, roka, hindiba, kereviz, ıspanak, pazı, lahana ve brokoli bulunur.
Kalsiyum yönünden zengin besinler
Normalde, bu mineralin değerleri, antagonistik oldukları için doğrudan magnezyum ile ilgilidir. Ek olarak, seviyeler düştükçe şişme ve sıvı tutulumu artar. Hatta osteoporoz riskini artırır. Bu nedenle, komplikasyonları önlemek için önerilen dozların karşılanması önemlidir.
Burada süt ürünlerinin özel kalsiyum kaynağı olmadığını vurgulamak önemlidir. Aksine, bademden, turpgillerden (lahana, brokoli, karnabahar vb.), beyaz fasulye ve sardalyadan alabilirsiniz.
Menstrüasyon sırasında en faydalı yiyecekler arasında meyveler, sebzeler ve baharatlar bulunur. Daha önce de belirttiğimiz gibi menstruasyon bir detoksifikasyon aşamasıdır, bu nedenle diyetinize antioksidanlar eklemeniz gerekir. Bunları ağırlıklı olarak kabak, dolmalık biber, patates, domates, havuç, üzüm, karpuz gibi parlak renkli meyve ve sebzelerde bulabilirsiniz. Yeşil çay, zerdeçal veya zencefil gibi baharatlar da antioksidan kaynaklarıdır.
Özetle, menstrüasyon sırasında çeşitli, sebze bazlı bir diyet uygulamak, daha iyi hissetmek ve bu aşamada üretilen fizyolojik süreçler nedeniyle kaybedilen tüm besin maddelerini yenilemek için anahtardır. Adet döneminde beslenme şeklinizi değiştirerek rahatsızlığı bile azaltabilirsiniz.