Salı, Nisan 16, 2024
Ana SayfaHamilelikÇoğul GebelikÇoğul gebelik nedir? Belirtileri Nelerdir

Çoğul gebelik nedir? Belirtileri Nelerdir

Bu yazımızda sizlere çoğul gebelik hakkında birçok bilgi vereceğiz peki ya bu bilgiler neler olacak ? Çoğul gebelik nedir? Çoğul gebelik belirtileri nelerdir? gibi bir çok sorunuza yanıt bulacağız.

Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin döllenmesiyle oluşur. Aynı zamanda da tek bir yumurta hücresinin döllenmeden hemen sonra, ikiye bölünmesiyle oluşur. Bölünen hücreler ayrı ayrı gelişerek fetüsleri oluştururlar.

Tek yumurta ikizler, döllenmiş bir yumurtanın iki kez bölünmesiyle oluşur. Çift yumurta ikizleri ise iki ayrı yumurtanın iki ayrı sperm hücresi ile döllenmesiyle oluşmuştur. Yani bu durumda tek yumurta ikizleri birbirine benzerken çift yumurta ikizleri birbirlerine benzemezler.

Bu gebelikler normal gebeliklere oranla daha da zordur. Erken doğum ve düşük riskleri oldukça fazladır. Çoğul gebelik risklerini buradan okuyabilirsiniz.

çoğul gebelik belirtileri

Çoğul Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Çoğul gebelik belki de bir çok çiftin rüyasıdır. Çoğul gebelik belirtilerinin ne olduğunu merak eden gebelik şüphesi olan kadınlar için bir liste düzenledik.

  • İlk iç ayda aşırı ve erkenden mide bulantısı.
  • Ekstra bir kilo alımı.
  • Sırt ağrısı.
  • Beklenenden daha büyük bir uterus ve dolayısıyla da göbekte belirginlik.

Hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde aşağıda ki belirtiler de olabilir.

  • Varisler.
  • Sırt ağrısında artış.
  • Hemoroid.
  • Akciğere olan basınç nedeniyle, nefes almada zorluk.
  • Mideye olan basınç sebebiyle de hazımsızlık.
  • Preeklampsi, anne ve bebekleri de etkileyen dolaşım ve kan basıncı problemi.
  • Hamilelik diyabeti.
  • Erken doğum.

Bu belirtiler sizlerin çoğul bir gebeliğe sahip olduğunuzu gösterebilir fakat yinede doktorunuza başvurmanızı öneririz.

çoğul gebelik belirtileri

Çoğul Gebeliğe Nasıl Hamile Kalınır?

Daha önce bu konuya başka bir yazımızda değinmiştik. Ama bu yazımızda da biraz üzerinde durmak istedik. Öncelikle çoğul gebeliğin türü çok önemlidir. Çoğul gebelikte, çift ve tek yumurta ikizleri vardır.

Öncelikle genleriniz çok önemlidir. Anne ya da baba adayının ailelerinde ikiz ya da çoğul gebelikler bulunuyorsa, sizinde çoğul gebeliğe hamile kalmanız, diğerlerine göre şansı daha yüksektir. Hamilelikte özellikle anne adayının ailesinde ve akrabalarında ikizler varsa, daha da yüksek bir ihtimaldir.

Yaş faktörünüz de bu konuda oldukça etkilidir. Eğer 35 yaş üstü bir hamileyseniz. Bebeklerinizin ikiz olma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca 40 yaş üstü hamileliklerde de durum hem ikiz gebelik hem de büyük risk taşımaktadır.

Eğer çok zayıf ya da çok kilolu bir bireyseniz ikizlere hamile kalma riskiniz büyüktür. Çünkü kilo etkeni ile hormonlarınız normal bir şekilde çalışmaz ve aylık bir yumurtlama yerine iki yumurtlama olabilir. Bu sayede de çift yumurta ikizlerine gebe kalabilirsiniz. Aynı zamanda hormonlarınızın normalden farklı çalışması ile birlikte, zigot hücresinin bölünmesiyle tek yumurta ikizleriniz de olabilir.

Dengesiz ve düzensiz beslenme sonucunda da hormonlarınız etkilenerek birden fazla yumurtlama gerçekleştirebilir.

İkizlere hamile kalmak için reglin son gününde ilişkiye girmek gerekiyor, ya da üst üste cinsel ilişkiler çoğul gebeliğe sebep olur gibi hurafelerden uzak durun. Bilimsel açıdan mümkün olmayan bu yöntemler, kesinlikle uydurmadan ibarettir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et