Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeğiniz İçin K Vitamini Neden Önemlidir?

Bebeğiniz İçin K Vitamini Neden Önemlidir?

Tüm bebeklerin doğumdan hemen sonra ek K vitaminine ihtiyacı vardır. Bu hayati vitamin henüz bebeklerde yeterince bulunmamaktadır.  K vitamini eksikliği, en kötü durumda yaşamı tehdit eden ağır kanamayı tetikleyebilir. Doğumdan sonra profilaksinin tam olarak önlemesi gereken vitamindir. Bebeğinizin ne kadar K vitaminine ihtiyacı var, ne kadar süreyle ve hangi biçimde verilmesi gerekir? K vitamini ile ilgili soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz?

Bebeğim için k vitamini neden bu kadar önemli?

K vitamini vücudumuzdaki birçok süreci etkiler. Örneğin kan pıhtılaşmasını ve aynı zamanda merkezi sinir sistemindeki temel metabolik süreçleri içerir. K vitamini eksikliği, yaklaşık 10.000 çocuktan 1’inde yetersiz kanamaya neden olur. Etkilenen bebeklerin üçte birinde bu kanama beyni etkiler. Kalıcı sakatlığa veya en kötü durumda bebeğin ölümüne yol açabilir. Doğuştan safra karaciğeri bozukluğu olan çocuklar, özellikle yetersiz kanama geliştirme riski altındadır.

Bu tür kanama riski, yaşamın ilk birkaç haftasında en fazladır. Çünkü bu süre zarfında K vitamini deposu henüz yeterince dolmaz. Çocuğunuz aniden burnundan, kulaklarından, kalçasından veya ağzından kanama olursa hemen harekete geçmeli ve bir doktora başvurmalısınız.

Bebeğinizin ihtiyacı olan k vitamini miktarı ne kadardır?

K Vitamini

Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta ve ayda bebeğinizin günde yaklaşık 4 mg K vitaminine ihtiyacı vardır. Bir mikrogram, bir gramın milyonda biridir, bu ilk bakışta çok az gibi gelse de yine de bebeğiniz için hayati önem taşır. 

Emziriyorsanız, bu koruma özellikle önemlidir. Çünkü anne sütünüz doğal olarak K vitamini içerir, ancak anne sütünde çok düşük bir miktar bulunur. Ayrıca bebeklerde bağırsak florası henüz tam olarak gelişmemiştir, bu nedenle bebeğiniz henüz K vitamini üretemez. Sütten kesildikten sonra, çocuğunuzu “normal” karışık yiyeceklerle beslediğiniz andan itibaren, bebeğinizin artık ek bir K vitamini kaynağına ihtiyacı yoktur.

Bebeğime ne kadar süreyle k vitamini verilmesi gerekiyor?

Bebeğiniz yaşamın ilk günü ile 6. hafta arasında önerilen üç doz K vitamini almalıdır. Bundan sonra, genellikle bebeğiniz için ek bir K vitamini kaynağına gerek kalmaz.

K vitamininin yan etkileri var mı?

Bebeğinize önerilen dozda K vitamini verilirse, genellikle herhangi bir yan etkisi olmayacaktır. Geçmişte bebeklere doğumdan hemen sonra mevcut 3 doz yerine K vitamini enjeksiyonu yapılıyordu. Söylentiler daha sonra olası çocukluk çağı kanserleriyle bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bunlar ne doğrulanmış ne de tamamen reddedilebilir. Bu nedenle normalde 3 kez 2 mg K vitamini damlası verilmesi tercih edilir.

K vitamini profilaksisine alternatif var mı?

Evet, çocuğunuza K vitamini sağlamanın genellikle alternatif yollardan birkaç yolu vardır:

  • Tedaviyi gerçekleştiren hekime danışarak, 12 hafta boyunca yaklaşık 20-25 mg gibi daha düşük bir doz uygulamak mümkündür. Ayrıca doğumdan sonra veya yaşamın ilk iki haftasında profilaktik olarak 1-2 mg K vitamini verilmesi konusunda ısrar edebilirsiniz.
  • Eczanelerden farklı dozlarda (örneğin 7,14 mg / damla) yağlı K vitamini damlası satın alabilirsiniz. Bunu, bir doktor tarafından reçete edilen şekilde çocuğunuza her gün kararlaştırılan miktarda uygularsınız.
  • Emziren bir anne olarak her zaman hedeflenmiş bir diyetle anne sütünüzün K vitamini içeriğini artırma seçeneğine sahipsiniz. Yulaf ezmesi, taze marul, havuç, brokoli ve zeytin, salata veya yemeklik yağlar önerilen K vitamini kaynaklarıdır. Bu yiyecekleri her gün yerseniz, bir süre sonra sütünüzün K vitamini içeriğini ikiye katlayabilirsiniz.

Özellikle dikkat nelere etmelisiniz?

Çocuğunuzun hayatının ilk birkaç ayında meydana gelen kanamayı ciddiye almalısınız. “Basit” bir burun kanaması olsa bile, çocuğunuzla bir an önce çocuk doktoruna gitmelisiniz. 14 günden uzun süren sarılık için de geçerlidir ve karaciğer ve safrada problem gösterebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et